New Music

In première: Pictish Trail zweeft op Slow Memories met een verhaal over een duim die contact zoekt met aliens


2 oktober 2019

Dat Johnny Lynch a.k.a. Pictish Trail niet vies is van elektronische elementen in zijn muziek, mag geen nieuws heten. Maar op zijn nieuwe single, die vandaag in première gaat, lijkt Pictish Trail elektronischer dan ooit. Deze computersound en het verhaal over een duim die contact zoekt met aliens, vormen de basis voor Lynch’ nieuwste track: Slow Memories.

Ja, je leest het goed: een duim die contact zoekt met aliens. Dat is precies wat de bijbehorende clip van Slow Memories, getekend door de Schotse Davey Ferguson, ook wel Swatpaz, laat zien. De duim heeft eerder contact gehad met buitenaardse wezens en doet zijn uiterste best om opnieuw door een UFO te worden meegenomen. Hoewel dit fantasierijke beeld misschien moeilijk lijkt te vatten, weet Pictish Trail deze getekende science fiction-setting volledig tot leven te brengen.

Warme en koude klanken
Slow Memories opent meteen met een motief van elektronische geluiden op de voorgrond, die klinken als bliepende computers. Deze vormen samen met de gitaarmelodie op de achtergrond het geraamte van een nummer dat direct buitenaards aanvoelt.​ Verderop krijgt het nummer meer gelaagdheid door het toevoegen van synths en elektronische orgels. Hoewel deze elektronische klanken vrij koud aanvoelen, ontstaat er door het melancholieke stemgeluid van Lynch een bijzondere mix van warme en koude klanken.​ Dit geeft een haast unheimisch gevoel, dat perfect wordt verbeeld door de videoclip van Swatpaz.

Waar Pictish Trail op Secret Soundz Vol. 1 nog een evenwichtige mix van folk en electronics maakte, waren Secret Soundz Vol. 2 en Future Echoes al van een veel elektronischer aard. Met Slow Memories schroeft de 38-jarige Schot het ‘wattage’ nog maar eens verder op, waardoor het geluid van Pictish Trail zich blijft ontwikkelen. Hoe dat geluid precies klinkt, zal blijken als Pictish Trail zijn nieuwe album Thumb World lanceert. Over die titel vertelt hij: “Our opposable thumbs are the things that separate us from most other animals on Earth. They are also the things that we use to swipe on screens, to separate ourselves from our normal lives, but which in turn trap us within an artificial reality.”

Thumb World, dat de meest donkere, grappige en inventieve plaat van Lynch’ oeuvre moet worden, verschijnt op 21 februari.