Interview

Interview: de taboedoorbrekende queerhiphop op Welcome to The Village


10 juni 2017

Welcome to The Village
21 – 22 – 23 juli

 

Op onze website zie je regelmatig artiesten langskomen in het segment ‘queer’, denk aan Perfume Genius of een serpentwithfeet. Muzikanten die zich lange tijd in de schaduwen van de underground hebben begeven en inmiddels wereldwijd voor steeds meer publiek spelen op grote festivals en nieuwe fans aan zich binden via platforms als YouTube. Welcome to The Village is een van die plekken waar deze stroming de ruimte krijgt, het festival heeft een paar spraakmakende namen op de line-up staan, met onder meer Cakes Da Killa en Zebra Katz. 

Eerder las je al over de kleurrijke artiesten uit alle delen van de wereld op het festival in Leeuwarden. Programmeurs van het festival – Peter Reen en Peter Dijkstra – zitten deze keer klaar om onze vragen te beantwoorden over hun keuzes voor deze editie. Deze keer praten we over de queerhiphop-namen in de programmering van het Friese festival dat plaatsvindt in het weekend van 21 tot en met 23 juli.

Aanvoelen wat er speelt
Dat komt tot stand door veel brainstormen en aanvoelen wat er speelt. Niet alleen in de muziek, maar ook in de maatschappij. “Gezamenlijk hebben we als team uiteraard gesprekken over de grote lijnen van het programma. Waar willen we aandacht besteden, wat zien we zelf gebeuren in de muziekwereld en wat vinden we belangrijk om te boeken. Vanuit die insteek kunnen we heel spannende acts boeken, waarmee je mensen kunt verbazen en waarmee je een groter verhaal iets kunt vertellen”, vertellen de Peters. “Met kunst kun je mensen op een speelse wijze na laten denken over dit soort thema’s, zonder dat belerend wordt of door je strot wordt geduwd.”

 

“Dat is ook waar deze scene over gaat: wat betekent het dan om man of vrouw te zijn en wat zit daartussen?”

 

“Welcome to The Village is ook een plek waar je dat op een luchtige manier kunt doen, want niet iedereen is dagelijks met dit soort thema’s bezig. Op een festival gaan veel bezoekers in eerste instantie kijken omdat ze nieuwsgierig zijn naar de muziek, het verhaal van zo’n artiest komt daar dan vanzelf achteraan. Daardoor kun je mensen prikkelen om meer over dat onderwerp te weten te komen, en dat bieden wij dan vervolgens ook aan door de hele programmering. Het komt bijvoorbeeld ook aan bod bij ons theateronderdeel en we gaan een talkshow rondom dit onderwerp organiseren.”

 

 

Van meer queerartiesten op het podium tot en met genderneutrale toiletten bij een podium als EKKO, het is een thema dat steeds prominenter aanwezig is in de breedte van de muziekindustrie. “Er is nu veel aandacht voor gender, een begrip dat zich verschillend verhoudt per generatie en wat een hoop vragen oproept bij veel mensen. Binnen het debat zie je met name artiesten opstaan in de Amerikaanse hiphopscene die daar heel expliciet mee bezig zijn. Mykki Blanco en hoe hij omgaat met zijn gender is daar een goed voorbeeld van. Hij komt soms bijvoorbeeld op als een zij en eindigt dan helemaal gestript als een soort oerman, dat is een waanzinnige performance”, vertellen de Peters. “Dat is ook waar deze scene over gaat: wat betekent het dan om man of vrouw te zijn en wat zit daar dan tussen? Dat is één aspect. Het andere is simpelweg de muziek, die kwalitatief ontzettend vooruitstrevend is en veel invloeden heeft uit de dance, waardoor er een absurd toffe mix ontstaat.”

Taboes aansnijden
Dat deze stroming zich juist in de hiphop voordoet, maakt het voor de programmeurs extra bijzonder. “In de hiphop snijden deze artiesten een onderwerp aan dat heel erg lang taboe is geweest. Aan de andere kant is het ook niet gek dat het binnen de hiphop gebeurt, want dat is juist een genre waar dingen aan de kaak worden gesteld. Het is altijd een soort protestbeweging geweest en dit is daar ook een onderdeel van. Juist omdat deze artiesten een bijzonder verhaal te vertellen hebben en omdat ze zo vernieuwend zijn, hebben we gekozen voor Cakes en Zebra.”

 

 

Geen slechte keuze, want Zebra Katz gaf dit jaar tijdens Motel Mozaique misschien wel een van de beste shows die wij dit jaar gezien hebben. “Zebra kwamen we tegen via Mykki Blanco, dat is überhaupt de persoon waardoor we in die scene gedoken zijn. Hij is wel een soort startpunt, om vanuit te kijken wat er nog meer gebeurt, wat er achter zit, met wie hij werkt en wie er zich in die kringen bevinden. Dan komen al snel namen als Princess Nokia, Da Killa en Katz naar boven”, vertellen de Peters. “Het komt voort uit de New Yorkse gayscene en dat is al decennia een van de meest vernieuwende scenes als je kijkt naar de clan rondom Warhol, maar ook de disco, house, techno en hiphop.” De 26-jarige Cakes Da Killa uit New Jersey is op zijn beurt weer hard bezig om wereldwijd door te breken. “Cakes manifesteert zich ook enorm in de media en ontzettend open is over zijn waarom hij doet wat hij doet. Maar ook over zijn twijfels en zijn angsten, daar is ook een mooie en inspirerende documentaire over gemaakt trouwens. Hij is echt een frontrunner in die scene, we zijn ontzettend blij dat hij naar het festival komt.”

 

WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT

Zebra Katz