New Music

In première: Roos Meijer schreef met Made For Loving You een ode aan ouderschap


3 juli 2020

Ruim twee jaar geleden ging er al eens een nieuw werk van Roos Meijer in première en vandaag is ze terug bij ons. Deze keer ziet de video van Made For Loving You bij ons het levenslicht, een liedje over de universele liefde van een ouder voor zijn kind.

Tijdens de lockdown ging Meijer aan de slag met nieuw materiaal, dat uiteindelijk naar een album moet leiden. Met de single Made For Loving You laat ze daar alvast iets van horen. Een nummer dat ruist als de zee die spoelt, breekt en golft. Plus een mooie video waar Meijer het idee heeft uitgewerkt om bij verschillende gezinnen de band tussen ouders en kinderen te portretteren.

Om wat meer te horen over waar Meijer allemaal mee bezig is en haar nieuwe single die ze vandaag bij ons voorstelt, stelden we haar een aantal vragen.

Het is nogal een wilde rit, dat 2020: hoe heb jij je er de laatste maanden doorheen geslagen?
“Ja, bizarre tijden, hè? Officieel woonde en studeerde ik in London, maar ik heb de afgelopen maanden in Den Haag doorgebracht door deze omstandigheden. Mijn studie, MA Songwriting, ging online door en verder was ik druk bezig met m’n twee muzikale projecten. Veel tijd voor het oppakken van nieuwe hobby’s was er dus niet, maar ik heb wel erg genoten van de Haagse stranden!”

Waar ben je op muzikaal gebied allemaal mee bezig geweest?
“Ik heb veel geschreven en opgenomen, maar mijn grootste focus was Made For Loving You. Van het opnemen tot alle administratieve taken achter de schermen: alles is de afgelopen maanden gebeurd. Mischa Porte heeft de drums zelf opgenomen in zijn huis en de rest is of bij producer Doris Veldman opgenomen, of heb ik zelf thuis gedaan. Ik had Doris aan het begin van de lockdown opgebeld en gevraagd: nu ik tóch in Nederland ben, waarom gaan we niet gewoon opnemen? De laatste keer dat we hadden samengewerkt was twee jaar geleden, voor m’n EP Maktub, dus het was heel fijn om weer samen aan de slag te kunnen. Verder heb ik de debuutsingle van mijn andere project opgenomen, maar daar kan ik nog niet veel meer over zeggen…”

Kun je ons iets meer vertellen over Made For Loving You en waar dit liedje voor jou over gaat?
“De inspiratie voor dit nummer is al een paar jaar oud. Ik was op dat moment werkzaam in vluchtelingenkampen in Griekenland. De meeste mensen daar zijn echt alles verloren, en zitten al een aantal jaar in een kamp te wachten tot ze worden toegelaten in een Europees land. Het is een ongelooflijk onmenselijke omgeving en ze hebben al verschrikkelijke trauma’s doorstaan. Het viel me op dat velen ouders hun levenslust behielden uit de liefde die ze voor hun kinderen hadden. Alsof ze dachten: alles zit tegen in het leven, maar gelukkig ben jij er. Wellicht is de reden waarom ik op aarde ben, de liefde die ik voor jou voel.”

“Ik vond dat zo bijzonder om te zien en ik herkende deze liefde vanuit Nederland. Het leek me mooi om dit gevoel in een nummer vast te kunnen leggen. Als een soort ode aan ouderschap. Het valt me erg op dat mensen zo bang voor elkaar zijn en altijd zoeken naar de verschillen tussen mensen en culturen. Maar de liefde tussen ouders en kinderen is universeel. Het is iets dat we allemaal ooit op een manier ervaren in ons leven, en iets dat ons daardoor verbindt. Ik hoop dat met het nummer, en de video, te laten zien.”

Je hebt een videoclip gemaakt met Satellite June: hoe kwam deze samenwerking tot stand en waarom ging je voor haar?
“Nikki (Satellite June,red.) heeft vorig jaar een keer portretten van mij geschoten en dat was een hele fijne samenwerking. Ik vind haar werk sowieso prachtig en het was me opgevallen dat ze inmiddels ook een paar videoclips had gemaakt. Toen het idee van de video in me opkwam heb ik haar meteen een bericht gestuurd. Het was een uitdaging, want ook de video is tijdens de lockdown opgenomen, maar ik ben erg tevreden. We zijn langs elf gezinnen rondom Den Haag gereden en hebben de beelden voor hun deur geschoten. Het idee was om een aantal verschillende gezinnen te laten zien, om zo op een natuurlijke manier de band tussen ouders en kinderen te portretteren. En ook het universele zo te benadrukken.”

Wat betreft de toekomst: wat ga je in tweede helft van dit jaar allemaal doen? Proberen te doen?
“Ik ben momenteel druk bezig met het schrijven van mijn debuutalbum, dus ik zal de rest van het jaar daarmee verder gaan. Het is een bijzonder project geworden en zal het wederom met Doris gaan opnemen. Verder hoop ik dat we langzamerhand weer wat shows te kunnen spelen, maar ik ben realistisch en ga er niet vanuit dat we binnenkort weer ’terug naar normaal’ gaan. Dus dat wordt nadenken over creatieve oplossingen! Wellicht zal ik tussendoor nog een single releasen. Who knows?!”