Interview

Interview Bands In A Barn: “Wij zijn echt fan van de bands die we boeken”


12 april 2018

Bands In A Barn
Zaterdag 21 april en zondag 22 april

 

Het verhaal van het festival Bands In A Barn is een bijzondere. Het begint met een vader en zoon uit Moergestel. Bart en Teun van Knegsel heten ze, twee muziekliefhebbers die niet uit de muziekindustrie komen, maar spontaan een show organiseren en doorgroeien naar een festival. Voor de tweede editie van Bands In A Barn krijgen ze dit jaar onder meer J. Bernardt, Son Mieux en Equal Idiots naar een schuur in Diessen.

Zonder subsidie of externe krachten, organiseren ze met vrienden en familie het festival nabij Tilburg. Vader en zoon werken daarvoor nauw samen met programmeur/organisator Vita Naessens voor het festival. Vandaag spreekt The Daily Indie met Teun – tevens bouwkundestudent aan de TU Delft – over het ontstaan, de groei en de komende editie van Bands In A Barn.

We hebben ook een mooie ticketactie voor het festival! Daarover vind je onderaan dit artikel meer informatie. 

Vita Naessens & Teun van Knegsel

 

Hoe ontstond dit prachtige, uit de hand gelopen idee?
“Het begon met de Amerikaanse zangeres Rachael Yamagata. Zij was al jaren niet meer in Europa geweest en kwam over voor een tour. Er stond geen Nederlandse show op het programma, maar wel eentje in Duitsland. Met mijn vader ben ik naar die show geweest en na afloop raakten we met haar in gesprek. Het was een vrij kleine show, de setting was intiem en er schoot mij een soortgelijke plek in Diessen (De Nieuwe Erf, red.) te binnen. Voor het wist vroeg ik of zij niet eens bij ons wilde komen spelen. Wij hadden verder geen verstand van het opzetten van concerten, maar met de juiste mensen kunnen we vast wel een mooie avond organiseren voor haar. Ik vroeg het aan Rachael en een paar maanden later waren we een onderdeel van haar Europese tour.”

Toen hadden jullie direct de smaak te pakken?
“We hadden al snel het gevoel dat we dit vaker wilden doen. Het leek ons mooi om Rachael nog eens terug te halen en meer bands om haar heen te programmeren. Het liefst een evenement van twee dagen, zodat mensen kunnen blijven overnachten en we er een festival van konden maken.”

Hoe zijn jullie vanaf daar aan de slag gegaan?
“Ons idee was simpel: we zetten toffe bands neer en dan moeten er mensen komen. Toen kwam al snel de gedachte: ‘oja, dan moeten er dus mensen komen.’ We hadden maar een klein team, dus gaandeweg kwamen we langs allerlei zaken die we moesten regelen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zo kregen we op een gegeven moment allemaal hospitality-riders binnen van bands met wat ze wilden eten en drinken. Geen probleem, maar dat zijn van die dingetjes waar we niet direct bij stil hadden gestaan. Maar het was alleen maar tof allemaal, ik geniet echt van het organiseren en al dat geregel.”

 

“Sinds ik het festival organiseer, is mijn muziekbibliotheek wel een stuk groter geworden”

 

Hoe zorgden jullie voor alle techniek, horeca en dergelijke?
“De Nieuwe Erf heeft alle horeca-benodigdheden en alle benodigde vergunningen, dat scheelt een hoop. We werken veel met vrijwilligers en voor de techniek en het licht werken we met mensen die we voor het festival al kenden.”

Voor welke sfeer gingen jullie tijdens het opzetten van het festival?
“Een laagdrempelige sfeer vooral, waar iedereen het naar zijn zin heeft, zowel de bezoekers als de artiesten. Ik voel zelf altijd een behoorlijke afstand tussen de artiest en mijzelf, daarom vond ik het zo gaaf dat we met Rachael konden praten na haar show. Die grens was er niet. Die show had een persoonlijke en intieme setting, zonder een hoog podium of hekken. Dat wilden we ook bij Bands In A Barn.”

 

Hoe ging dat in de praktijk?
“Misschien gek, maar het was precies zoals ik het mij had voorgesteld. De sfeer was gemoedelijk en van de bezoekers tot en met de artiesten, iedereen zat op één niveau. Veel artiesten bleven nog hangen om een biertje te drinken na hun show en bij andere bands te kijken. Dat is wat we wilden, maar je weet natuurlijk nooit of dat gaat gebeuren.”

