New Music

In première: de nieuwe wegen op de muzikale ontdekkingsreis van Mathijs Leeuwis


5 juni 2020

Grootse plannen lagen er, uitgewerkt en wel. Met de komst van de Vuelta naar Nederland wilde Mathijs Leeuwis een compositie maken, gebaseerd op openbare fietstochten. Een voorbeeld van hoe door mensen gegenereerde data omgezet kan worden naar geluid. Maar zoals met veel dat gepland stond: het gaat niet door. De Tilburger is echter vastberaden aan de slag gegaan met nieuw werk en nieuwe vormen van geluidskunst.

De EP La Chute is hier alvast een voorproefje van. Met één been nog ingeklikt in de fietspedalen waar Leeuwis zo graag in beweegt, met het andere been al richting de volgende stap. De val, om vervolgens weer met nieuwe ideeën op te staan. Omdat de muzikale avonturier het liefst niet te lang hetzelfde rondje blijft rijden. Die nieuwe koers vindt hij in nog vrijer werk, nog meer associatief muzikaal knutselen. Ongebonden, gewoon zien waar het spelen je brengt. Opnieuw is het een kunstvorm die tot stand komt in samenwerking met de mooie visuals van Kaftwerk (niet de band, maar het artistieke werk van Janine Hendriks), die zowel in de hoes als ook in de clip terugkomen, net als eerder in de fraaie vormgeving van Galibier.

Albumhoes La Chute door Janine Hendriks

La Chute
Zelf zegt Leeuwis het volgende over de EP: “Met La Chute keer ik nog één keer terug naar de Franse Alpen. Deze nieuwe EP is het vervolg op mijn album Galibier: een instrumentale ode aan de mooiste bergen die een mens kan tegenkomen. Wederom twee volledig analoog opgenomen nieuwe stukken, die de muzikale mogelijkheden en context van de pedal steel gitaar verkennen. Deze zomer zou voor mij grotendeels in het teken staan van La Vuelta Holanda: speciaal voor deze wielerronde was het plan om een groot nieuw werk te presenteren tijdens de koers in en rond ‘s-Hertogenbosch. Met het wegvallen van zo’n beetje alle sportevenementen is ook de komst van La Vuelta naar Nederland uit de agenda verdwenen. Om toch een beetje sportieve muzikaliteit met de wereld te delen komt nu La Chute uit: twee stukken die zo van de koerskaravaan gevallen zouden kunnen zijn. In klank sterk verbonden met het album Galibier, maar tegelijkertijd ook een verwijzing naar mijn nieuwe werk. Daarin stel ik het gebruik van tape-loops en tape-manipulatie centraal.”

Deconstruction
Naast La Chute is Leeuwis ook bezig geweest met ander materiaal: “Over een paar maanden volgt nog een volgende EP: Deconstruction. Deze EP zal als opmaat dienen voor mijn nieuwe album. Ik probeer met de twee verschillende EP’s een muzikale brug te slaan tussen Galibier en mijn steeds vrijere werk. Een topografie van abstractie zou je kunnen zeggen: via de Franse Alpen in de vorm van Galibier, langs de uitgebeende pedal steel en tape-manipulatie sounds van La Chute en Deconstruction, om zo uit te komen bij mijn nieuwe associatieve werk in de vorm van een nieuw album, dat raakt aan minimal en geluidskunst.”