New Music

In première: The Klittens presenteert Google Translate op zijn allermooist met Liebe Resi


31 juli 2020

Liebe Resi is het laatste deel van het debuutdrieluik van het Amsterdamse vijftal The Klittens. De eerdere singles Bleeding Gums en Manic Dixi Dream Girl waren niet om zonder handschoentjes aan te raken, maar op deze nieuwe single laten de dames zich van een zachtere kant zien.

Ondergetekende is groot fan van de Duitse markt (Die Arzte, Die Sterne en alles ertussenin, ja, bitte, mehr davon!) dus Liebe Resi kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Zelf had ik geen idee dat The Klittens stiekem uit Amsterdam kwam, ik schaarde de lyrics onder een soort artistieke vrijheid en was vooral enorm gecharmeerd van het zorgeloze plezier dat van de muziek en de clip afspatte. Pas later kwam ik erachter dat de complete tekst vanuit een Google Translate-experimentje in elkaar gezet was. Het doet niets af aan de liefdevolle overtuigingskracht van Liebe Resi, waarmee ik trouwens niet wil suggereren dat er aan de muziek van The Klittens een fragiel randje zit. Daarvoor is het vijftal veel te straight forward.

Ontwapende echtheid
Dat zien we terug aan de clip, die door de coronacrisis op afstand bedacht en opgenomen moest worden. De dames gingen dus elk aan de slag met een (al dan niet geïmproviseerd) greenscreen, wat voor veel bands ongetwijfeld een ontzettend slecht idee zou zijn geweest. Zo niet voor The Klittens, die niet vies zijn van een lekker potje DIY. Als The Grey Pants uit vijf punkrock-chicks had bestaan had dat er denk ik ook ongeveer zo uitgezien. Liebe Resi kreeg dezelfde ontwapenende echtheid in een stop motion-video die je doet terugverlangen naar de zorgeloosheid van je kindertijd, compleet met speelgoeddieren, ballonnen en confetti. Alles wird besser, oder nicht? Jawel. En zo niet, dan zouden we willen dat we Liebe Resi konden knuffelen. Google Translate op zijn mooist.