Interview

Interview Explore the North: “Het gaat bij ons om de totaalbeleving van muziek, literatuur, de stad Leeuwarden en de locaties”


20 november 2017

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november vormt Leeuwarden voor de vijfde keer het decor van Explore the North. Een festival vol muziek en literatuur, maar ook masterclasses, een expeditie en theater. Onze tips voor het ‘festival op onvermoede plekken voor dwalers, dromers en denkers’ kon je hier al lezen, vandaag gaan we nog eens dieper in op alle ins en outs.

Vorig jaar zagen we hoe divers het festivalprogramma is (verslag vrijdag, zaterdag), dit jaar lijkt er nog een extra laag in de line-up gevonden te zijn en wordt er nog meer de diepte ingegaan. We spreken de muziekprogrammeur van het festival, Peter Reen. Die je mogelijk nog kent als gast in onze talkshow rondom Le Guess Who?.

Wil je naar het festival toe?! We hebben nog een mooie passe-partoutactie!

Hij geeft ons the latest rondom Explore the North, het festival dat traditioneel laat in november gepland staat. “We wilden er vanaf het begin al een winterfestival van maken” vertelt hij. “De sfeer van de wintermaanden past goed bij de sfeer van het festival en de sfeer van het programma dat wij voor ogen hebben. Explore the North heeft uiteraard een ‘noordelijke’ insteek, waarbij je al snel denkt aan kou, donker en sneeuw. De bezoeker kan zich dan warmen bij de bijzondere locaties en het programma. We streven naar dat thuiskom-gevoel, als je uit de winterse kou in een warme en knusse plek komt.”

 

Leeuwarden en de 3 D’s
Explore the North geeft Leeuwarden als het ware een podium, waardoor de locaties – van poppodia tot kerken, een synagoge en een vrachtschip – in principe net zo belangrijk als het programma zijn. “Het gaat bij Explore om de totaalbeleving, de locaties en de artiesten moeten absoluut goed op elkaar aansluiten. Het maakt een voorstelling nog bijzonderder als de plek de locatie daar perfect bij aansluit. Dat je bij een plek binnenstapt en direct denkt: ‘wow, dit wordt een bijzondere ervaring!’ De locaties moeten daarom de shows versterken en andersom”, vertelt de programmeur. ”Het gebeurt dus ook weleens dat er geen ruimte is voor een artiest, omdat het niet goed klikt met de locaties die beschikbaar zijn.”

 

“Het muziekprogramma wordt continu afgewisseld met literatuur. Dat loopt soepel over in elkaar en die afwisseling is uiteindelijk wat Explore the North tot Explore the North maakt”

 

Naast de locaties, is bij het programmeren vooral de tagline over dwalers, dromers en denkers leidend. Het ‘denken’ zit in onderdelen als Rechtbankverslaggevers, terwijl in de expeditie op zaterdag het ‘dwalen’ goed naar voren komt. “De route en de bestemming van de expedities zijn altijd een verrassing, dus daar kan ik nu dan ook nog niets over vertellen. Maar we gaan elke editie naar bijzondere locaties”, vertelt Peter. “Het ‘dromen’ komt soms naar voren in de sound van de artiesten, maar ook in het feit dat je meegevoerd wordt in wat een kunstenaar probeert over te dragen. Of dat nu met muziek, theater of literatuur is.”

Foto: Marc de Fotograaf

 

Muziek en literatuur
In Nederland struikel je niet over de festivals die literatuur mengen met muziek. Is het een lastige combinatie? “Ik ervaar het niet als lastig om dat op elkaar af te stemmen. Ik werk heel fijn samen met de literatuurprogrammeur Marleen Nachtegaal. Ook werken we met thema’s en scheppen we samen van tevoren bepaalde kaders. Dan voel je al snel aan wat daar wel en niet binnen past” vertelt hij. “En het is helemaal leuk als de twee samenkomen en dichters speciaal voor dit festival gaan samenwerken met muzikanten. Dit jaar gebeurt dat bijvoorbeeld met Armando en Oleg Lysenko.”

Vooral die diversiteit en de unieke ervaringen maken het festival speciaal. “Die breedte in het programma vind ik leuk aan het festival, het gaat van modern klassiek tot snoeiharde postrock. Het feit dat er geen grenzen aan het programma zitten. Ook het feit dat je de meeste acts voor het eerst in Nederland of op zo’n speciale locatie kunt zien, maakt het festival bijzonder. Artiesten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar die je compleet verrassen”, zegt hij. “Het muziekprogramma wordt continu afgewisseld met literatuur. Na een mooie show kun je dus vaak blijven zitten voor een voordracht die in dezelfde sferen zit als de muziek. Dat loopt over in elkaar en die afwisseling is uiteindelijk wat Explore the North tot Explore the North maakt.”

Foto: Marc de Fotograaf

 

De tips van de programmeur: Chassol
Een tipje van de programmeur himself kan natuurlijk nooit kwaad, want waar gaat Peter sowieso kijken komend weekend? “Dat vind ik altijd moeilijk, maar als ik dan toch móét kiezen, dan zou ik wel Chassol willen tippen. Een modern klassiek componist die een soort ‘totaalcomposities’ maakt waar beeld en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.  Ik vind het echt heel mooi wat hij maakt”, zegt de programmeur. “Hij speelt onder meer met Solange en werkt met artiesten als Frank Ocean. Volgende week komt hij het hele weekend exclusief naar Explore the North, waar hij twee albums integraal speelt (Indiamore en Big Sun, red.) in de Doopsgezinde Kerk en bovendien een gratis toegankelijke masterclass gaat geven. Ja, daar kijk ik wel naar uit.”

 

SsingSsing
De andere act is het Koreaanse SsingSsing, die de programmeur via-via op het spoor kwam. “Twee bekenden van mij waren op een showcase-festival in Zuid-Korea en die stuurden afzonderlijk van elkaar een berichtje met: ‘Ik ben nu iets aan het zien! Dat is iets voor Explore.’ Vervolgens kreeg ik een paar out-of-focus video’s doorgestuurd en was ik nog niet direct overtuigd. Maar ik vertrouw hun mening en ben online verder gaan zoeken en vond een paar interessante sessies. De band gaf op dat showcase-festival aan in het weekend van Explore in Europa te zijn, van het een kwam het ander en zodoende is de laatste band van het Explore-weekend het markante, Zuid-Koreaanse SsingSsing.”


 

Explore the North vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 november in Leeuwarden op meerdere locaties.