New Music

In première: Out Of Skin creëert met A House Spits Out een surrealistische confrontatie met jezelf


15 januari 2020

Vorig jaar mochten we een eerste indruk in première laten gaan van Out Of Skin, de Rotterdamse band met de bijzondere setting waarin elektronica wordt gecombineerd met harp en gitaar. Vandaag slaan we een nieuw hoofdstuk open van de band met de single A House Spits Out.

Wouter, Maartje en Michiel zijn de drie muzikanten die Out Of Skin vormen en met hun muziek een andere realiteit weten te scheppen. Het is net alsof je even om de hoek mag kijken in een andere wereld en met de nieuwe single A House Spits Out is het niet anders. Volgens de band gaat het “over groepsgedrag en de drang om ergens bij te horen. Alleen: als je steeds meer gaat lijken op de groep waar je bij hoort, wie ben jij dan nog?”

Voeg daar een hoop repetitieve teksten en een bevreemdende videoclip aan toe waarin een Trabantje door een spookwereld rijdt en een harig monster voor zich op de weg ziet opdoemen… en je komt ongeveer in de buurt. We besloten de band wat vragen voor te leggen om het ons allemaal eens uit te leggen.

Waar zijn jullie de laatste tijd allemaal mee bezig geweest?
“We hebben net Popronde achter de rug en dat was een leerzame tijd. Het was voor een behoorlijke uitdaging om snel op te bouwen en dan een ‘redelijk oké’ soundcheck in korte tijd te doen. Ook waren het voor ons de eerste shows met deze bezetting en hebben we tijdens Popronde nieuw materiaal uitgeprobeerd. Dat zijn we vervolgens gaan fine-tunen en elke liveshow leerden we iets nieuws. We bereiden ons nu volop voor op de showcases die we spelen tijdens ESNS EXTRA op 16 en 17 januari. Daarna gaan we opnieuw de studio in bij Simon Akkermans.”

Jullie hebben inderdaad bij Simon in de studio gezeten voor nieuw materiaal: wat heeft hij allemaal uit jullie muziek gehaald?
“Ooit waren we een band zonder beats. Bij Simon hebben we de elektronische klanken ontdekt. We luisteren zelf vooral naar muziek met elektronica, maar we hadden nog geen passende manier gevonden om dat in onze muziek te integreren. Simon heeft erorm veel speelgoed staan waarmee je lekker kunt losgaan om allemaal extra geluidjes en laagjes op te nemen.”

Kun je ons wat meer vertellen over deze nieuwe video en waar die voor jullie over gaat?
“We wilden een onderhuidse werkelijkheid creëren, waarin een innerlijke strijd wordt gevoerd. Het nummer A House Spits Out gaat over groepsgedrag en de drang om ergens bij te horen. Alleen: als je steeds meer gaat lijken op de groep waar je bij hoort, wie ben jij dan nog? In de video wilden we een surrealistische confrontatie laten plaatsvinden met het ‘zelf’: het terugvinden van jezelf.

Lennard, Jasper, Bart, Michiel en Wouter hebben de clip in een ijskoude winternacht opgenomen in en rondom een afgelegen schuur in het Westland. We hadden met Lennard’s lichten, lasers en de oude auto het gevoel dat we in een science fiction-film zaten. Dit gevoel komt wat ons betreft goed naar voren in de clip.”

Opnieuw zijn jullie de samenwerking aangegaan met Lennard voor een video: wat was jullie idee bij de clip?
“Als je met Lennard werkt dan weet je dat er iets tofs uitkomt en we hebben hem dat vertrouwen opnieuw gegeven. We wilden een beeld neerzetten wat iets dat zich afspeelt in een andere werkelijkheid. De auto die we hebben gebruikt is een oude Trabant. Voor de mensen die dat niets zegt: het is een auto uit het voormalig communistische Oost-Duitsland. Wij kunnen ons niks voorstellen hoe het is om in die omstandigheden te leven. Met de auto geven we een kleine verwijzing naar een andere werkelijkheid, naar een voor ons onbekende wereld.”

We zijn net een nieuw jaar en een nieuw decennium ingegaan: wat willen jullie nog allemaal uit deze band halen de komende jaren?
“We zijn een band met grote contrasten in de muziek, deze willen we graag verder uitbouwen en nog meer een doel geven. Daarnaast belanden we de laatste tijd als we jammen in een soort ‘vaago-trippie-house-party’, wat we allemaal heel tof vinden. Die kant van onszelf willen we verder gaan ontdekken. Voor ons is het belangrijk dat we ons blijven ontwikkelen op allerlei vlakken binnen de muziek. We willen graag vooruit, maar realiseren ons ook dat het tijd kost om stappen te zetten. Binnenkort komt er een EP aan en we werken langzaam naar een album toe.”

Out Of Skin live zien? Deze week is de band te zien in Groningen.

ESNS EXTRA Current Music-showcase in Brouwerij Martinus
Donderdag 16 januari – 16.30 – 17.00
Vrijdag 17 januari – 23.15 – 23.45