Nieuws

Le Guess Who? presenteert onder meer gecureerde programma’s van Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed


28 augustus 2019

Le Guess Who?
7 t/m 10 november, Utrecht

Nog meer kogels door de kerk in Utrecht, na de eerste 87 namen wordt vandaag onder meer het gecureerde programma van Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed gedeeld met de wereld, plus een aantal toevoegingen aan de curator-programma’s van Moon Duo, The Bug en Patrick Higgins.

Zo komen begin november onder meer Holly Herndon, Mykki Blanco, Efterklang, Sudan Archives, Master Soumy, , Vladimir Ivkovic, Lightning Bolt en Amnesia Scanner naar Utrecht. Daarnaast zullen de platenlabels Príncipe Discos en Spazio Disponibile een avond hosten en staat er een speciaal optreden van DJ/producer Vladimir Ivkovic op het programma.

Fatoumata Diawara
De Malinese muzikante Fatoumata Diawara richt zich voor Le Guess Who? op afrofuturisme en afrocubisme, een kruisbestuiving van Malinese en Cubaanse muziek. Daarvoor nodigt ze onder meer van de Cubaanse jazzpianist Roberto Fonseca, die nog speelde met Buena Vista Social Club. Maar ook Ahmed Ag Kaedy, de nomadische Tuareg-muzikant, die in zijn muziek de kale overblijfselen oproept uit de Kidal-regio waar hij is verbannen. Daarnaast nodig Diawara de rapper Master Soumy uit, een Malinese rapper die thema’s als migratie, onderwijs en godsdienstvrijheid verwerkt in zijn muziek. Als laatste zullen ook de films Mali Blues en Yao te zien zijn tijdens het festival als onderdeel van Diawara’s curatorschap.

Iris van Herpen & Salvador Breed
Fashionfuturist Iris van Harpen en haar partner plus geluidskunstenaar Salvadoor Breed stellen een bijzonder programma samen met onder meer de Deense experimentele poppers van Efterklang, de activistische en vooruitstrevende Mykki Blanco, de vervreemdende clubmuziek van Amnesia Scanner en ook J-E-T-S komt naar Utrecht: het project van Jimmy Edgar en Travis Stewart van Machinedrum. Verder kwamen Van Herpen en Breed tijdens hun zoektocht uit bij DJ en producer Djrum, een pionier van UK bass-scene, en als laatste James Merry: de in IJsland wonende borduurkunstenaar.

Vladimir Ivkovic presenteert twintig jaar years na Suba / Rex Ilusivii’s dood
De Servische producer Mitar Subotić bracht in 1995 het visionaire album Wayang uit, waarop polyritmiek, gearchiveerd geluid, industriële sferen en zang worden gecombineerd in een filmisch muziekstuk. Tijdens Le Guess Who? wordt dit stuk nieuw leven ingeblazen door de Hongaarse DJ Vladimir Ivkovic, aangezien Subotić alweer twintig jaar geleden veel te vroeg overleed.

Het nieuwe album van Holly Herndon zal tijdens Le Guess Who? in een georkestreerde uitvoering het podium opgaan. Een show die is aangedragen door curatoren Iris van Herpen & Salvador Breed, Moon Duo én Patrick Higgins. En dat is nog niet alles, naar het festival komen ook Sudan Archives, Mueran Humanos, Lightning Bolt, Dossier X, Kali Malone en MC Flowdan.


WEBSITE LE GUESS WHO? | FACEBOOK-EVENT | TICKETS