New Music

In première: Weed & Dolphins flirten in HIGH met de zinloosheid van het bestaan


6 december 2019

Het obscure Weed & Dolphins brengt met HIGH zijn eerste nieuwe muziek uit sinds 2017. Na ruim twee jaar kunnen we je alvast vertellen dat je precies krijgt wat je van hen gewend bent, voor zover je ze kent en aan deze gasten kunt wennen, tenminste.

Er is vrij weinig bekend over Weed & Dolphins, maar de Wit-Russen hebben de reputatie ‘underground’ en ‘knettergek’ te zijn. Dat maken ze in HIGH absoluut waar. Slinger de YouTube-video hieronder dus even aan en kijk met ons mee. De video sleept je voort door deprimerende achterbuurten uit het Sovjettijdperk. Als je weleens verdwaald bent geraakt in een buitenwijk in Polen of Rusland herken je de bouwstijl en kun je je meteen voorstellen waar de inspiratie voor HIGH vandaan komt. Het is hier niet echt gezellig. De woede, wanhoop, agressie en troosteloosheid omarmt je en slokt je op. Het is een klein wonder dat de lucht niet zwart is.

Flirten met uitzichtloosheid
Des te fascinerender deze video. De band, gestoken in trainingspak en slobbertrui, rijgt in de eerste clip in bijna drie jaar tijd aardig wat tegenstellingen aan elkaar. Elkaar verblindend, knuffelend en selfies nemend, bungelen de muzikanten aan een microfoonkabel. Zijn ze een marionet of kunnen ze de uitzichtloosheid van het leven niet meer aan en kiezen ze onze laatste uitweg? Steken ze de draak met de dood en flirten ze met zinloosheid? Alles is mogelijk. Maar goed, dat hadden we misschien ook wel aan de bandnaam af kunnen leiden.

Hoe maf ze voor sommige, minder doorgewinterde muziekliefhebbers, ook kunnen lijken: de band is lo-fi, fuzzy, donker en tourde eerder door Rusland, Oekraïne, Slovenië, Servië, Litouwen, Estland en speelde dit jaar op Eurosonic. Samen met Treetop Agency verovert de band nu ook Nederland. Van 17 tot en met 22 december touren de jongens door onder meer Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Check alle data hier!