Wat vond je het leukst aan het organiseren van die eerste editie?
“Alle aspecten vind ik leuk, van de promotie tot en met het contact met bands. Maar ik vind het vooral mooi om die bands te leren kennen in aanloop naar het festival. Door ze te volgen op social media, veel naar hun muziek te luisteren en ze dan allemaal samen te zien komen tijdens het weekend. Dat muzikale gedeelte vind ik het leukst, wij zijn echt fan van de bands die we boeken.”

 

“Ik zag J. Bernardt op Rock Werchter spelen in een tent met twaalfduizend man. Nee, toen had ik niet direct gedacht dat hij ook bij ons zou komen spelen. Daar ben ik ook wel trots op”

 

Je leert ongetwijfeld een hoop van zo’n eerste editie, hebben jullie iets dat dit jaar anders wordt georganiseerd?
“Het vervoer tussen Diessen en Tilburg was vorig jaar wel een dingetje, daarom zetten we dit jaar bussen in om mensen heen en weer te brengen. Verder zijn er altijd kleine dingetjes waar je aan blijft werken, maar dat heb je als organisatie altijd als het goed is.”

En welke rol speelt jouw vader in het geheel?
“Hij luistert veel muziek, maar is wat meer van de oude rock, de Stones en zo. Hij kijkt mee, draagt geregeld bandjes aan, maar laat Vita en mij lekker ons gang gaan. Binnen het festival houdt hij zich meer bezig met facilitaire dingen en de hospitality. Nu is ‘ie bijvoorbeeld met de kok bezig om het menu samen te stellen voor tijdens het festival en zoekt hij in de omgeving naar lekkere speciaalbiertjes die we kunnen verkopen.”

Hoe kom je aan al die bandjes die jullie programmeren? Wie vindt die allemaal?
“Ik luister aardig veel muziek en ben regelmatig naar nieuwe bands op zoek, maar vergeleken met Vita weet ik eigenlijk niks. Wat dat betreft ben ik ook wat meer een ‘trouwe luisteraar’, ik spring niet van band naar band, maar blijf wat langer hangen bij een aantal artiesten. Zo luister ik nog steeds regelmatig naar artiesten die vorig jaar bij ons op het festival stonden. Maar sinds ik het festival organiseer, is mijn muziekbibliotheek wel een stuk groter geworden.”

Wat zijn een aantal acts waar je écht niet op kunt wachten tot ze bij jullie op het podium staan?
“Lion Sphere, absoluut! Die band mengt op een of andere manier een soort indiefunk met jazzy elementen, die combinatie vind ik heel tof. En om er nog eentje te noemen, dan toch zeker J. Bernardt. Ik zag hem eerder op Rock Werchter spelen, in een tent waar twaalfduizend man in past. En nee, toen had ik niet direct gedacht dat hij ook bij ons zou komen spelen. Daar ben ik ook wel trots op.”

 

Dit festival is verzonnen vanuit een spontaan idee. Wat zijn jullie ideeën met Bands In A Barn?
“We hebben die eerste editie wel opgezet met het idee dat er meer zouden volgen. Elk jaar willen we groeien, stappen zetten en een bekender festival worden. Die verspreiding gaat vooral van mond-tot-mond, via de artiesten en de bezoekers zelf zijn natuurlijk de beste reclame voor ons festival. Als zij het leuk vinden, dan komen ze terug en nemen ze de volgende keer meer mensen mee.”

Wat is jouw ultieme doel met Bands In A Barn?
“Het lijkt mij mooi om ons team uit te breiden en uiteraard continu meer bezoekers te trekken. Mijn ideaalbeeld is dat iedereen een heel weekend bij elkaar is, van de bezoekers tot en met de artiesten. Dat Bands In A Barn een soort mini-wereld is, dat zou ik tof vinden.”


 

Tickets winnen
Wil jij naar Bands In A Barn op 21 & 22 april in Diessen met onder meer J. Bernardt, Equal Idiots, Son Mieux en Evil Empire Orchestra? Stuur dan vóór 20 april een mailtje naar ricardo@thedailyindie.nl met daarin de reden waarom je graag naar het festival wilt gaan. En wie weet ga je met een vriend of vriendin die onderstaande line-up ontdekken!


 

WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT | TICKETS (25,- per dag en 38,- voor weekend)