New Music

In première: de melancholische dromen van The Psychedelic Birthday Party op nieuwe single Till I Meet You Again


19 juni 2020

Vorig jaar lieten we je kennismaken met de allereerste single van The Psychedelic Birthday Party toen Bad Blood bij ons in première ging. Vandaag is Kevyn van der Linden terug met zijn nieuwe en melancholische dreampop-single Till I Meet You Again. Een absolute aanrader voor fans van Phoebe Bridgers en Big Thief.

Met zijn project maakt Van der Linden dromerige liedjes die je langzaam laten verdwalen, alsof je met een stoombootje zachtjes stroomafwaarts tussen de heuvels naar beneden glijdt in de mist. De nieuwe en uitgerekte single Till I Meet You Again hult zich in de nevelen van de nacht en is een echte slowburner, die zijn rookwalmen fluisterend de lucht in zwiept.

Met de single gaat direct de bijbehorende video in première, die werd gemaakt door de Nieuw-Zeelandse regisseur Martin Sagadin. Deze heeft een prachtige choreografie gemaakt waarin de lichtbruine rotskleuren en transparant groenblauwe natuurtinten van het coronavrije land zich mengen met de bewegingen van danseres Josie Archer, die wordt geleid door de strijkers en wiegende drums van het nummer.

Een schitterende single plus een ijlende en tot in de puntjes verzorgde video: daar willen wij graag nog wat meer over weten. We vroegen Van der Linden naar het verhaal achter zijn nieuwe single, hoe deze video precies tot stand is gekomen en hoe zijn 2020 eruitziet.

Voor de mensen thuis die The Psychedelic Birthday Party nog niet zo goed kennen: kun je ons wat meer over jouw project vertellen? 
“Als ik aan The Psychedelic Birthday Party denk, dan denk ik aan ‘ghostly pop for the lost’. Het omschrijft voor mij perfect de lading melancholie en aantrekkingskracht tot donkere en dromerige thema’s die aan bod komen in mijn muziek en teksten. Ideaal voor de eenzame nacht met een glas wijn of al rokend onder de sterrenhemel. Mijn muzikale invloeden variëren nogal: het gaat van Phoebe Bridgers en Big Thief tot Nirvana en Slowdive. Net als vele andere songwriters haal ik mijn inspiratie uit de kleerscheuren van het leven. Daar zit voor mij de echte nectar.”

Waar ben je de laatste tijd allemaal mee bezig geweest en hoe sla jij je door deze coronacrisis heen? 
“Afgelopen jaar heb ik veel tijd doorgebracht in de studio met mijn vrienden Jeroen Verstappen en Thijs Fleurkens. Als opname- en producersteam hebben zij de nieuwe single veel aandacht geschonken, waar ik ze enorm dankbaar voor ben. De thuisstudio was gelokaliseerd in een oud klooster waarvan de gangen en trappenhuizen op die van Zweinstein leken. Het was net een sprookje.”

“Naast liedjes schrijven, studeer ik ook nog fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen. Ik heb dus altijd wel genoeg werk om handen. De coronacrisis heeft er echter voor gezorgd dat ik alleen nog maar online les heb. Hierdoor zit ik veel thuis. Als antwoord op deze rustige periode ben ik meer gaan schrijven en mij gaan verdiepen in de maatschappelijke thema’s van vandaag. Ik heb gemerkt dat er nog veel te leren valt over de onrust die de wereld – en mij dus ook – momenteel in haar greep houdt. Alles wat er gaande is laat mij ook regelmatig angstig, boos of verdrietig achter. Enerzijds is dat goed, want dat laat zien waar mijn hart ligt en wat mijn rol in het grotere geheel is. Anderzijds geeft het mij soms een machteloos en onrustig gevoel waar ik moeilijk vanaf lijk te komen.”

Vandaag release je de nieuwe single Till I Meet You Again: waar gaat deze single over voor jou? 
“Tijd, liefde en loslaten. Het zijn thema’s die nauw verbonden zijn in dit lied. Till I Meet You Again heb ik geschreven met mijn vader in gedachten. Een paar jaar geleden zat mijn familie in zwaar weer en dit resulteerde uiteindelijk in dat mijn vader terugkeerde naar zijn geboorteland voor een betere toekomst. In de periode naar zijn vertrek toe, begon de impact van afstand en tijd tot mij door te dringen. Met de Atlantische Oceaan als grote muur tussen ons in, zouden we elkaar niet veel meer gaan zien. Een aantal vragen kwamen naar boven zoals: hoe zal de tijd ons gaan dragen door de jaren heen? En wat zeg je eigenlijk tegen iemand van wie je houdt die op het punt staat naar de andere kant van de wereld te vertrekken?”

“Zo waren er voor mij ook verschillende processen van afscheid nemen en loslaten. Van verdriet tot acceptatie. Het lied is met dat proces meegegroeid, dit hoor je goed terug in de climax. Deze tijdscapsule is uiteindelijk het portret Till I Meet You Again geworden. Hierop hoor je Niels Veron op piano, Jeroen Verstappen op drums en ambient, Roos Creemers op cello, en mijn broertje Kane verzorgde een aantal soundeffecten.”

Hoe kwam de video tot stand? 
“Tijdens mijn zoektocht naar een filmmaker stuitte ik op het werk van de Nieuw-Zeelandse regisseur Martin Sagadin. Ik was erg gecharmeerd van zijn werk en het leek mij enorm interessant om een internationale samenwerking aan te gaan. Toen ik hem hierover een bericht stuurde was hij in eerste instantie erg verrast. Want Nederland en Nieuw-Zeeland: hoe dan? Het duurde echter niet lang voordat ook hij het avontuur in de samenwerking zag.”

“Via Skype deelden we onze ideeën waarna ik hem vervolgens alle vrijheid heb gegeven om de video vorm te geven. Samen met een door hem samengesteld videoteam, is hij afgereisd naar de baai ‘Taylor’s Mistake’ om de video vast te leggen. De mystieke jonge vrouw die de hoofdrol vertolkt is de uit Christchurch afkomstige danseres Josie Archer. In een bijna sprookjesachtig landschap belichaamt zij op kunstige wijze de ziel van het lied dat erg mooi aansluit met de abstracte storytelling en vormgeving van Martin.”

2020 is een vreemd jaar: hoe ga je de rest van het jaar invullen of proberen in te vullen?
“Dit is inderdaad een vreemd jaar. Het maakt het soms wat moeilijk om in de toekomst te kijken. Voor nu vind ik het wel prima om achter de schermen door te blijven werken. Er ligt tenslotte nog een hoop materiaal te wachten in de studio. Misschien pak ik het sporten ook wel weer op – zeer waarschijnlijk niet – of ga ik verder met het leren spelen van piano. De tijd zal het leren.”

“Eén ding waar ik wel specifiek naar uitkijk is de terugkomst van mijn vader naar Nederland. Zijn terugkomst staat gepland tegen het einde van het jaar. