New Music

In première: One Day Maybe van Sauvage is de duistere elektropop-hoop die doet leven


11 november 2020

Voor elektropop in de ‘variant-noir’ uit Brussel zijn wij altijd te porren, en deze keer krijgen we die in de vorm van Sauvage. Een spannend duo, dat betoverende muziek produceert om in te verdwijnen. Vandaag gaat bij ons de beeldschone videoclip bij het nummer One Day Maybe in première.

Als we het over Sauvage hebben, dan hebben we het over Fab DuBard en Stien Bovijn. Deze twee muzikanten omschrijven hun act zelf als: ‘melodies of modern sorrows dancing on an eighties soundtrack.‘ Je voelt hem al aankomen: de liefhebbers van melancholische muziek waar onze zuiderburen zo bekend om staan, hebben een nieuwe act die ze op de voet willen volgen.

Houd die scrollgrage vingertjes maar in de aanslag. De fantasierijke en zintuiglijke synths borrelen en trillen, resoneren met alle lage frequenties die door je lichaam suizen en sleuren je mee in de nevelige wereld van de act. In Sauvage’s allereerste videoclip wordt er een mysterieus gezicht aan het unheimische gevoel gegeven, dat volledig in lijn ligt met het thema van het nummer: een verhaal over twee mensen die niet bij elkaar horen maar toch proberen de relatie in stand te houden. Meer over Sauvage en de nieuwe single One Day Maybe lees je hieronder in ons interview met de twee muzikanten.

Sauvage: vertel, wie zijn jullie en wat moeten we over jullie weten? 
“We zijn een Brussels elektropop-noir-duo uit Brussel. Sauvage is onze gezamenlijke, muzikale uitlaatklep. Fabrice is oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk en Stien speelt ook mee in de riotgirl-punkband Sweats.

Fab: “Ik ben een multi-instrumentalist: ik heb opleidingen in klassieke piano en gitaar gevolgd, daarnaast heb ik mezelf drums en basgitaar geleerd. Toen ik vijftien was, ontmoette ik een vriend die mij een elektrische gitaar gaf en zo we begonnen samen een rockband. Lange tijd speelde ik enkel rockmuziek, maar in mijn hart was er altijd die liefde voor popmuziek uit de jaren tachtig. Ik vind dat een erg krachtige stijl met sterke melodieën, uitgekiende arrangementen en vocale harmonieën. Nadat Diplomat, mijn laatste rockband, is gestopt, heb ik een aantal synthesizers gekocht en ben ik begonnen met het schrijven van synthpop- en elektropop-tracks.”

Stien: “Ik hou van de droevige ondertoon van Fabrice zijn nummers en geef er vervolgens mijn eigen betekenis aan. Ik ben pas twee jaar afgestudeerd als muzikant (PXL Music, red.), terwijl Fab de wereld en de muziekwereld al langs alle kanten heeft gezien en ervaren. Ik houd van zachte zanglijnen en beats, terwijl Fab de new wave-synthlover met sterke productiekwaliteiten is. Onze twee werelden smelten dus perfect samen in Sauvage.”

Waar zijn jullie allemaal mee bezig op het moment? 
Stien: “Nou, we zijn net klaar met de productie van onze videoclip, waarvoor jullie zo vriendelijk waren om die in première te laten gaan. We zijn er erg trots op. Het was een uitdaging, maar we zijn blij met het resultaat. Ondertussen werken we ook aan de productie van de volgende nummers voor Sauvage.”

Fab: “One Day Maybe heeft ondertussen wel al wat mensen bereikt via de streamingdiensten, met de volgende tracks willen we dus zeker niet onderdoen en dat levert wat gezonde druk op. Verder werk ik ook als producent en songwriter aan een aantal andere projecten.”

Wat inspireert jullie op het moment allemaal, zowel muzikaal als non-muzikaal?
Stien: “Het Belgische muzieklandschap heeft heel wat talent en dat inspireert mij op dit moment het meest. Verder blijf ik momenteel wat op mijn honger zitten. Ik kijk documentaires en lees boeken, maar ik kijk hard uit naar het moment waarop we weer het theater binnen mogen. Ik heb dat nodig.”

Fab: “Er gebeurt inderdaad veel in de Belgische muziekscene, die altijd zeer productief is geweest. Ik ben daarnaast altijd groot fan geweest van Arcade Fire, ik luister nog steeds veel naar die band. Verder houd ik van films van Xavier Dolan, hij is zeker ook een grote inspiratiebron voor mijn muziek.” 

Over de single One Day Maybe: waar gaat die over voor jullie?
Fab: “De single gaat over de onmogelijkheid om het in een liefdesrelatie te laten werken. De twee mensen zitten vast in hun eigen angsten, maar proberen er alles aan te doen om het alsnog te laten werken.”

Stien: “Het is een verhaal over een stel dat niet bij elkaar hoort en tevergeefs probeert de relatie in stand te houden. Misschien dat ze het op een dag wel kunnen waarmaken.”

Wat was het idee achter de videoclip?
Stien: “Het idee was om een visuele illustratie van de relatie te hebben. Het lege gebouw is nog in aanbouw en verbeeldt de leegte van de relatie. De dans is als een gevecht tussen de twee mensen om iets in leven te houden.”

Wat zijn jullie plannen voor de lange, donkere winter die eraan zit te komen?
Fab: “Meer muziek schrijven, boeken lezen en films kijken en The Daily Indie bekijken! En we moeten nu eigenlijk ook al nadenken over de volgende videoclip.”