Interview

INTERVIEW: The Wytches


21 juli 2013

The Wytches uit Brighton waren een absoluut hoogtepunt van de nieuwe jonge honden-bands op The Great Escape. Live en op plaat is zanger/gitarist Kristian Bell een exacte, haast bizarre mix van Jack White, Alex Turner en Kurt Cobain waarbij de andere twee bandleden hem haarfijn aanvullen op bas en drums.

Waar zijn jullie allemaal druk mee op het moment jongens?
“We zijn net op tour geweest met Drenge, waarna we nog vier noordelijk headline shows hebben gespeeld. Verrassend genoeg as het allemaal vrij tam daar.”

Zeker in Holland is The Wytches nog een relatief nieuwe band. Kun je me wat vertellen over jullie?
“We spelen met ze drieën, we hebben elkaar leren kennen op de universiteit waar we naartoe gingen. Onze muziek is een balans van zware en ingewikkelde factoren. Live komt onze sound  uit de richting van de jaren ‘50 surfmuziek. We komen oorspronkelijk uit Peterborough, maar daar gebeurde niks, dus toen zijn we naar Brighton verhuisd. Onze ideeën en de progressie die we maken zijn allemaal onze eigen ideeën. Op een of andere manier hebben we het gevoel dat we iets aanslaan, maar we zijn er niet zeker van wat dat is.”

Hoe zouden we jullie band het beste kunnen omschrijven?
“Zwaar en duister. We zijn ook al genoemd als psych- en garageband. Daar zijn we het toch niet echt mee eens. Ons geluid draait om een sombere blik op de jaren ’60 en ’70. We stoppen veel onszelf in de live-shows en daar komt altijd een hoop energie en agressie uit.”

Wat moeten we echt weten over jullie?
We are nice people.”

 

&nbsp

Wat is het beste aan het spelen in The Wytches?
“Vernieling, schreeuwen, stress kanaliseren en componeren.”

Kun je ons iets vertellen over het maken van jullie laatste EP?
“We hebben het opgenomen in de Toe Rag Studios in Oost-Londen, waar we hebben gewerkt met Liam Watson (o.a. White Stripes red.). De studio is van hem en hij heeft daar echt een unieke manier van het opnemen van alles. Het kostte ons twee dagen om alles op te nemen, we hebben alles live opgenomen met eenpaar overdubs.”

Naar wat voor muziek luisteren jullie zoal?
“Heel veel Bright Eyes. Maar echt een hele hoop bright Eyes. Ook Electric Wizar, Black Sabbath. Verder inspireert ons niet echt veel als een band. We luisteren allemaal naar verschillende muziek. Het is zeldzaam als we allemaal heel erg into dezelfde muziek zijn.”

Kun je ons drie niet-muzikale invloeden op je muziek geven?
“Bedrieglijke meisjes, sociale verwarring en beschouwing binnen religie.”

Wat zijn muzikanten die je hebben geïnspireerd om muziek te gaan maken?
“Conor Oberst. Leonard Cohen. Bob Dylan.”

Jullie favoriete bands/albums van dit moment?
“METZ – ‘METZ’. The Shins – ‘Wincing The Night Away’. Arctic Monkeys – ‘Humbug’. Leonard Cohen – ‘Songs From A Room’ en ‘L.A. Woman’ van The Doors.”

Wat zijn jullie plannen voor de rest van het jaar?
“We maken nog een 7”-inch met een video. Daarnaast gaan we heel veel toeren en een album opnemen! Algemeen hard werken en allemaal van dat soort dingen

Wat is het eerste dat je gaat doen als je in Holland bent?
“Diep ademhalen en mijn adem refelceteren als die zoete Hollandse lucht inadem. Daarna slapen en een goede show spelen. Ik ben al jaren niet meer buiten de UK geweest, dus ik ben er helemaal klaar voor!”