New Music

In première: een persoonlijke achtervolging met de nieuwe elektropop-single You & Me van JEDITAH


6 september 2018
We beginnen vandaag in een intense sfeer, want we mogen de nieuwe single van JEDITAH in première laten gaan. Het is het begin van de reeks wilde plannen die de zangeres in het komende jaar in de realiteit zal brengen.
Wie haar volgt op social media, zag hoe ze al maanden druk bezig was in verschillende studio’s, dus wij waren bijzonder benieuwd wat daar uit zou komen. Vandaag konden we dus eindelijk het eerste product van al dat harde werk ervaren en dat is de single You & Me.
Het is een elektropop-oase à la Björk. De mid-tempo beat is op de oppervlakte ontspannend, maar wie langer luistert hoort een bepaalde tensie. Die spanning zit ook verwerkt in de tekst, die JEDITAH op een soms bijna fluisterende manier aan je brengt. De clip neemt je mee het bos in en toont de zangeres die achtervolgd wordt door haarzelf. Onze fascinatie voor deze metaforische clip was inmiddels overprikkeld, dus stelde we haar de nodige vragen.
Waar ben je de laatste tijd allemaal mee bezig geweest?
De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met de voorbereidingen van de releases die er nu aan komen: mijn eerste single You & Me is net uit, de videoclip die we nu hier in première brengen, een remix van de single, en dan de release van mijn debuut EP Waves, met een releaseshow op 4 oktober. De afgelopen tijd en de komende periode staat dus ook in het teken van deze releaseshow en het repeteren met mijn liveband: toetsenist en elektronica producer Jordy Pama en (elektrische) cellist Brendan Jan Walsh. Daarnaast heb ik de afgelopen maanden een nieuwe geluidsstudio ingericht en veel muziek geschreven.
Kun je ons iets meer vertellen over deze single en waar die voor jou over gaat?
You & Me gaat over een scheve verhouding die je met een ander kunt hebben, maar ook met jezelf. Dat laatste leek ons vooral leuk om als uitgangspunt te nemen. Het is een videoclip geworden met een knipoog: neem je eigen innerlijke strijd niet te serieus. De videoclip is een achtervolging in auto’s tussen twee karikaturen die ik allebei zelf speel. Het ene personage is evil en het andere zachtaardig en wat onnozel. We dachten aan een soort Sincity meets the Thunderbirds toen we aan het brainstormen waren. En dan is natuurlijk de vraag: wie wint er uiteindelijk?
Hoe is de video tot stand gekomen?
Het begon met een brainstorm en toen kwamen we eigenlijk al meteen met hele ingewikkelde ideeën. Uiteindelijk hebben we misschien wel het meest ingewikkelde idee uitgekozen, al gingen wij er toen vrij onbevangen in. We konden de greenscreenstudio gebruiken van Public Cinema en hebben daar twee super leuke lange dagen gefilmd. Ons team is heel klein: ikzelf, samen met Ard van der Veldt, regisseur, lichttechnicus, cameraman én editor, Martha Jane Settler, die eigenlijk mijn zangcoach is. Ze ontpopte zich op de set als een ware regieassistente en deed mijn haar en make-up. Daarna was vooral een lang traject van monteren. Er is een ontzettende hoeveelheid tijd in gegaan en we hebben onderschat hoeveel werk dit concept omhelst wil je het op een overtuigende manier doen. De hoeveelheid liefde en tijd die er door Ard ingestoken is, straalt er uiteindelijk wel helemaal vanaf.
En over de EP: hoe zag dat schrijf- en opnameproces eruit?
Dat was een ontzettend leuk proces en ging veel sneller dan al het andere werk. Het voelde als één grote flow. Ik heb veel geleerd in die korte periode over produceren. Ik wilde oude liedjes van mijzelf hergebruiken en gaan samplen en daar weer nieuwe liedjes mee opbouwen. Vier van de vijf tracks die op mijn EP Waves komen zijn ook op die manier ontstaan. Vervolgens heb ik cellist Brendan Jan Walsh gevraagd cellopartijen op te nemen. De opname hebben we bij hem thuis gedaan. De drummer Otto de Jong heeft nog een aantal drumpartijen in zijn eigen studio opgenomen. Met Martha Jane Settler heb ik in twee lange dagen de zangpartijen opgenomen. Ik heb vervolgens zelf alles geproduceerd en toen heb ik het naar producer Martijn Groeneveld gebracht, die vervolgens alles ontzettend mooi gemixt en gemasterd heeft.
Wat zijn de verdere plannen voor de rest van het jaar?
Ten eerste komen er nu wat releases aan. Op 1 oktober komt mijn debuut-EP Waves uit en 4 oktober releasen we deze in OT301 in Amsterdam.
Ik heb nu een hele leuke liveband, dus we willen graag meer gaan optreden het komende jaar. Daarnaast heb ik ook veel zin om weer nieuwe dingen te maken en uit te werken met muzikanten, kunstenaars en wellicht ook ensembles. Ideeën genoeg!

Houd de website van de zangeres in de gaten voor alle live-data.