Interview

INTERVIEW: Eraas


5 februari 2014

Onlangs kwam hun nieuwe album ‘Initiation’ uit; een heerlijk duistere, bezwerende en hypnotiserende plaat. We hebben het hier over ERAAS, een geheimzinnig duo uit Brooklyn dat laatst nog een aantal shows speelde in Nederland waaronder Le Guess Who?. Vrij mysterieuze muzikanten waarvan we graag wat meer willen weten.

Hey jongens! Wat gaan jullie na de tour allemaal doen?
“We gaan beginnen aan het werken aan album nummer drie.”

Was 2013 een goed jaar voor jullie?
“Voor de band was het een goed jaar, we hebben drie tours gedaan, waarbij we TRUST hebben gesupport in de VS en Canada, en twee kortere door Europa.”

Wat was het leukste aan de shows in Nederland? Of het ergst, wat je wil?
“We hebben er erg van genoten, we zijn graag in Holland. Mensen reageren op wat we doen en het voelt altijd alsof er een goede connectie is. Vooral de OT301-show was erg memorabel.”

Kun je ons iets meer vertellen over de band?
“We zijn begonnen in 2011 nadat ik met mijn band APSE was gestopt.”

Waarom begonnen jullie met ERAAS?
“We wilden graag met muziek experimenteren die minimaler was en tegelijkertijd ook meer atmosferisch.”

Wat zijn platen die jullie allebei te gek vinden?
“Vooral platen die ik zou omschrijven als ‘visuele’ muziek. Ambient muziek. Klassieke muziek. We houden allebei van krautrock, maar dan niet in de zin dat we zo willen klinken, maar meer de manier waarop je de muziek benadert. En we houden beiden van hip-hop uit de jaren tachtig en negentig, wat een interessante mix oplevert als je daar krauty elementen bij doet en dat combineert met textuur en atmosfeer.”

Wat vind je het tofst aan de muziek die je maakt?
“Voor mij persoonlijk is dat om iets visueels te creëren. Muziek maken die ik kan zien, landschappen, scenario’s die ik me voor kan stellen en die een sfeer neerzetten waar ik in kan gaan zitten. Ik hou normaal van muziek die je naar een andere plek brengt als het ware, dus dat proberen we ook te doen met  ERAAS.”

Kun je ons iets vertellen over het maken van ‘Initiation’?
“Wat voor ons heel tof was, was het idee dat we verschillende ideeën op twee kanten van de plaat zouden zetten. Oorspronkelijk mixten we de plaat als twee tracks: A en B. We waren geïnteresseerd in het idee om een soort piratenradio te maken, waarbij er telkens geknipt werd, dat er rommelige achtergrondgeluiden te horen zijn en zo. Dat de sfeer abrupt af wordt gebroken en dat nummers plots beginnen en eindigen.”

Goed, dat is er dus niet van gekomen. Wilde jullie iets anders doen op deze plaat?
“Elke plaat benaderen we weer anders, het heeft zijn eigen entiteit. Dit album ging meer over het ontdekken van nieuwe thema’s, met de nadruk op samples, drums en nieuwe productie-ideeën.”

Van wat hou je het meest als je op ‘Initiation’ terugkijkt?
“Ik denk dat het zijn eigen regels volgt.”

Waar kun je het album het best beluisteren?
“Letterlijk? Je kunt het kopen of iTunes of Bandcamp. Het is makkelijk te vinden. Maar nee, ik denk met een koptelefoon en dan door een bos bij zonsop- of ondergang. Of onder de sterren tijdens een koude avond.”

Wat zijn de plannen voor 2014?
“Album nummer drie uitbrengen en waarschijnlijk gaan we ook zeker wel weer toeren. Misschien dat we aan nog wat andere projecten zullen werken, je weet het maar nooit.”