New Music

In première: fijn ontwaken met Treasure Town van Moving Frost op het dak van de Van Nellefabriek


12 april 2019

Voor dag en dauw opstaan, het is niet iedereen gegeven. Ook onze redacteuren staan er niet voor in de rij, maar de mannen van Moving Frost deden het wel. Op het dak van de Van Nellefabriek, een iconische plek in Rotterdam en tevens UNESCO-werelderfgoed, nam de band de clip op bij zijn single Treasure Town. Vandaag gaat de video bij ons in première.

Ze komen uit Rotterdam en Utrecht, de piekerende en gevoelige jongens van Moving Frost en ze maken rauwe popmuziek waar gitaren speels op de voorgrond treden. Dat horen we ook op Treasure Town, een energiek nummer – je moet natuurlijk een beetje wakker worden als je bij zonsopkomst een clip wil opnemen – met een emotioneel karakter. De stem van Boris Berg, lead-zanger van de band, versterkt dat gegeven. Wanneer de zon weer over de stad straalt, voelt het als een overwinning en krijgt de muziek ook in de clip alle ruimte om te floreren.

Geen groots einde, alsof de band bij daglicht de rust teruggevonden heeft. Nog even een mooie strik eromheen en het kan de wereld in. We stelden drummer Matthijs van Eijzeren nog enkele vragen om jullie helemaal up-to-date te houden.

Kun je wat meer vertellen over de band voor mensen die jullie nog niet kennen? 
“Moving Frost is ontstaan als muzikale samenwerking tussen zanger en gitarist Boris Berg en leadgitarist Koen Hoogendoorn. Op de middelbare school in Dordrecht leerden zij elkaar kennen en zijn ze dankzij de muziek bevriend geraakt. Toen ze later zelf een paar nummers hadden geschreven en het project een serieuzere vorm begon te krijgen, zijn een aantal nummers ontstaan voor de EP Blue. Niet lang na demo-opnames op de zolder van de Van Nellefabriek leek de band helaas een kort leven beschoren te zijn, nadat de bassist en de drummer ermee gestopt waren.”

“Later voegde Joe Ziemba zich echter als vaste bassist bij de band en kreeg Moving Frost snel weer nieuw leven. Een tijdje daarna kwam ikzelf via een nieuw ontstane vriendschap met Koen bij de band terecht. Er was onmiddellijk een goede muzikale en persoonlijke klik tussen ons vier, waarna ik mij als drummer ook vast bij de band heb gevoegd. In deze bezetting hebben we opgetreden in voornamelijk in Rotterdam, Dordrecht en Utrecht en zijn we voor twee opnamesessies de tabakshal van de Van Nelle Fabriek ingegaan om de twee EP’s te maken. Dit hebben we gedaan in een fijne samenwerking met producer Daan Wijnhorst, onder meer drummer van Petrol en Foss.”

Waar zijn jullie momenteel mee bezig? 
“We zijn momenteel bezig met de voorbereidingen van onze releaseshow in V11 op 10 mei: repeteren, repeteren, repeteren. Maar ook met de release en promotie van onze clip voor Treasure Town, het vormgeven van shirts en de fysieke EP’s, die we zullen verkopen tijdens onze shows. Daarnaast werken we aan een aantal nieuwe nummers, waarvan er een paar te horen zullen zijn tijdens de release.”

Waar gaat het nummer Treasure Town over?
“Het nummer Treasure Town gaat over vriendschap, liefde en speelt zich af in de stad Rotterdam, maar kan natuurlijk voor iedereen betrekking hebben op zijn/haar eigen ‘treasure’ town. Boris heeft de tekst geschreven, de muziek is in samenwerking met Koen en toenmalige bassist Budi Han en drummer Zixton Han ontstaan en heeft verder vorm gekregen nadat Joe en ik bij de band gekomen zijn. Het heeft een warm, energiek, dynamisch karakter, wat past bij het leven in een bruisende stad en het warme gevoel van goede vriendschap en vrijheid.”

Hoe is de clip tot stand gekomen? 
“De clip is tot stand gekomen toen we besloten dat we iets meer met het hele ‘Van Nelle-aspect’ van de EP wilden doen en omdat we het ook gewoon heel erg gaaf vonden om een clip op te nemen met zijn allen. Eerst wilden we een clip opnemen voor het nummer Encore, dat aansluit bij onze eerste single Desert Mysteryland, maar we besloten dat het nummer Treasure Town zich beter leende voor een clip. Het leek ons heel gaaf om dit op het dak van de Van Nellefabriek te gaan doen, wat uiteindelijk mogelijk is gemaakt door Hans Baggerman, de oom van Boris die ruimtes verhuurde in het pand.”

“Met een groepje van vier jonge filmmakers uit Rotterdam ontstond het idee om dit bij zonsopkomst te doen. De dag na Valentijnsdag zijn we voor dag en dauw opgestaan om op het koude dak van deze immense, historische fabriek – waar onze EP’s zijn geboren – een clip te schieten als terugblik op onze tijd in de Van Nelle en als vooruitblik naar de toekomst van de band. Het weer zat ons geweldig mee en heeft de prachtige achtergrond van de Rotterdamse skyline laten glanzen in het vurige ochtendrood.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?
“De releaseshow zien we als een soort doorstart en een startschot. In de toekomst van Moving Frost, die voor onze beperkte begrippen daar weer verdergaat, zijn we van plan meer op te gaan treden, om onze EP’s aan het licht te brengen, omdat we vinden dat ze dit verdienen en omdat we trots zijn op het resultaat. Ook willen we na de zomer graag weer wat nieuwe nummers gaan opnemen. Maar eerst: spelen en genieten.”