New Music

In première: Dear Tree is Ilsha’s liefdesbrief aan de natuur


23 november 2021

Heel de natuur: ‘s avonds wandel ik aan de rand van de Dordtse Biesbosch. Aan het pad onder de dijk strekt een kalende bomen-allee zich windscheef uit, donker tegen het donker in, omhoog. Langs maan en dijk zoemen elektriciteitsmasten richting Kop van ‘t Land, waar ook al lang geen straatlantaarns meer staan. Ik liep in de schaduw van de volle maan. Soundtrack: Ilsha en de EP Dive.

Vandaag gaat de centrale track van de EP bij ons in première: Dear Tree, met welhaast hallucinant videobeeld van Cindy van der Meijden. Een ode aan het wandelen, een liefdesbrief aan de natuur.

Uit de mailwisseling met Ilsha:

Debuut
“Dive is zeker mijn debuut. Voorafgegaan door de wens om een aantal liedjes vast te leggen, gewoon voor later, als cadeau aan mezelf en om momenten vast te leggen die ik wilde herinneren. Floyd Atema (Lost Bear, Sven Agaath, Zea, red.) heeft mij overtuigd ze daadwerkelijk op te gaan nemen. Na een wandeling met mijn gezin en die van Stefan Breuer van Tiny Room Records vroeg hij mij die liedjes op te sturen. Even later vroeg hij of ik het bij hem uit wilde brengen. Dat was voor het eerst dat ik voelde dat ik dat wilde doen. Stefan zelf benadert de mens en zijn omgeving ook zo persoonlijk en familiair. Tiny Room voelde als een label waar ik graag deel vanuit wilde maken.”

De momenten die ik wilde vasthouden
“De liedjes en klanken van de liedjes zijn grotendeels ontstaan op momenten dat ik even wilde vluchten, wilde wegtrekken uit de wereld, weg van mezelf, mijn eigen gedachten. Ik heb juist de de momenten die ik wilde vasthouden beschreven in de liedjes. Gewoon momenten dat je even dat ultiem verliefde of juist verstilde gevoel hebt. Dat je de rust hebt gevonden, die voor mij alleen in de natuur te vinden is. Dat hoopte ik in de klanken van Ilsha vast te kunnen leggen. De teksten zijn meer gebaseerd op de angsten of wensen in het leven daaromheen, de niet zulke fraaie dingen in het leven, of juist wensen die je koestert. Teksten, tja ik ben daar niet zo goed in.”

Ilsha-ervaring
“Ik werk al een hele tijd met muziek, kunst en natuur, en mensen die om allerlei redenen in de psychiatrie terecht zijn gekomen. Als muziektherapeut probeer ik altijd een professionele scheidslijn te bewaren, maar toch is dat niet helemaal mijn stijl. En helemaal professioneel stel ik mij nooit op. Ik probeer zo puur mogelijk het contact met iemand aan te gaan en die persoon te prikkelen, te bewegen in muziek of natuur. Dit kan, naar mijn idee, alleen als je zelf je eigen ervaring en passie meeneemt. Dus in die zin raken de wereld van de muziektherapie en Ilsha elkaar. In de tijden dat ik nog veel wandelde probeerde ik de mensen waarmee ik werkte in die zin een Ilsha-ervaring te laten beleven, door ze de rust te laten voelen die je in de natuur kunt vinden, bij de zee, een verstild bos, op de hei.”

Dear Tree I: Ode aan het wandelen
“Dear Tree is echt een ode aan het wandelen; een liefdesbrief aan de natuur. In de tijd dat het niet zo lekker met mij ging, en met wie niet, hè, heeft wandelen mij echt geholpen. Het verbaast mij ook helemaal niet dat het nu zo’n populaire activiteit is. Voor mij geldt het nog: eerder het verdwalen dan het wandelen zelf, het opgaan in de natuur, even weg van je nare gedachten, het horen van de stilte. Het helende van de natuur, en dat klinkt misschien wat zweverig en dat vind ik niet heel prettig, is waar Dear Tree voor staat. Ik heb het geschreven dat ik ook écht dankbaar was voor precies die eigenschap van de natuur.”

Dear Tree II: Dagboek van stukjes natuur
“Cindy is een vormgever uit Rotterdam. Ik had al eerder werk van haar gezien, dat ik zo tof en persoonlijk vond dat ik dacht: zij is degene die het moet doen. Op mijn wandelingen filmde ik vaak stukjes die ik mooi vond en die ik wilde herinneren. Gewoon om het gevoel vast te willen houden, denk ik. De clip is een soort dagboek van stukjes natuur. Cindy besloot deze clipjes te willen gebruiken met materiaal van haar zelf. Het eindigt in Rotterdam, de plek waar ik tot voor kort woonde, waar de liedjes uiteindelijk geschreven zijn.”

Dear Tree is afkomstig van Ilsha’s debuut-EP Dive, dat op 29 oktober is uitgebracht door Tiny Room Records.