New Music

In première: Long Term Parking van Jo Marches neemt net als zij de tijd om zich te ontvouwen


13 maart 2020

Veel artiesten worstelen met het gevoel aan de lopende band met nieuwe releases te moeten komen om relevant te blijven. Toch blijkt vaak dat het loont om de tijd te durven nemen, weet ook Jo Marches, alter ego van Johanneke Kranendonk. De Utrechtse verdween na haar laatste release even van de radar, maar is nu keihard terug met een gloednieuwe single: Long Term Parking. Het is de eerste single van haar nieuwe EP, die naar verwachting eind 2020 verschijnt.

Wie al langer bekend is met Jo Marches zal ongetwijfeld een paar vertrouwde ingrediënten in de single herkennen. Haar kenmerkende vocalen, evenals de dissonante synthlijnen. Toch zitten er ook wat meer ruwe elementen in verwerkt dan in eerder werk. “Het nieuwe materiaal voelt voor mij minder gepolijst dan eerst”, beaamt Kranendonk. “Invloeden zijn bijvoorbeeld Broadcast, Mount Kimbie en de laatste plaat van Beach House geweest. Minder glamour en pop dan mijn vorige werk.” In de tijd die ze voor het schrijfproces nam, kwam ze voor zichzelf tot een kern. “Daar had ik die tijd dus voor nodig. Ik heb ook veel uitgeprobeerd en gemaakt wat uiteindelijk niet op de nieuwe EP terecht komt.”

Acht verschillende versies
Een standaard single is Long Term Parking voor de muzikante zeker niet. Net als zijzelf, neemt ook het liedje ruim de tijd om zich te ontvouwen. “David Hoogerheide (producer, red.) en ik hebben de nieuwe EP opgenomen in Berlijn, wat een heel toffe ervaring was”, vertelt Kranendonk. “Deze single heeft geloof ik wel acht verschillende versies gekend. Uiteindelijk had David een idee voor de synthbas en toen viel het voor mij allemaal op z’n plek. De muziek en tekst haakten ineens helemaal in elkaar.”

Kranendonk maakt inmiddels weer volop plannen in aanloop naar haar nieuwe EP. Ze werkt hard aan nieuwe video’s, foto’s, visuals én shows. Hoewel dat laatste in deze periode natuurlijk met een slag om de arm komt. Zo kondigde ze kort geleden nog vol enthousiasme aan dat ze het voorprogramma voor Eefje de Visser mocht verzorgen in Ancienne Belgique in Brussel volgende week, maar kreeg ze gisteren te horen dat deze show helaas gecanceld wordt vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus. Of we Kranendonk op korte termijn op de planken zullen aanschouwen is dus nog even de vraag, maar in de tussentijd hebben we gelukkig deze parel van een single om grijs te draaien in quarantaine.