New Music

In première: Fume behangt hele muren met magisch realisme in de nieuwe clip voor 15 Seconds Of Sunshine


10 april 2020

Het lezen van een boek of het kijken van een film, de meesten doen het dagelijks en kunnen daar dan kortstondig bij wegdromen. Dit proces van fascinatie vormde voor de heren van Fume de inspiratie voor 15 Seconds Of Sunshine, hun nieuwste single die The Daily Indie vandaag met bijbehorende video in première mag laten gaan.

Voor Fume is het fantaseren en filosoferen over bijvoorbeeld boeken, films en muziek altijd een goede bron van inspiratie, dit keer de Japanner Haruki Murakami in het bijzonder: “Een boek lezen, film kijken en muziek beluisteren is als een warm bad waar je je langzaam in laat glijden. Voor een onbepaalde tijd ben je ergens anders. In 15 Seconds Of Sunshine is de inspiratiebron de magisch realistische werkelijkheid van Haruki Murakami. Een van de vele side stories in zijn boek De Opwindvogelkronieken vertelt het verhaal van een fictieve legerofficier Tokutaro Mamiya, die tijdens de Chinees-Japanse oorlog met een gebroken been achter wordt gelaten in een opgedroogde waterput. Wanneer de zon op zijn hoogst staat, schijnt deze precies de in duisternis gehulde put binnen, waardoor de uitgehongerde officier elke dag een kort maar overweldigend spiritueel moment ervaart: vijftien seconden zon.”

Pagina’s
Met wat hulp en een paar slimme trucjes is Fume er in geslaagd om een interessante clip af te leveren: “We hebben het best wel DIY aangepakt, al kregen we wel kostbare hulp van onze vriend en filmmaker Winand Derks van de Ven. Hij heeft deze video samen met onze gitarist Daan Paquay gemaakt. Het idee was simpel: scheur pagina’s uit een boek, gooi ze weg en speel het beeld achterstevoren af. Het resultaat: de pagina’s komen aanwaaien en je stopt ze in een boek.” Of Murakami het eens zou zijn met deze werkwijze, dat blijft de vraag: “Met pijn in het hart, maar met ons doel voor ogen, hebben we zo dus drie Murakami-boeken vernield. Met al die losse pagina’s hebben we uiteindelijk een halve huiskamer, inclusief bank en tapijt, behangen. Daarna hebben we alle pagina’s van driehoog naar beneden gegooid, wat resulteerde in een super dramatisch shot en in onderburen met stukjes magisch realisme op hun balkon.”

Naast deze single en video, die je hieronder zelf kunt bekijken, is het misschien ook goed om 19 juni alvast in je agenda te noteren. Op deze datum komt namelijk de volledige EP Two Ways or Another uit en speelt de band, mits het cononabeleid het toelaat, in Cinetol in Amsterdam.