Interview

INTERVIEW: Yung


3 september 2014

Smerige garage-rock met aangekoekte randjes die verfrissend en verassend hi-fi klinkt voor zo’n jonge band. Deze Denen uit Aarhus weten dan ook dondersgoed waar ze mee bezig zijn en gaan Incubate op 19 september voorzien van een scherpe, puntige en luide show om 21:45 in het City Hotel. Wij spreken alvast met de band om wat meer over ze te weten te komen.

Hallo daar! Waar zijn jullie op het moment allemaal druk mee?
“We hebben een aantal shows staan in Denemarken, we spelen op twee toffe festivals genaamd Wasn’t Born To Follow en Flux Festival. Daarnaast komt ons eerste album vrij snel uit, we zijn bezig met de laatste details op het moment.”

Voor de lezers die geïnteresseerd zijn om jullie live mee te pikken tijdens Incubate en wat meer over Yung willen weten: kun je ons een kleine historie van de band geven?
“We zijn begonnen in september 2013 en speelde onze eerste show in Aarhus in oktober. Kort daarna hebben we onze zelfgetitelde EP opgenomen en een aantal shows gespeeld in België, Duitsland en Scandinavië.”

Wat was het moment waarop jullie dachten: we should start a band, guys!
“We kwamen elkaar tegen op een festival in Aarhus, waar we allemaal speelden met andere bands. Een tijdje daarna vroeg Mikkel aan Tobias en Frederik of ze wat nummers wilden spelen van mij, dat was waarschijnlijk het moment.”

Wat móeten we echt weten over Yung?
“Dat we best wel aardige jongens zijn, eigenlijk.”

Naar welke platen luisteren jullie de laatste tijd?
Mikkel: “De nieuwe White Fence, Yo La Tengo, Pleasure.”
Frederik: “Elliot Smith, Mount Eerie, Godflesh, Youth Avoiders, Video.”
Tobias: “Ik luister veel naar Viet Cong de laatste tijd. Ik vind het nieuwe Naomi Punk album ook erg cool. En Tense Men.”

Denemarken produceert een hoop goede bands de laatste paar jaren. Is er een goed klimaat voor bands zoals Yung?
“Op dit moment is er inderdaad een goed klimaat voor bandjes in de Deense underground. Want er is een hoop support van de mensen die actief zijn in deze scenes. Daarnaast krijgt Denemarken een hoop aandacht vanwege de hele postpunk-revival op dit moment.”

Waar hou je het meest met de muziek die jullie maken met Yung?
Tobias: “Ik hou ervan dat elk individueel instrument goed zijn stem kan laten horen.”
Frederik: “Het is een mooie mix tussen agressie en melodie.”
Mikkel: “Ik vind het tof om nieuwe dingen uit te proberen, we willen niet in een specifieke richting werken. Ik heb het gevoel dat we alles kunnen maken wat we willen.”

Jullie debuut-EP klinkt echt te gek. Kunnen jullie iets vertellen over het maken van de EP?
“De EP hebben we binnen een paar uur opgenomen in onze oefenruimte. Daarna hebben Mikkel en Tobias zichzelf opgesloten in Mikkel’s kamer om de EP te mixen, met een X-Box en een slechte film over Britse lesbiennes die verliefd worden op elkaar. Het enige probleem is dat die ene al een man had, ofzo. Maar goed, we zijn erg blij met het uiteindelijke resultaat. Vooral door de mastering en Mads Stobberup die de EP uitbrengt op zijn label Mastermind Records.”

Zit er nog een goed verhaal achter de plaat?
“Eigenlijk wilden we vooral dingen in werking gaan zetten. We wilden opnames hebben die goed klonken. En we wilden die snel en goedkoop.”

Wat zijn de plannen voor de rest van het jaar?
“In september gaan we een Europese tour doen, waarbij we dus op Incubate spelen, maar ook in Meppel. Als we terugkomen gaan we onze tweede full length opnemen. Onze eerste, ‘Falter’, wordt deze herfst uitgebracht door het lokale label BadstueRock Records en Mastermind Records.”

Welke shows zouden jullie graag willen zien tijdens Incubate?
“POW!, Chad VanGaalen, Audacity, Klaus Johann Grobe, Kevin Morby, TRAAMS, Woods, Goat, Okkultokrati, Skitsystem en Travel Check.”