Interview

Interview Melkweg RADAR: “Deze avond staat voor het ontdekken van acts en jezelf in de kijker spelen bij de muziekindustrie”


6 mei 2018

RADAR
Dinsdag 08 mei

 

Begin dit jaar schreven we over het gloednieuwe Melkweg-event genaamd RADAR. Een maandelijkse avond waar muzikaal talent wordt voorgesteld in de Upstairs-zaal van de Amsterdamse venue. Aankomende dinsdag staat er een nieuwe editie van RADAR op het programma en besloten we er nog eens wat dieper in te duiken.

En dat doen we door Melkweg-programmeur Anna Veenstra te interviewen en haar een aantal wie-, wat-, waar-, waarom- en wanneer-vragen voor te leggen en we blikken vooruit op de komende editie met Akula Rhythm Band, Don Melody Club en Surf Aid-Kit.

Anna Veenstra

 

Te beginnen bij het begin: welke omstandigheden zorgden ervoor  dat RADAR als een hersenspinsel naar boven kwam?
“Anderhalf jaar geleden hebben we onze Theaterzaal, voorheen vooral gebruikt voor theaterproducties, omgevormd tot concertzaal: de Upstairs. Met een capaciteit van 250 bezoekers is dit een hele fijne toevoeging, omdat we hiermee artiesten in een vroeg stadium een podium kunnen bieden en aan ons kunnen binden. Dat werkte gelijk goed, zo hebben we bijvoorbeeld Jacob Banks en Tom Misch in de Upstairs geboekt toen ze nog relatief onbekend waren en een paar maanden later verkochten ze ver van te voren onze Max uit.”

“We wilden al jaren meer aan talentontwikkeling en met beginnende Nederlandse bands doen, deze zaal geeft daartoe meer mogelijkheden. Zodra de zaal openging en we zagen hoe goed het werkte voor internationale acts, merkte ik dat we meer en concretere ideeën kregen en enthousiast werden. Daar is uiteindelijk RADAR uit voortgekomen.”

Hebben jullie een avond als RADAR gemist binnen Melkweg?
“Ja, er zijn natuurlijk veel initiatieven gericht op nieuwe acts in Amsterdam, maar er zijn er weinig die in podia als de Melkweg plaatsvinden. Daar horen andere faciliteiten, uitstraling en ook bereik bij. Ik denk dat RADAR wat dat betreft anders voelt voor een artiest dan een bandjesavond in de kroeg en je merkt dat het ook een andere appeal heeft op de muziekindustrie.”

“Wat we bijvoorbeeld belangrijk vinden is om de artiesten die we boeken een beetje te coachen: we helpen ze bij het maken van promotie voor het optreden en onze stagemanager en technici maken ze gedurende de hele showdag wegwijs in de Melkweg en op het podium. We helpen ze op weg door ze nét wat meer tijd en aandacht te geven dan we bij een reguliere show doen.”

Er zijn in Amsterdamse poppodia wel vergelijkbare initiatieven, maar die vinden vaak niet op regelmatige basis plaats en richten zich meestal op één genre of bijvoorbeeld alleen op Amsterdamse bands. Ik denk dat de positionering van een regelmatig terugkerende avond voor nieuwe acts, waarbij per avond enigszins op een genre of muzikaal thema wordt ingezoomd, redelijk uniek is en goed werkt.”

Arp Frique tijdens de eerste RADAR-editie in januari. Foto: Reinout Bos

 

Waar staat RADAR voor in jouw ogen?
“RADAR staat voor het ontdekken van nieuwe acts en de spanning die daarbij hoort. Dat je het gevoel hebt: ik heb vanavond iets bijzonders gezien, en dat je die act een paar jaar later op grote festivals ziet spelen. Ik kan daar persoonlijk vlinders van in mijn buik krijgen.”

“RADAR is ook een plek waarbij bands zich voor de muziekindustrie – agenten, boekers en labels – in de kijker kunnen spelen. Een mooi voorbeeld is het optreden van Rimon vorige maand, waarbij er zelfs een agent uit Londen overkwam om haar te zien optreden en de hele zaal vol stond met concertprogrammeurs en festivalboekers. Toen voelde ik wel… dit is de essentie van RADAR. Als er af en toe zo’n avond tussen zit, is onze opzet wat mij betreft meer dan geslaagd.”

Van tevoren heb je natuurlijk een beeld bij zo’n avond, kwam dat overeen met hoe de eerste editie verliep en het gevoel dat daar hing?
“Met name het publiek komt erg overeen met wat we voor ogen hadden. De focus ligt namelijk op de nieuwsgierige muziekliefhebber die er van houdt om bandjes te ontdekken. Maar ook de muziekindustrie is belangrijk: agenten, boekers, programmeurs en mensen rondom platenlabels. En het leuke aan nieuwe bands is dat ze erg enthousiast zijn en familie en vrienden meenemen om ze aan te moedigen, dus die laatste groep is ook een belangrijk onderdeel van het publiek dat naar RADAR komt. En bovendien belangrijk voor de sfeer in de zaal.”

