New Music

In première: Maktub tovert indringende verhalen uit vluchtelingenkampen om tot krachtige muziek op Eyes Of Innocence


16 april 2018

Vandaag hebben we een speciale première van Maktub, een project van Roos Meijer, een muzikante die een aantal maanden werkzaam is geweest in een vluchtelingenkamp en haar ervaringen om heeft gezet in een aantal krachtige nummers op de EP Maktub. Bij ons gaat vandaag de video bij het eerste nummer Eyes Of Innocence in première.

Op de EP worden kwetsbare en indringende verhalen verteld onder de begeleiding van een mengelmoes aan westerse en oosterse klanken, de samenkomst van haar belevenissen in Griekenland. Onheilspellende altviolen, de tokkel van een akoestische gitaar en de prachtige stem van Roos Meijer die zich een weg baant door het kale landschap van de instrumentatie.

Met vijf liedjes heeft ze de EP Maktub gemaakt, wat ‘geschreven’ in het Arabisch betekent. Een bijzonder muzikaal project, waarover Roos ons meer uitleg geeft in onderstaand interview.

Kun je ons wat meer vertellen over de achtergrond van dit nummer?
“Nadat ik vorig jaar zo’n vijf maanden werkzaam ben geweest in vluchtelingenkampen in Griekenland, besloot ik om de verhalen die ik daar hoorde om te toveren tot muziek. Ik zocht een manier om alles wat ik meegemaakt had te verwerken, maar vooral ook een manier om dit te kunnen delen met de rest van de wereld.”

Wat kunnen we van de EP verwachten?
Vijf verhalen, omgetoverd tot nummers, vormen deze EP. Met inspiraties als Fairuz en Selda, maar ook Bon Iver, kan je een bijzondere mix van westerse en oosterse popmuziek verwachten, die je meeneemt in de belevingswereld van een vluchteling.”

Wat wilde je vertellen met de videoclip?
“Eyes of Innocence is het eerste nummer dat gereleased zal worden, en daarbij is een prachtige animatievideo gemaakt door Julia Romana en Sandra Pallier. De video heeft als doel zoveel mogelijk mensen te bereiken en bewustzijn te verspreiden over de huidige situatie. ”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?
“Op 8 mei zal Maktub uitgebracht worden. Die avond zal het ook live worden opgevoerd, tijdens het Tomorrow’s Kids Festival in de Tolhuistuin. Op 5 mei zal Maktub ook akoestisch worden opgevoerd in de Oosterkerk, als deel van de programmering van het Bevrijdingsfestival.”

Meer van Roos weten? Volg haar dan onder meer op Instagram.