Interview

INTERVIEW: Cosmonauts


18 maart 2013

De psychedelische garagerockers van Cosmonauts zijn de continu schijnende zon in Californie helemaal zat, waardoor ze dan ook lang hebben uitgekeken naar een Europese tour. Drie jaar en twee albums verder is het dan eindelijk zo ver. En ze hebben geluk: het stormt en regent als The Daily Indie ze vraagt naar hun muziek en invloeden.

Het begon allemaal toen Derek en Alexander aan elkaar werden voorgesteld op een feest en ze muzikaal op één lijn bleken te zitten: “Ik kende weinig mensen die luisterden naar Brian Jonestown Massacre en Spacemen 3. Derek was een uitzondering en dus hadden we meteen al een klik”, vertelt Alexander. Nu schrijven beide jongens de nummers, zingen ze en spelen ze gitaar. James, de bassist, voegde zich al snel toe aan dit tweetal, maar de zoektocht naar een drummer ging wat minder gemakkelijk. Fletcher is in de drie jaar dat Cosmonauts nu bestaat namelijk alweer de vijfde drummer. Dit lijkt hem zelf niet zoveel te doen, tijdens het interview is hij vooral uiterst geconcentreerd bezig knalrode lippenstift op zo’n beetje alle mogelijke plekken behalve zijn mond te smeren.

Psychedelisch?
Gelukkig zijn de jongens nu wel “heel blij dat we elkaar gevonden hebben en dat we zo goed bij elkaar aansluiten”, aldus Derek. Waar ze het alleen nog niet helemaal over eens zijn is de manier waarop hun muziek moet worden omschreven. “We worden vaak omschreven als psychedelisch, maar daarbij moeten wijzelf vaak meer denken aan bands als Syd Barrett en Jacco Gardner (met wie ze samen hebben gespeeld in TRIX te Antwerpen). Wij zijn veel meer rock ’n roll dan dat!” Alexander vult dit aan: “Een journalist beschreef onze muziek een keer als ‘doped up psychedelia’, dat vond ik een hele goede benaming!”

Professioneel
In 2010 is het tweede album uitgekomen, waardoor de jongens met de komst van Fletcher als nieuwe drummer stonden te trappelen na lange tijd de studio weer in te duiken. Vlak voor ze hun Europese tour begonnen is hun derde album opgenomen door Patrick Haight van Burger Records. Een naam voor het album hebben ze nog niet bedacht, maar ze kunnen wel alvast verklappen dat hij eind juni zal uitkomen: “Het was heel cool om zo professioneel op te kunnen nemen. Patrick woont in een kast van een huis in Seattle, waar we ook logeerden. Dit is zeker een van mijn leukste herinneringen aan het spelen in Cosmonauts“, zegt Alexander.

Surf
Ze zijn dan ook razend enthousiast over het nieuwe album. De muziek ligt in het verlengde van de voorgaande albums, maar toch hebben de jongens zelf het idee dat ze wel zijn gegroeid. James zegt hierover: “Ons ‘buzzy and clingy’ gitaargeluid blijft ons handelsmerk. Inclusief surfriffs, want we blijven natuurlijk surfers uit Californie.”

De jongens hebben de smaak verder flink te pakken, eind 2013 willen ze namelijk nóg twee albums af hebben. Of dit ze daadwerkelijk gaat lukken, zullen we nog wel zien. Wat we verder nog allemaal van ze kunnen verwachten? “Good shows, good quality and cool sweaters.”