New Music

In prèmiere: de spacey triphop van Micro Talk verkent de uithoeken van het heelal


26 september 2019

Heter van de pers kun je ze niet krijgen: morgen komt A Slow Descent uit, de eerste track van Micro Talk. Dit bijzondere project maakte deze spacey triphop in een voormalige cel van de Amsterdamse Bijlmerbajes en, zoals de ambient-sound suggereert, met veel aandacht voor de visuele presentatie. Maak hier als eerste kennis met Micro Talk.

Achter Micro Talk gaan de Amsterdamse producer Skipta oftewel Tim Schakel en de Nederlands-Ghanese Nana Adjoa schuil, die je kunt kennen van haar optredens zo’n beetje overal afgelopen jaren. Het duo maakte zijn debuut als Micro Talk dit voorjaar, toen ze de muziek verzorgden bij Dune, een door middel van kunstmatige intelligentie gegenereerde, abstracte landschapsverkenning, gemaakt door visueel kunstenaar Micky Van Olst, dat te zien was in De School in Amsterdam.

Het smaakte blijkbaar naar meer, want Micro Talk sloot zichzelf op in de Amsterdamse Bijlmerbajes om meer muziek te maken met behulp van analoge synths, vervormde gitaren en geluidssamples uit het archief van NASA. Met die benadering is het geen wonder dat A Slow Descent bekend voorkomt: Public Service Broadcasting deed op de uitstekende plaat The Race For Space iets vergelijkbaars. Maar Micro Talk klinkt veel persoonlijker dan het Londense trio, dankzij de warme beats en de soulvolle zang van Adjoa, in scherp contrast met het ijle vocalen van Schakel in het refrein.

Net als het project Dune, is ook de trippy video bij A Slow Descent gemaakt door algoritmes los te laten op bewerkte archiefbeelden van NASA. Dit is het eerste deel van vijf dat uiteindelijk de ‘Expanding Dark’ moet gaan vormen, een project waarmee het duo naar eigen zeggen onze bewustzijn rond het uitdijende heelal wil verkennen. Een muzikaal-visuele kruisbestuiving, waardoor Expanding Dark ongetwijfeld straks meer aanvoelt als een interessant kunstproject, dan ‘gewoon’ een plaat.