New Music

Het eigenzinnige The Ex heeft een broertje dood aan eenheidsworst op Soon All Cities


17 april 2018

Terugkijkend op de tientallen albums die de band uitbracht, kunnen we gerust concluderen dat The Ex het synoniem is van muzikale eigenzinnigheid. In 1979 ontstond de band vanuit de Amsterdamse kraakbeweging. De rijke geschiedenis die sindsdien is opgebouwd vult de band nu aan met het nummer Soon All Cities, van het album 27 Passports dat eind maart verscheen.

In Soon All Cities ontvlucht het gezelschap de maatschappelijke drang naar uniformiteit waarin we gevangen dreigen te raken. Maatschappelijke betrokkenheid zoals The Ex illustreert in Soon All Cities siert de band al sinds de begindagen. Altijd is de band scherp en kritisch als het gaat om politieke en maatschappelijke issues en strijdt het gezelschap voor rechtvaardigheid en vrijheid. Ook muzikaal onderscheidt de band zich, door zijn muziek niet te conformeren naar een bekend verwachtingspatroon en deze met stijlen uit verschillende culturen van de wereld te combineren.

Zijn ritmische punk en tegendraadse gitaarnoise is altijd energiek en combineren de muzikanten gerust met jazz, folk, en Oost-Europese of Afrikaanse muziekstijlen. Daarin wordt het gebruik van onconventionele instrumenten en creatieve experimenten niet geschuwd.  Zo werkte de band samen met jazz-drummer Han Bennink, met Sonic Youth en sloeg The Ex de muzikale handen ineen met gezelschappen uit onder meer Ethiopië. The Ex speelde zelf regelmatig op het Afrikaanse continent, maar nam ook Afrikaanse bands mee op tour door Europa en Amerika om de Afrikaanse cultuur meer onder de aandacht te brengen buiten Afrika. Maar wat de band ook heeft gedaan op muzikaal vlak, altijd begint een nieuw project met niets. En vanuit dat lege startpunt ontstaan wat nieuwe ideetjes en ziet de band improviserend en experimenterend vanzelf wel waar de nieuwe muzikale ideeën toe gaan leiden voor een nieuw album.

Ook in de manier waarop de muziek wordt uitgebracht gaat de band volledig zijn eigen weg. Zoveel mogelijk wordt onafhankelijk in eigen beheer gedaan, als protest tegen de commercie van platenmaatschappijen. Dus album 27 Passports bracht de band uit op het eigen label Ex Records.

Het maakt de bandleden niet uit hoe ver ze moeten reizen voor nieuwe muzikale ondernemingen. De video waarin je The Ex het nummer Soon All Cities ziet spelen werd opgenomen in molen ‘De Os’ in Zaandam, en zie je hier.