New Music

In première: Fee Reynaert graaft ‘lange tunnels’ op het intieme Vanaf Hier


11 november 2021

Op dit soort momenten voelen wij ons altijd vereerd, zo mogen wij vandaag het persoonlijke verhaal van Fee Reynaert met de rest van de wereld delen. We hebben het dan over Vanaf Hier, een liedje dat ontstond na de dood van Reynaerts moeder. Wat ze niet alleen prachtig in muziek om wist te zetten, maar eveneens in een videoclip die vandaag bij ons in première gaat.

Reynaert is druk bezig met dit autobiografische project, zo was ze dit jaar te zien op het Boslab Theaterfestival en het West Beach Film Festival in Amsterdam en verschijnt op 18 februari haar debuut-EP. Haar emotioneel geladen liedjes voelen vrij en raken duidelijk niet alleen bij ons een snaar. Zo haalde de aan het conservatorium opgeleide muzikante vorig jaar zevenduizend euro binnen voor haar EP, door middel van een crowdfund via Voordekunst.

Vandaag laten we de videoclip bij het titelnummer van de nieuwe EP in première gaan. Een schitterend en klein liedje dat volgende maand overigens live te horen is in de Oosterkerk in Amsterdam, tijdens een heuse pre-releaseparty op 11 december. Maar eerst leggen we Reynaert een aantal vragen voor, om te ontdekken waar ze allemaal mee bezig is en de achtergronden bij haar nieuwe werk.

Fee, kun je ons vertellen wat jou naast muziek momenteel allemaal bezighoudt?
“Hoe kan ik leven van de dingen waar ik van houd? Ik heb hierin het afgelopen jaar grote stappen kunnen zetten. Mijn debuut-EP komt uit en ik werk als actrice en docent. Tijdens het professionaliseren van mijn werk kom ik regelmatig spanning en onzekerheid tegen. Wat mij bezighoudt is: hoe overwin ik dit? Omdat ik met mijn EP voor het eerst een groot project uitvoer zijn er natuurlijk veel nieuwe momenten die vragen om een aanpak. Welke gage vraag ik voor een optreden? Welke feedback neem ik mee? Hoe los ik dingen op zonder in paniek te raken? De zakelijke kant neemt soms de overhand, maar ik vind het belangrijk om te blijven creëren. Dans- en saxofoonlessen zorgen ervoor dat ik creatief meer ruimte voel en mezelf losser kan maken. Ik denk vaak teveel na, maar zo daag ik mezelf uit om meer op durf en intuïtie te varen.”

“Verder ben ik veel bezig met de toekomst van cultuur in Nederland. Ik droom al een tijd van het oprichten van de Cultuurpartij en fantaseer graag over wie ik dan als lijsttrekkers zou willen. En natuurlijk houdt de huidige situatie mij enorm bezig. Het is op de voor- en achtergrond continu aanwezig en we zijn er nog niet vanaf.”

Geef ons een beeld van je muzikale project als je wil, wat moeten we nou echt weten?
“In 2018 begon ik met het schrijven van mijn project Vanaf Hier. Een aantal belangrijke momenten uit mijn leven heb ik daarmee in woorden en klank uitgedrukt. Dat heeft mij geholpen om grijpbaar te maken wat ik voelde. Uitgaande van de teksten, akkoorden en melodieën begon ik mij voor te bereiden op optredens. Tijdens de repetities met bevriende muzikanten ontstonden arrangementen die mijn muziek meer kleur gaven in ritmische of klankmatige zin. Toen alle nummers een sterke bandsound hadden, ben ik met een vriend arrangementen voor strijkers gaan schrijven, omdat ik voelde dat dit de sound af zou maken.”

Waar gaat deze single voor jou persoonlijk over?
“Vanaf Hier is twee jaar na het overlijden van mijn moeder ontstaan. Ik belandde in een staat waarin ik heel dichtbij haar stond, haar bijna werd, maar ook sterk naar haar op zoek was zonder daar erg bewust van te zijn. Ik stapte vaak op de fiets om lange tochten te maken, alleen maar om een omgeving op te zoeken waar ik zonder te spreken begrepen werd. Het gemis overviel mij vaak en daarom moest ik snel naar buiten om die spanning los te laten. Vanaf Hier omschrijft de periode net voordat ik het echt even niet meer wist. Ik besefte mij dat ik in die jaren eigenlijk aan het wachten was tot ze weer terug zou komen, maar wist dat ik mezelf voor de gek hield. Als ik het nu luister of zing, dan weet ik waar het vandaan komt, maar is de lading veranderd in een sterk gevoel waar ik met haar in contact sta. Dat voelt heel erg fijn.”

Je brengt vandaag de videoclip Vanaf Hier uit, hoe is deze clip tot stand gekomen?
“Het nummer vroeg om beeld en dans. Ik werd een enorme fan van de dansfilm SISTERS van regisseuse Daphne Lucker en ik heb haar toen een mail gestuurd met: ‘Hoi Daphne, je kent mij niet, maar ik vind je werk ontzettend mooi. Ik heb hier een song, wil je met mij een videoclip maken?’ En ze zei ‘ja’! Het klikte goed tussen Daphne en mij en het was duidelijk dat we hier iets heel moois van wilde maken. We gebruikten mijn verhaal en de foto’s van mijn EP als inspiratie en zijn toen begonnen met het maken van moodboards en verhaallijnen.”

“Wanneer we gesetteld waren met onze keuzes, ben ik gaan werken met danseres Katharina Conradi. Zij heeft mij geïntroduceerd aan dans en we bouwden een band op die je terugzag in onze bewegingen. Choreografe Romee van de Meent onderzocht hoe ik met dans het beste mijn verhaal kon overdragen en heeft ontzettend knap mijn bewegingstaal en tekst omgezet in een choreografie.”

Het jaar is alweer bijna afgelopen, wat heb jij de komende tijd nog allemaal op de planning staan?
“De pre-release party van mijn debuut-EP op 11 december! Ik geef dan een concert samen met band en strijkkwartet in de Oosterkerk in Amsterdam. De EP komt pas echt uit op 18 februari, maar voor iedereen die mij dit afgelopen jaar heeft gesteund en nieuwsgierig is, geef ik een pre-release party. De Oosterkerk staat in de buurt waar ik ben opgegroeid en voelt als de perfecte plek om dit persoonlijke project af te trappen! Volgend jaar zal in het teken staan van optredens en het ontmoeten van nieuwe luisteraars, te beginnen met een release-tour in het voorjaar rondom de dan op vinyl uitgekomen EP.”