New Music

In première: Saturday Nights van INU INU is een bitterzoete terugblik op een verjaarde ervaring


3 juni 2021

Eigenlijk verschijnt morgen pas de nieuwe single van de Engels-Nederlandse dreamrockband INU INU, maar vandaag gaat deze al bij ons in première. Saturday Nights heet ‘ie en hij is afkomstig van de later dit jaar te verschijnen EP Gone Astray. Geïnspireerd door de eighties, combineert de band klassieke en moderne sounds tot een compleet nieuw geheel.

De bitterzoete single is gebaseerd op een herinnering van bassiste en zangeres Amber Nefkens. “Het komt erop neer dat ik negentien jaar was toen ik aan het daten was met een oudere jongen. Ik had een tussenjaar, hij werkte al. Geen match made in heaven, behalve op zaterdagavonden.” De track blikt terug op de herinneringen, die net als een oude foto verjaren en verkleuren. Met teksten als: ‘I was nineteen when it all started. Didn’t think you’d notice me. Or did you use me to just feel free’, maakt de frontvrouw duidelijk wat ze hiermee bedoelt.

Ongemakkelijk statement
Het nummer wordt vergezeld door een videoclip die zich uit tegen beauty pageants, geregisseerd door Iris-Sanne van der Aar. In de videoclip zien we hoe een auditie voor zo’n wedstrijd plaatsvindt. De band ging voor het idee om een zo cliché en ongemakkelijk mogelijke situatie te creëren. Inclusief een donkere laag: “We wilden dat de kijker zich ongemakkelijk zou voelen bij het zwoele nummer. Zo kwamen we uit in het showbizzcircuit van kinderen die meedoen aan beauty pageants, die vaak door een droom van hun ouders worden gepusht dingen te doen waar ze zelf nog geen besef van hebben. Zoals make-up, glitterjurkjes en sensuele bewegingen. Tel daarbij nog een groep mannen op die soortgelijke audities al zo vaak gezien hebben dat ze er immuun voor zijn geworden. En in dit geval een kind dat het nummer playbackt, niks van de context snapt en nauwelijks Engels kan.”

In september hoopt INU INU zijn tweede single uit te brengen, inclusief een bijbehorende videoclip die de groep, net als deze, gefinancierd heeft met behulp van crowdfunding. ‘’Verder hebben we een nieuwe EP klaarstaan genaamd Gone Astray, waar Saturday Nights de eerste single van is.’’