New Music

In première: MOOON neemt je met All By Myself mee op een safari met een onbekende bestemming


14 juni 2019

We hebben goede herinneringen aan het eerste album van MOOON en de frisheid waarmee deze jonge muzikanten door de wei huppelden met hun catchy bluesgarage. Nu zijn de heren, nog steeds jong, terug met het allereerste werk van hun tweede album en dat gaat vandaag bij ons in première!

MOOON hadden we al snel in de smiezen, maar als dat niet het geval was had je je ogen ook wel in je broekzak zitten als muziekliefhebber. Je kon op de Nederlandse weides namelijk je kont niet keren of MOOON stond een of ander podium lekker onder te smeren met zijn sixtiespop. Op onze site ontging het ons ook niet: zo schreven we over de band zijn muziek, lieten we het powertrio een mixtape maken en presenteerden we een show tijdens Tweetakt met de Brabantse band.

All By Myself heet de single die gepaard gaat met een videoclip die de band zelf geschoten heeft. Het nummer komt te staan op het album Safari dat later dit jaar op 4 oktober zal verschijnen. Op dierendag ook nog eens, wat toepasselijk! Een conceptalbum dat je mee op safari neemt en uit het drukke leven sleurt. Het is duidelijk te horen dat de band in een diepere fase terecht is gekomen met meer psychedelische en trippy invloeden. Vergelijk het met de Revolver-fase van The Beatles, waar het zeker qua sound ook wel wat van weg heeft.

Om erachter te komen waar de jongens allemaal mee bezig zijn en hoe nou het zit met dat tweede album, vroegen we het aan ze!

Jongens: waar zijn jullie de laatste tijd allemaal druk mee geweest?
“Vooral met het album, er moeten een hoop dingen geregeld worden. We hebben niet veel shows gespeeld afgelopen halfjaar, omdat we ons even volledig willen focussen op de nieuwe set. We speelden onze oude set al zo lang voor ons gevoel, dat we verandering nodig hadden. We willen alleen nog niet alle nummers van de nieuwe plaat live spelen, dus daarom staan er nu wat minder shows op de planning. Wel spelen we volgende maand een paar shows in Duitsland, dat wordt heel tof!”

Jullie debuutalbum heeft het goed gedaan: hoe hebben jullie deze opvolger aangepakt qua maak- en schrijfproces?
“We hadden het idee voor dit conceptalbum eigenlijk al voor we de eerste plaat hadden opgenomen. De naam Safari hadden we zelfs al eerder dan MOOON’s Brew! Een van de nummers zou op ons debuut komen, maar die vonden we er niet goed bij passen, dus hebben we hem bewaard voor dit album. Alle nummers op de plaat zijn kritisch gekozen, als er iemand niet tevreden was over een riff of een break, dan werd het in de prullenbak gegooid en gingen we net zo lang door totdat iedereen het vet vond. We hadden in totaal wel meer dan twintig nummers, maar door de tijd heen zijn onze smaken veranderd en zijn er nieuwe ideeën bijgekomen, daar hebben we het beste van het beste van gepakt.”

Voelt een tweede plaat als een soort nieuwe start? Voelen jullie je als band anders dan in de beginperiode?
“Ja, we zijn een stuk kritischer geworden welke kant we op willen met onze muziek. Het eerste album is vooral ontstaan door met elkaar te jammen en onze tweede hebben we meer geschreven om er ook een interessant luisterverhaal van te maken. Zoals ik al zei hebben we veel nummers vaak aangepast of zelfs vervangen, omdat we wouden dat de plaat helemaal klopte naar onze zin.”

Vandaag verschijnt er bij ons een gloednieuwe single: kun je ons vertellen waar deze over gaat voor jullie?
“Dit wordt een van de eerste nummers van de plaat. In dit nummer ben je net begonnen aan je reis. Je weet nog niet wat je tegen zal komen, het is allemaal nog spannend.”

Hoe is de video tot stand gekomen?
“Voor deze video zijn we twee dagen naar de Drunense Duinen gegaan, tijdens het heetste Hemelvaartweekend dat ooit gemeten is. Een prachtig gebied dat je niet in Nederland zou verwachten.”

Wat zijn de plannen voor de komende tijd? 
“Komende tijd hebben we nog een paar shows, maar eind dit jaar gaan we weer los met de release-tour.”

MOOON live zien dit najaar? Dat kan op de volgende plekken:

5 oktober: Effenaar, Eindhoven 
11 oktober: Paradiso, Amsterdam
1 november: Volt, Sittard 
30 november: Rotown, Rotterdam
13 december: Merleyn, Nijmegen
14 december: EKKO, Utrecht