New Music

De stuiterende terugkeer van Dhr. Lotterman met Gratis Yoga, een ode aan de vrouwelijke millennial


5 december 2019

Hij stopte met muziek maken. Om aan zichzelf te werken. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan. En dus is Mark Lotterman weer terug. Zijn reïncarnatie heet Dhr. Lotterman. Scherpzinnig en origineel zoals we van hem gewend zijn. Gratis Yoga is een vrolijke, springerige ode aan de vrouwelijke millennial, ingespeeld op een veertig jaar oud keyboard, de JVC KB-400 die hij erfde van zijn vader.

Komend jaar kunnen we meer verwachten van Lotterman. Hij kondigt al aan zijn licht te laten schijnen over het moderne stadsleven met nummers die titels dragen als Bang Dat Het Fout Gaat en Waarom Ga Je Niet Naar School? We vroegen Lotterman nu alvast eens uit welk gevoel dit energiek stuiterende en hilarische liedje – begeleid door een clip van Auke Triesschijn – ontsproten is. Dat zijn er drie.

Compassie
“Compassie met de mensen die gebukt gaan onder de gevaren die de wereld met zich meebrengt. Compassie met de hoofdpersoon die haar angsten probeert weg te maken met Facebook, Instagram, yoga, wijn en een valse verbondenheid met andere mensen die in precies hetzelfde zinkende schuitje zitten.”

“Een duivels pact tussen mensen die hetzelfde mechanisme toepassen: je mening uiten en verder gaan met je leven in de koortsige hoop dat het vanzelf wel goedkomt. Uiteindelijk weten ze het ook allemaal niet. Uiteindelijk weet ik het ook allemaal niet. Ik weet hoe dat voor mij voelt, ik kan mij voorstellen dat het voor hen ook niet bepaald een zwemfeestje is.”

Verbazing
“Verbazing over hoe mensen denken weg te komen met het roepen van de meest simplistische oplossingen voor grote complexe problemen. En dan ook nog eens de pretentie durven uit te stralen dat ze het beter weten dan mensen die wijselijk hun mond even houden om alles eerst even te overdenken.”

Liefde
“Liefde voor het instrument waar ik deze liedjes mee maak, een keyboard uit 1981 dat nog van mijn vader was. Ik voel mij als een kind in de snoepwinkel als ik ermee werk. Het is werkelijk waar het mooiste instrument dat ik ooit in mijn handen heb gehad. Ik heb het keyboard al eerder gebruikt op vorige platen, maar het is altijd een droom geweest het instrument uit te putten. Ik wil alle mogelijkheden verkennen door er een plaat mee te maken. Er zijn nu drie liedjes af en er komt meer aan.”