Interview

Interview Kitchenette: “Door Popronde kreeg dit project ineens een flinke schop onder de kont”


12 oktober 2017

Het is weer die tijd van het jaar. Van hot naar her rijden, treinen, fietsen en sprinten naar de tofste venues in heel Nederland. Op jacht naar de nieuwe pareltjes van onze geliefde, Nederlandse scene. Wij doken diep in de line-up en kwamen weer boven drijven met een stelletje must-sees, waaronder het spiksplinternieuwe Kitchenette. Zanger en gitarist Chris O. Kikic is zeker geen onbekende in het circuit, maar na een aantal succesvolle bandjes besloot hij dat het weer tijd werd voor een nieuw project.

Kitchenette is nog geen jaar oud, de bandleden rondom Kikic spelen nog geen drie maanden mee en er is welgeteld één single uit. Toch heeft de band het al tot Popronde geschopt. “Het verhaal is dat ik met een eigen projectje aan de slag ben gegaan vorig jaar en besloot daar een EP voor op te nemen met David Hoogerheide (producer, red.) Daar was ik op mijn gemakje mee bezig, toen zag ik op Facebook dat je je kon aanmelden voor Popronde. Eigenlijk zonder erover na te denken heb ik een account gemaakt, demo’s geüpload en mij aangemeld. Puur om te kijken wat er zou gebeuren. Toen hoorde ik dat ik mee kon spelen, waarna alles ineens een stuk sneller ging. Het was een flinke schop onder de kont. Ik zocht vrienden die bij mij in de band konden spelen, bracht de eerste single uit en nu is de EP zo goed als af.”

 

De koek was op
Het is al een paar jaar geleden dat we muziek rechtstreeks van de hand van Kikic konden beluisteren. Na zijn bands Land of Airplanes en Evant Garden en een rol als gitarist bij onder andere Symon, Keith Caputo & The Sad Eyed Ladies en Secret Umbrella besloot hij weer achter het roer van een project te kruipen. “Ik heb zo’n zeven of acht jaar gespeeld met Evant Garden, maar op een gegeven moment was de koek gewoon op. En ik was op dat moment, rond 2012, ook een beetje klaar met wéér een band opstarten. Ik moest even opladen. Dus zo doende heb ik vijf jaar bij andere projecten gespeeld, maar ik heb al die tijd gewoon geschreven. Tot eind vorig jaar, toen ik voelde dat ik weer iets moest doen.”

Popronde doet dit jaar ruim veertig Nederlandse steden aan, de een met een gevestigde scene en de ander met een relatief onbekend muzikaal veld. Almere, waar Kikic al jaren woont, hoort beslist bij deze laatste categorie. “Er is wel een scene, als je het zo zou kunnen noemen. Maar niks vergeleken bij de grote steden die meer soul hebben, hier is het wat karig. Al helemaal op het gebied van bands die serieus bezig zijn. Toch heb ik wat Popronde betreft Flevoland neergezet, maar de rest van de band komt uit Amsterdam. Ik ken ze ook uit Amsterdam. We repeteren ook in Amsterdam. Dus eigenlijk bungelt de basis van Kitchenette een beetje rond het IJmeer.”

 

“Ik put verhalen uit mijn omgeving waar ik persoonlijke dingen in verstop, als paaseitjes”

 

De eerste single van Kitchenette, Upon The Shoulders, gaat over de druk op millennials. Mensen die zoekende zijn en niet doen wat hun ouders hebben gedaan. Mensen die overal kunnen zijn en alles kunnen worden, maar daardoor juist rond lijken te dwalen. Een verloren gevoel. De tweede single heet Prison Break en gaat over een heel ander soort verloren gevoel, over een vriend die zelfmoord heeft gepleegd. “Ik put veel inspiratie uit mijn omgeving, maar het zijn verhalen waar ik dingen in verstop, als mijn persoonlijke paaseitjes. Te autobiografisch vind ik corny, maar ik schets graag een beeld dat op een eigen manier te interpreteren is. Met een beetje Chris erin.”

Invloeden en rode draden
Upon The Shoulders spreekt al boekdelen over de sound die de band neerzet. Lofi-zang, gitaarriedels die doen denken aan The War On Drugs met een doordravende onderlaag die het nummer in een verslavend tempo voortstuwt. De tweede single volgt snel, op de hielen gevolgd door de EP.  “Deze sound ontstond door de muziek die ik de afgelopen paar jaar heb geluisterd. Invloeden van toffe bands als Tame Impala, Kurt Vile, The War on Drugs en Bombay. In die tijd maakte ik ook nummers in dat straatje, nog niet met dit project in m’n achterhoofd maar omdat ik gewoon altijd bezig ben met nummers maken. Pas daarna zag ik een rode draad in de sound van de nummers. Het klinkt dan wel een beetje als dat allemaal, maar het blijft ‘van ons.’ De invloeden en de aspecten van deze bands kwamen op m’n pad en hebben Kitchenette gevormd.”

 

“We zijn allemaal muzikanten met flink wat kilometers”

 

Afgelopen jaar moesten we afscheid nemen van een van de invloeden: Bombay, voorheen Bombay Show Pig. De band onder leiding van Mathias Janmaat had zich net een nieuwe naam aangemeten, een nieuw album uit, met een volledige nieuwe bezetting maar besloot er toch een punt achter te zetten. De bassist, Gijs Loots, heeft zich aangesloten bij Kitchenette. “Ik kende Gijs voor Bombay al jaren. Het was niet zo van; ik vind Bombay tof, dus laat ik Gijs vragen. Hij is een hele goede bassist in dit genre en het is een hele fijne gast om mee te spelen. Dus het kwam voor mij toevallig wel uit dat Bombay niet meer speelt, dat Gijs minder te doen heeft dus even gepolst of hij zin heeft om te spelen. Pas daarna kwam het idee van ‘dit is eigenlijk wel een verlengde van.’ Met voorbedachte rade was het absoluut niet, maar ik ben erg blij met Gijs erbij. We zijn allemaal muzikanten met flink wat kilometers achter onze naam, we hebben ook al eerder samengespeeld in bands. Wat dat betreft weet iedereen wel wat ‘ie doet. Maar in deze formatie moeten we nog even opstijgen.”