Interview

Interview Priests: woeste, feministische punk in een vrouwenhatende wereld


27 juni 2017

De uit Washington D.C. afkomstige punkers van Priests, lurkten door de fijne EP Bodies And Control And Money And Power al een tijdje in de schaduwen van de Amerikaanse punkscene. Met het dit jaar verschenen debuut Nothing Feels Natural laat de band definitief zijn stem horen. In iets meer dan een half uur raast de band door een heuse grabbelton aan stijlen en invloeden heen en het eindresultaat is een heerlijk verslavende achtbaanrit. De muzikale invloeden reiken van Björk tot Swans en dan zijn er ook nog diverse films, boeken, schrijvers én natuurlijk het nieuws. Vooral dat laatste biedt momenteel genoeg bron van inspiratie voor een punkband. Want zoals frontvrouw Katie Alice Greer het zelf zegt: “Alles is momenteel deprimerend en frustrerend.”

Zo heeft het feit dat Donald “grab ‘em by the pussy” Trump nu aan het roer van Amerika staat ervoor gezorgd dat de VS met de minuut vrouwonvriendelijker lijkt te worden. Iets wat Greer, als frontvrouw in een door mannen gedomineerde wereld, natuurlijk niet ontgaan is. “Onze wereld heeft, als het er op aan komt, een hekel aan vrouwen en dat merk ik in het alledaagse leven continu op subtiele manieren. Soms zeggen mensen achterlijke dingen over de band als ‘nee dank je, ik houd niet van vrouwelijke vocalen’, maar zulke mensen hoef ik toch niet als fan. Onze fans zijn kritische en intelligente mensen, niet het soort halve zool dat een band afkeurt op basis van hoe een van de leden eruitziet.”

 

 

We spreken Greer toevallig de dag nadat Trump – een “filthy rapist nazi pig” – zijn controversiële American Health Care Act invoerde. Dat hakte er stevig in. “We zijn nooit echt tevreden geweest over de staat van de wereld, maar het wordt steeds erger. Het was gisteren echt doodeng om te zien hoe een wet, die het einde van zorgdekking voor miljoenen Amerikanen gaat betekenen, zomaar werd goedgekeurd.” Ontwikkelingen in het nieuws zijn dan ook een constante inspiratiebron voor de band. “We werden bijvoorbeeld laatst nog geïnspireerd door de mediareactie op het Amerikaanse bombardement op Syrië. Al zijn we ook bezig met een tekst die geïnspireerd is door boeken, we plukken ideeën overal vandaan.”

 

“De nummers klinken live ook verdomd goed, al zeg ik het zelf.”

 

Die brede variatie aan inspiratiebronnen resulteert dus ook in een eclectische sound, die niet altijd even makkelijk live te vertolken is. “We hadden vroeger best vaak het probleem dat onze nummers makkelijk waren om in de studio te maken, dan dat ze live uit te voeren waren. Nothing Feels Natural is eigenlijk onze eerste plaat waarvan we ieder nummer live kunnen spelen. Soms moet dat wel in een wat ander arrangement, omdat we op de plaat hulp hadden van vrienden die we helaas niet mee kunnen nemen naar iedere show. Maar we kunnen in ieder geval het algemene idee van elke song live overbrengen. De nummers klinken live ook verdomd goed, al zeg ik het zelf.”