Interview

INTERVIEW: Hot Chip


1 december 2012

Hot Chip maakte deel uit van de opkomende electro-indie scene van zo’n vijf jaar geleden, samen met de populaire acts LCD Soundsystem, CSS, Klaxons en The Rapture. Maar wat is er eigenlijk met die scene uit de jaren nul gebeurd? Met het nieuwe album ‘In Our Heads’ bewijst de groep rond zanger Alexis Taylor nog steeds relevant te zijn. De absolute winnaars van deze ‘survival of the fittest’. Oprichter Joe Goddard spreekt met The Daily Indie over het nieuwe album.

Goddard, toetsenman en oprichter van Hot Chip, vertelt dat het maken van ‘In Our Heads’ soepeltjes verliep: “We besteden weinig tijd aan het schrijven van nummers, dat gebeurt altijd erg snel. Nieuwe ideeën ontstaan tijdens het touren. Als we dan tijd vrij nemen voor een volgend album, kunnen we eigenlijk al veel stadia overslaan. Ook op dit album staan nummers die eigenlijk al lange tijd klaar stonden.” De echte uitdaging voor Hot Chip lag dit keer niet in het schrijven van de liedjes, maar juist in het opnemen er van. De band dook in het westen van Londen de studio in met producer Mark Ralph: “Hij liet ons kennismaken met allerlei vintage instrumenten uit de jaren tachtig die we vrij mochten gebruiken voor het album. De ruimte stond vol met allerlei synthesizers,” vertelt Goddard gretig. “Het was alsof we terug in de tijd gingen.”

Techniek
Geen wonder dat ‘In Our Heads’ vooral een synthesizer-gedreven album is geworden, met daarbij uiteraard een grote rol voor de vocalen van Tayler. Goddard: “Het grootste leermoment was hoeveel geluiden er uit één instrument kunnen komen. Het sonische element was op dit album dus erg belangrijk. We moeten allemaal nog veel leren op het gebied van techniek en produceren, maar Mark heeft ons goed geholpen.”

En precies dat, het steeds leren van nieuwe dingen, is wat Goddard en zijn bandleden tot vandaag nog steeds op de been houdt. “We zijn altijd omringd door creatievelingen en personen die bepaalde aspecten van het muziek maken eigenlijk veel beter kunnen dan wij. We laten ons door hen inspireren en kijken een beetje af,” lacht hij.

Projecten
Hot Chip zit midden in een tour vol zomerfestivals, en daarna splitst de band zich weer op, aldus Goddard. “We hebben allemaal onze eigen projecten waar we tussen Hot Chip-albums door op terugvallen. Het is leuk om even afstand te nemen van de band en weer andere dingen te proberen, en met andere mensen te werken.” Het is bovendien voor Goddard een manier om gemotiveerd te blijven in het maken van muziek. Hij  waarschuwt: “Touren kent veel saaie

momenten. Je bent continu aan het wachten, speelt dan een uur, en moet weer wachten. Het zijn moeilijke momenten, waarop ik mijn gezin mis. Ik ben drie maanden geleden voor de tweede keer vader geworden, en de verleiding is groot om daar voor te kiezen. Tot nu toe vind ik steeds de juiste balans tussen familie en muziek, en ik hoop dat dit de komende tijd ook zo blijft. De kunst is om gefocust te blijven, dan overleef je in deze muziekwereld.”