Interview

INTERVIEW: Team Me


17 juli 2012

Team Me is een zeskoppige band uit Noorwegen. De band begon eigenlijk met Marius Hagen die meedeed aan een radiowedstrijd in zijn eentje, vandaar de naam ‘Team Me’. Toen bleek dat hij door mocht naar de finale bedacht Marius dat hij geen singer-songwriter wilde zijn. Hij ging op zoek naar andere muzikanten en ze vormden samen een soort ‘Team Us’, maar dan onder dezelfde naam. Marius is de drijvende kracht achter Team Me. Indiepop met een hoop toeters en bellen. Op het podium gaan de vlaggetjes en veertjes mee. Het debuutalbum kwam in Noorwegen uit in 2011, hier later in 2012. Langgerekte vrolijke nummers, ietwat (opzettelijk) kinderlijk, maar ook rustige ballads zijn terug te horen.

Team Me! Wie?
De huidige opstelling van de band is Marius Hagen (zang, gitaar, synth), Elida Inman Tjørve (zang, toetsen, harp), Simen Skari (zang, synth, gitaar, percussie), Simen Schikulski (zang, basgitaar), Bjarne Alexander (drums, percussie), Uno Møller Christiansen (zang, (bas)gitaar, percussie). Uno is het enige originele bandlid, de andere bandleden zijn in de loop van de tijd gewisseld. Redenen daarvoor waren divers zoals school of andere bands. De zangeres, Synne, die te horen is op het debuutalbum verliet begin dit jaar de band. Marius geeft aan dat zij de band heeft verlaten omdat ze het te druk had met andere dingen: “We hadden niet verwacht dat de band zo groot zou worden. Het zou eigenlijk maar eenmalig zijn, één optreden. We moesten dus op zoek naar mensen die zich 100% voor de band in konden zetten.”

Terwijl ik zit te praten met Marius komen de andere bandleden ook de kleedkamer binnen. Drummer Bjarne vlucht al gauw weer de volle kleedkamer uit, maar ik blijf achter met vijf alleraardigste en spraakzame Noren. Die ook nog eens perfect Engels spreken. Marius en Uno leggen mij uit dat je in Noorwegen al op jonge leeftijd Engels leert op school en ook is niets op televisie ingesproken maar ondertiteld.

Noorse Grammy
In 2011 won de band onverwachts de belangrijkste Noorse popprijs (vergelijkbaar met een Grammy). Dat heeft de band veel aandacht en wereldwijd concerten. Als ik vraag of zij in Noorwegen veel fans hebben, grapt Uno: “Ja, wel 300!” Marius legt uit dat Noren afstandelijk zijn. Daar merk je niet of je grote fans hebt. Ze komen wel naar je concerten, maar je zult ze niet bij je kleedkamer vinden of voor je deur. Daar heb je een soort ongeschreven regel dat je “not too carried away” moet raken. “In ieder geval heel anders dan Japanse of Engelse fans.”

Frontman en oprichter Marius is ook verantwoordelijk voor alle lyrics: “Ze gaan over mijn hele leven, zoals iedereen te maken krijgt met seks, liefde, vrienden, alles in het leven.” Muzikaal is Arcade Fire een grote inspiratiebron voor de hele band, maar ook Smashing Pumpkins, Patrick Wolf, Sigur Rós en vele andere. Team Me wordt door diverse media ook vergeleken met Arcade Fire, maar ook (nu al) met grootheid Mew: “Wij zijn ontzettend vereerd dat we hiermee vergeleken worden. Daar zijn we heel trots op.” Wat gaat dit betekenen voor de toekomst van het team indiepoppers? Hoe ver gaan zij het schoppen?

 Anouk
Terwijl we zitten te praten zit Simen (Schikulski) op de grond met zijn laptop druk van alles op te zoeken waar het gesprek over gaat. Als ik vraag of ze ook Nederlandse bands of artiesten kennen antwoorden Marius en Uno met ‘Anouk’. Nobody’s Wife was een grote hit in Noorwegen en ze beginnen de intro van het nummer na te doen. Geweldig nummer vonden ze dat destijds. Dat Anouk nog steeds meegaat wisten ze niet, in Noorwegen is de hype al voorbij. Inmiddels heeft Simen op het web ontdekt dat de Vengaboys ook uit Nederland komen.

The Pirate Bay
Op het downloaden van muziek reageert de band verschillend: “Het is een goede manier om nieuwe muziek te ontdekken. Zo staat één van onze nummers in een Indierock Playlist. Daar is nooit toestemming voor gevraagd, dus het mag eigenlijk niet. Maar het heeft ons wel heel erg geholpen. Mensen ontdekken je muziek en komen daardoor naar onze concerten. Je hoeft niet per se ons album te kopen, maar steun op een of andere manier de band. Kom naar onze concerten.”

Dat in Nederland de meeste internetproviders The Pirate Bay moeten blokkeren begrijpen ze niets van. Uno: “Er zijn nog vele andere websites waar je muziek kunt downloaden en andere omwegen naar The Pirate Bay.” Zoveel vrijheid in Nederland, zoals gelegaliseerde softdrugs, maar internet wordt gecensureerd. Vreemd vinden ze het.

Uno legt uit dat hij zelf heel veel albums heeft gedownload door de jaren heen. Vooral om muziek te ontdekken. Je hoort een paar nummers, dat leidt weer tot andere bands en albums en zo ontdek je muziek die je helemaal geweldig vindt. Daar wil je alle albums van kopen en concerten bezoeken. Het werkt dus niet alleen tegen een band, maar het helpt ook. Marius wijst er nog op dat een artiest een geheelplaatje wilt bieden: “Simen (Skari) heeft bijvoorbeeld veel tijd gestoken in het ontwerp van de albumhoes ‘To The Treetops’. Dat is een stukje van de muziek, het hoort er ook bij. Dan hoop je wel dat mensen je album kopen.”

Team Me = Rock ’n Roll?
“We leven in ieder geval geen rock ’n roll life. Geen seks, drugs en alcohol, maar reizen, optreden en slapen. Maar we genieten overal van!”