Interview

INTERVIEW: Daily Bread


17 juli 2012

Daily Bread komt dit jaar met de opvolger van ‘Well, You’re Not Invited’. Met de tweede plaat lijkt de band het Sexy Garage Disco imago definitief van zich af te hebben geschud. Hier is een meer volwassen geluid voor in de plaats gekomen. Als voorproefje heeft de band in april dit jaar ‘The Present’ uitgebracht. Deze, vier nummers lange, EP is gratis te downloaden vanaf de website van Daily Bread. The Daily Indie wist de band te strikken voor een interview op Torenpop 2012.

Door Joris Telgen

Voordat we het over de nieuwe EP gaan hebben; jullie hebben de afgelopen periode heel veel gespeeld. Waar zijn jullie geweest?
Kim: “Wij hebben vorig jaar veel in Europa gespeeld. Daarnaast stonden we op het CMJ festival in New York. Dat was heel erg vet!“
Stefan: “We hebben een booking agency in Noord Amerika: ‘The Agency Group’. Dat kwam voort uit Eurosonic.”
Kim: “De markt in de Verenigde Staten is alleen natuurlijk heel erg groot. Er zijn zoveel bands, waardoor het moeilijk is om je te profileren. Er zijn wel shows uit voortgekomen, maar die waren dan weer in Europa. We focussen ons nu ook vooral op Europa.“

Jullie hebben een nieuw bandlid: Atser Damsma. Hij viel oorspronkelijk in voor de toetspartijen van Kimberly?
Kim: “Ik ben geopereerd aan mijn vinger, wat het gevolg is van een ongeluk dat ik als kind heb gehad.”
Atser: “Omdat Kim niet meer kon spelen ben ik ingevallen op toetsen. Toen heb ik een show meegespeeld en dat beviel zo goed dat ik ben gebleven.”

Doordat Atser erbij is gekomen kan Kim veel meer focussen op zingen en performance. Hoe bevalt dat?
Kim: “Ik was van mezelf geen toetsenist, dus tijdens de shows was ik heel erg gefocused op het goed spelen van de nummers, terwijl ik vooral de zangeres ben en daar meer mee moest doen. Dit was een hele mooie kans voor mij om meer als frontvrouw op het podium te staan. Ik ben nu veel vrijer. Ik zou nooit meer terug willen.”

In april is de nieuwe EP ‘The Present’ uitgekomen. Is het nog steeds sexy garage disco?
Stefan: “Nee eigenlijk niet. Het besef begint langzaam te komen dat we een nieuwe richting ingeslagen zijn. De sound is ook veranderd doordat Atser erbij is gekomen. We zoeken nog een mooie nieuwe slogan. Op de site staat nu ‘whatever you want it to be’.”
Kim: “Na optredens krijgen we reacties van mensen die ons vergelijken met bands waar we nog nooit van gehoord hebben. Iedereen hoort er iets anders in terug en dat vind ik wel mooi. Dus ‘whatever you want it to be’, het is wel toepasselijk.”

Hebben jullie een verklaring voor de nieuwe richting? Het klinkt donkerder, minder up-tempo en ook de teksten zijn inhoudelijk veranderd.
Kim: “We zijn ouder geworden. Toen wij onze eerste plaat opnamen was ik zestien. Chris en Stefan waren toen achttien.”
Chris: “Je wordt het ook wel zat om de hele tijd vol gas te spelen. In die tijd probeerden we iedereen te overrompelen. Het was ook een stukje onzekerheid, dat je iedereen wilt overschreeuwen. Nu proberen we meer luisterbare muziek te maken die ook harmonisch interessant in elkaar zit.”

Hoe schrijven jullie nummers? Is dat ook veranderd?
Atser: “Het verschilt per nummer, het is een vrij democratisch proces. Eén van ons heeft een idee en dan werken we het in de repetitieruimte uit. Dat gaat vrij organisch. Dan nemen we het op en luisteren het later met z’n allen na. Uiteindelijk schaven we het bij tot een afgerond geheel.“

Het nummer ‘Loverst’ van de EP is een radiovriendelijk nummer. Zijn jullie daar bewust mee bezig?
Chris: “We zijn daar wel mee bezig. We passen zo’n nummer er ook op aan. Als we het idee hebben dat een nummer een hit kan worden, dan proberen we dat element te versterken. Andere nummers maken we dan juist weer wat obscuurder om het contrast in de plaat te houden.”
Atser: “Maar we maken wel muziek die we zelf goed vinden, dat staat voorop.”

Wanneer komt de nieuwe plaat uit?
Kim: “Ergens aan het einde van dit jaar. Waarschijnlijk oktober, november. Hij komt uit op Excelsior.“
Stefan: “De EP is het opstapje naar het nieuwe werk. Het zijn zeker representatieve nummers.”
Chris: “Op de plaat komen ook weer andere en nieuwe dingen. Die gaan we vandaag ook spelen.”
Kim: “We spelen live nog maar één nummer van het eerste album.”
Chris: “We gaan over twee weken beginnen met de opnames. We hebben nu alle nummers in demo-formaat klaar liggen.”
Kim: “De productie doen we zelf, Atser en Chris nemen alles op. Rimer London (o.a. Le Le, red.) is als producer betrokken bij het afmixen. Als de kers op de taart, zeg maar.”