New Music

In première: duik in Ed Bahonie zijn onderwaterdroomwereld in de nieuwe video bij Mogul


14 mei 2019

Ed Bahonie is al een tijdje lekker bezig en vandaag wordt er nog een stapje bijgezet door deze synthesizer-songwriter. Bahonie is in het dagelijks leven beter bekend als Jaap Warmenhoven, die we kennen als podiumsloper van THE BENELUX en Hit Me TV. Als Ed Bahonie houdt hij zich ondertussen volledig bezig met knopjes en catchy indiepop.

Dat gaat hem behoorlijk goed af, getuigt de waanzinnig mooie videoclip bij de single Mogul. De track die op zijn later te verschijnen album zal komen te staan en die ons een hoop fijne Hot Chip- en Django Django-invloeden laat horen. Perfect gebalanceerde synths en drumcomputers waar Warmenhovens zang als warme boter doorheen glijdt.

Samen met kunstenaar Victor Engbers en regisseur Eefje Suijkerbuijk, is hij helemaal losgegaan om een onderwaterclip/droomwereld te creëren, geïnspireerd op een doorgedraaide doomsday-prepper en een cruise die nooit de haven verlaat. “Het is allemaal nogal uit de hand gelopen”, vertelt Warmenhoven ons er later in dit artikel over.

Je moet er inderdaad maar net even opkomen en daarom schakelde Warmenhoven dit team in. Het avontuurlijk resultaat is behoorlijk fascinerend en daar wilden we wel iets meer over weten, dus stelden we Ed Bahonie een aantal vragen.

Wat houdt je op dit moment allemaal bezig?
“Ik heb ontslag genomen. Ook in de muziek ben ik voor het eerst in mijn leven solo gegaan. Ik ben wat ik doe vaak lang trouw, dus dat is wel een stap. Het is lekker om mijn eigen tijd in te delen. Soms is het wel wennen om zo op jezelf aangewezen te zijn. Je gaat die gesprekjes bij de bakker wel meer waarderen”, lacht hij.

Hoe gaat het met synthesizer-songwriter Ed Bahonie, wat heb je de laatste tijd allemaal uitgespookt?
“Ed Bahonie is begonnen toen een geliefd vriend en bandlid van de pont viel. Hij hield er een zware hersenschudding aan over, zodat we meer dan een jaar niets konden doen. Ik had net een nieuwe sequencer en Roland SH101-synthesizer gekocht en ben toen tracks gaan maken. Ik vond het leuk om te merken hoe mobiel en onafhankelijk ik was. Ik heb in een oud Frans klooster gezeten, in een huisje bij Berlijn, bij vrienden in Barcelona en op een eenzame Sloveense berg. Toen had ik bijna twintig nummers, maar nog niet echt een idee wat ik ermee moest doen. Ik speelde Popronde en het voorprogramma van Mister and Mississippi en leerde steeds beter hoe ik live moest optreden met driehonderd knopjes en een microfoon. Dat is nog niet zo makkelijk. Met mijn bands kon ik veel makkelijker zingen, dansen en show maken. Dit is mijn coming out als synthesizer-songwriter. Mijn ouders weten het nu ook.”

Kun je ons wat meer vertellen over de nieuwe single Mogul?
“Het hoofdpersonage van het nummer en de clip sluit zich af van de werkelijkheid om zijn eigen droomwereld te bouwen. Ik kreeg het idee voor het nummer toen ik een artikel las over doomsday-preppers en een cruiseschip waar je wekenlang binnen kon ronddwalen zonder één keer de zee te zien. Een nummer over ontsnappen, of juist over opsluiten. Want je creëert altijd weer een nieuwe gevangenis. Vraag maar aan Michel Foucault.”

De video bij de single is erg tof geworden: hoe kwam deze tot stand?
“Dank je wel! Ik ben er heel blij mee. Voor mij is het meer dan een video. Tijdens het maken heb ik iets geleerd over wie Ed Bahonie is. Regisseur Eefje Suijkerbuijk zag mij optreden en zei dat ze wel een video wilde maken. Graag zelfs, want ze maakt toffe dingen, zoals de Zwelgplek. We verzamelden in de antikraak-studio van kunstenaar Victor Engbers. Hij bouwt onder meer de decors voor Sexyland en we maakten eerder een performance op Lente Kabinet. Zijn studio ligt vol met de vreemdste objecten en kunstwerken. Vanuit het doomsday-prepper-idee leek het ons tof om daar een vreemde binnenwereld te gaan bouwen, midden in het centrum van Amsterdam. Ed zou op reis gaan, dus we schilderden een zee van twintig meter lang. Een berglandschap had hij nog liggen, zo is Victor. Twee weken voordat we de video zouden schieten bedachten Victor en Eefje dat er nog een onderzee-scène moest komen. Het is allemaal nogal uit de hand gelopen. Ik ging zonder oefening en met een pizza op in zo’n aangesnoerd vliegpakje om in de zee te kunnen zwemmen. De combinatie zingen en eten binnen houden viel mij nooit eerder zo zwaar.”

Wat staat er voor de rest van het jaar op de planning?
“De komende weken breng ik meer materiaal uit en maak ik mijn debuutalbum af. Nieuwe shows komen er ook aan. Ik merk dat de tracks een stuk dansbaarder worden, dat komt omdat ik de laatste tijd meer laat op de avond gespeeld heb. Ik heb er zin in dat verder te ontwikkelen. Ik vind het tof als mensen niet alleen luisteren, maar dansen en helemaal meegaan in mijn wereld. Tijdens mijn show in Sexyland twee weken terug heb ik de video deels nagespeeld: de show vond plaats in een onderwaterwereld met allerlei analoge artificial reality. Papieren kwallen aan touwtjes en meer van dat soort dingen, heel vet.”