New Music

In première: op Bad Boy zingt Joan Franka over het ontworstelen aan een giftige relatie


28 november 2019

Met een goede Popronde achter de rug, een nieuw album op de horizon in februari, is het voor Joan Franka hoog tijd om ons alvast wat meer te teasen met nieuw werk. Vandaag gaat bij ons de single Bad Boy in première, een single over het stiekeme terugverlangen naar de highs uit een giftige relatie.

Franka leerden wij afgelopen jaar kennen dankzij Popronde, waar we de zangeres interviewden voor het officiële magazine van het festival. Een prachtig en open verhaal over de nogal heftige geschiedenis van de muzikante. Ze zag het niet meer zitten om muziek te maken en was helemaal klaar met de industrie. Uiteindelijk wist ze toch haar grote liefde terug te vinden.

En hoe! Vandaag laten we de single Bad Boy in première gaan, waarop we de zangeres in bloedvorm horen met een vette en old skool klinkende productie van Marnix Mauskovic (onder meer 45ACIDBABIES en je raadt het al: The Mauskovic Dance Band) en opnam met Pablo van de Poel in zijn Electrosaurus Studio.

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig? 
“Op dit moment ben ik volledig gefocust op muziek maken. Ik ben bezig met alle voorbereidingen op single-releases en het uitbrengen van mijn album dat in februari uitkomt. Ook ben ik nieuw materiaal aan het schrijven voor mijn volgende album. Naast muziek ben ik veel tijd aan het doorbrengen met mijn vrienden, familie, en gefocust op zelfontwikkeling. Ik ben mij momenteel aan het verdiepen in verschillende religies en aan het kijken wat ik daar van vind en waarom. Het is tot nu toe best een interessante ontwikkeling.”

Afgelopen maanden heb je aan Popronde meegedaan: hoe was die ervaring?
“Popronde was nog veel leuker dan ik had verwacht! Ik heb op veel leuke plekken gespeeld, ook op plekken waar ik nog nooit was geweest en het publiek is overal zo anders. Ik heb gemerkt dat ik veel vaker zou willen spelen in het Zuiden en Noorden van ons land, het publiek was daar echt top! Popronde was voor mij echt een kans om nieuwe muziek uit te proberen en in een nieuwe muzikale flow te komen.”

Vandaag komt bij ons jouw nieuwe single uit, kun je ons wat meer vertellen waar die over gaat?
“Mijn single Bad Boy gaat over het los komen van een giftige relatie. Ik denk dat iedereen die in een zo’n relatie heeft gezeten daar stiekem altijd een beetje naar terugverlangt, vooral als de pieken heel erg hoog waren. In dit nummer omschrijf ik mijn persoonlijke ervaring. Het moment dat deze ex weer zijn weg in mijn leven wilde wurmen, heb ik heel erg bewust voor mijzelf en mijn eigen sanity moeten kiezen. Dat gaf veel kracht en dat moment heeft ervoor gezorgd dat ik zelfrespect heb gevonden. Het nummer gaat over die reis.”

Je hebt gewerkt met Marnix van onder meer The Mauskovic Dance Band en opgenomen in de Electrosaurus-studio met Pablo: hoe kwam deze samenwerking tot stand?
“Marnix en ik zaten bij elkaar in de klas op de Herman Brood Academie en ik respecteerde hem altijd als muzikant. Hij heeft super veel kennis over geluid en eigenlijk alles wat hij maakt vind ik belachelijk vet. Ik schreef mijn nummers altijd alleen, maar ik maakte veel dezelfde soort liedjes en wilde mijzelf graag uit mijn comfortzone trekken. Het samenwerken met mensen die je inspireren en waar je ook een beetje naar opkijkt, is voor mij een magische formule geweest. Ik heb veel geleerd door samen te werken met Marnix en ik kijk nog steeds naar hem op.”

“Hetzelfde geldt voor Pablo, ik wilde al jaren bij hem opnemen, maar ik merkte dat ik hem niet echt durfde te benaderen. Toen Marnix en ik de nummers hadden afgeschreven heb ik toch een poging gewaagd. Ik weet dat Pablo alleen werkt met muzikanten die hij zelf heel erg vet vindt, dus ik voelde mij vereerd dat ik bij hem mocht opnemen. Pablo weet precies wat hij doet in de studio, hij heeft een gouden oor voor sound en denkt overal in mee. Analoog opnemen is trouwens echt een aanrader voor ieder die dit nog nooit heeft gedaan. Het was echt een magische ervaring waar ik met veel plezier op terugkijk.”

2020 is inmiddels erg dichtbij: wat zijn jouw plannen voor volgend jaar?
“Mijn plannen voor volgend jaar zijn voornamelijk mijn album uitbrengen, hoogstwaarschijnlijk ook mijn tweede album opnemen en touren in het najaar. Er staan ook wat festivals gepland en we zijn aan het kijken of ik en de band een tourtje kunnen doen in het buitenland.”