“Verder hoop je dat die spanning, waar ik het eerder over had, iedere editie voelbaar is. Tot nu toe vind ik dat behoorlijk gelukt. Als ik kijk naar de toekomst is dat wel iets waar we ons op moeten blijven focussen: dat men na verloop van tijd echt weet dat RADAR dé plek is om nieuwe Nederlandse bands te ontdekken. Daar gaat natuurlijk ook wat tijd overheen, hopelijk zien we de bands die we nu hebben geboekt over pak ‘m beet een jaar op de grote podia terug of doen ze hun eigen show in de OZ van de Melkweg.”

FATA BOOM tijdens RADAR. Foto: Reinout Bos

 

Jullie vullen de avonden muzikaal lekker divers in. Maar welke eigenschap hebben alle RADAR-acts gemeen?
“De meeste acts hebben nog geen agent of boeker, geen platendeal, zitten in de opstartfase en timmeren hard aan de weg. Het zijn mensen die verder willen komen met hun muziek en daar willen wij ze bij helpen. Het niveau van hobby-bandjes zijn ze voorbij.”

Het zijn allemaal nieuwe acts die bij op de avonden spelen: hoe houd jij jezelf als programmeur op de hoogte van alles wat er reilt en zeilt in Nederland?
“Ik programmeer RADAR samen met mijn collega Johanneke Obdeijn. Zij werkt onder andere voor de GRAP (een stimulerende organisatie voor Amsterdamse popmuziek, red.) en heeft daardoor een sterk netwerk op het gebied van Nederlandse bands. Ze maakt er een sport van alle nieuwe acts als eerste te scouten. Ik boek in mijn rol als programmeur van de Melkweg voor het grootste gedeelte internationale acts en ben denk ik goed in het inschatten van potentie. Ik kijk op iets meer afstand naar de Nederlandse bands, maar heb bij het scannen van het landschap wel goed door welke bands momentum hebben en er bovenuit steken. Die combinatie van zienswijzen werkt goed en samen komen we tot het juiste programma. Bovendien zitten we samen ook in de selectiecommissie van de Popronde en houden we nauw contact met het Conservatorium. En inmiddels weten bands ons ook te vinden: we ontvangen veel aanbod voor RADAR.”

Wat vind jij van de ontwikkeling van de Nederlandse muziekscene?
“Er is denk ik in het algemeen meer aandacht voor Nederlandse muziek. Op de radio, op festivals en in podia, er zijn bij de grote concertorganisatoren en agencies meer Nederlandse boekers, et cetera. En er zijn ook meer goede Nederlandse bands die kunnen doorgroeien. Dat is een cirkel: meer goede bands zorgen voor meer aandacht en andersom.”

De Cultuur tijdens RADAR. Foto: Reinout Bos

 

Over de komende editie: waarom heb je deze acts uitgenodigd om te komen spelen/wat vind je tof aan ze?
“De komende editie hebben we Akula Rhythm Band, Don Melody Club en Surf Aid-Kit op het programma staan. Toen we die laatste band aangeboden gekregen bedachten we ons dat het tof zou zijn om avond met dansbare surf- en afrobands te programmeren. Daarbij dachten we gelijk aan Akula Rhythm Band, die al een tijd bovenaan ons RADAR-lijstje stond. Dit zijn geen beginnende muzikanten maar is een side-project van leden van onder meer DeWolff, The Mauskovic Dance Band en The Grand East. En een van de bandleden van Surf Aid-Kit zit ook in Don Melody Club, dus volgens mij hebben we hier een mooi gezelschap te pakken. Niet één genre, maar wel drie bands die goed bij elkaar passen.”

Jullie hebben nu de eerste edities achter de rug en die verliepen goed. Hoe willen jullie RADAR blijven ontwikkelen?
“Na de zomer willen we graag samenwerkingen aangaan en bijvoorbeeld labels de kans geven hun nieuwe bands te presenteren of een grotere Nederlandse act een curerende rol aan te bieden, waarbij deze act zijn ontdekkingen met de het publiek deelt. Dat is ook een goede manier om een breder publiek kennis te laten maken met deze nieuwe bands en RADAR. Verder zijn we van plan om een soort mini-coachingstraject te ontwikkelen waarbij we bands ook vóór en na de show intensiever begeleiden.”


 

WEBSITE MELKWEG | FACEBOOK-EVENT | TICKETS

De RADAR-editie van juni vindt plaats op de twaalfde met MILLENNIALS, RUV en Car Pets.