New Music

In première: Eva Waterbolk zingt op Bang (Hondje) over de dood en dat alles voorbij gaat


13 februari 2020

“Ik lig op de bank, ik heb buikgriep gehad.” Ze lacht. Ik heb Eva Waterbolk aan de lijn, singer-songwriter achter het bijna te verschijnen WATERBOLK. Vandaag verschijnt eerste single Bang (Hondje), een slepend nummer waarop ze zingt over de angst dat er niemand op haar eigen begrafenis komt, de hond die niet uitgelaten wordt en dat alles voorbij gaat.

Als ik vraag wat ze vanaf haar bank ziet, vertelt Eva over de neppe Rietveld-stoel die Anne (Caesar van Wieren, vriend, Karawane) bij het grofvuil vandaan heeft geplukt. “Die is heel mooi, maar er mist een armleuning; en daarachter staat een grote boekenkast, met boeken en andere snuisterijen.”

Eva Waterbolk:
“Ik ben geboren in Groningen – de stad – bijna al mijn vrienden komen uit de provincie. Ik ben opgegroeid in een klein wijkje, Kostverloren. Het zit vlak tegen de stad, net achter het Eendrachtskanaal. Van mijn jeugd herinner ik mij dat mijn vader veel gitaar speelde, en dat hij veel Jimi Hendrix en AC/DC draaide. Mijn moeder ook. Ik heb het heel lang verschrikkelijk gevonden. Mijn vader speelde vroeger in bandjes, als gitarist, maar daar heb ik nooit wat van gehoord. Thuis speelde hij de solo’s mee en dat kon hij vrij goed. En ze draaiden soms Eros Ramazzotti.”

“Mijn ouders waren heel vrij; als we ons best maar deden. Mijn vader is vrij vroeg overleden, toen ik tien was. Als hij langer was gebleven had hij het vast wel tof gevonden wat ik nu doe. Mijn moeder vind gewoon alles leuk wat ik doe.”

Moeder
“Ik vind het niet lastig om m’n muziek met m’n moeder te delen – maar wel als ik schrijf over de moeilijke dingen des levens. In het geval van het liedje Bang is het wel iets dat dicht bij mijzelf of bij mijn gezin staat – wat het kwetsbaar maakt. Ik weet dat ze het niet erg vind. Ze heeft het liedje gehoord; de eerste keer was ze ontroerd, nu vindt ze het heel erg mooi.

“Ik ben bang dat er niet veel meer over van mij is,
bang dat ik leven niet missen zal”


Het voelde allemaal heel echt
“Bang is een cirkeltje dat rond is. Toen ik als puber mijn eerste liedjes schreef waren m’n teksten vrij melodramatisch. Het was een beetje pathetisch, maar het voelde allemaal heel echt. Ik had heel erg behoefte om alle dingen die ik moeilijk vond of die mij verdrietig of boos maakten van mij af te schrijven. Dan word je ouder en zo, dus toen ben ik gaan schrijven over anderen. Dit liedje, Bang, is voor het eerst sinds zeven jaar ik dat ik weer iets over mezelf schrijf dat niet abstract is maar vrij sec.

“Ik heb een bipolaire stoornis. Dat is iets wat ik al lang heb en niet zo belangrijk, maar het sijpelt wel door mijn teksten heen, en toen ik vorig jaar door een tijd van depressie ging, voelde ik dat puberale gevoel weer – een opeenstapeling van alle emotie die dan weer naar boven komt. Ik schreef die tekst en toen ik er later weer naar keek dacht ik: ‘Hé, wat interessant. Wat ik nu schrijf is hoe ik het vroeger deed, zonder erom heen te willen draaien, vrij strak te zeggen waar het op staat, zonder na te denken of het poëtisch is of niet’.”

Inslapen, cremeren of afvoeren
Het hondje (uit de titel) heb ik vanaf mijn zeventiende, maar een aantal weken geleden heb ik die moeten laten inslapen. Mijn hondje was heel cool. Hij heette Lago, als in Lago Maggiore.

Ik heb thuis een altaartje. Toen ik hem moest laten inslapen vroeg de dierenarts: ‘Wil je hem begraven, cremeren of afvoeren?’ Ik dacht: Voer ‘m maar af; we kunnen toch op onze eigen manier afscheid nemen en toen heb ik een altaartje gemaakt. Zo hebben we dat gedaan. Ik dacht op dat moment: Wat moet ik met zijn as? Ik weet niet wat ik ermee zou willen.

Clip
“Ik wil nog heel graag iets zeggen over de clip: die is gemaakt door de Groningse kunstenaar TIMNOTSIMON. Het ging allemaal vrij intuïtief. We wisten van tevoren niet wat we wilden maken. Ik vond ergens daarvoor een hond-handpop in het huis van mijn opa en oma en daarvan wist ik dat ik nog eens wilde gebruiken. We zien hier thuis aan de slag gegaan en heeft TIMNOTSIMON er iets heel moois van gemaakt.”

De releaseshow van EP WATERBOLK is op 22 februari in Vera.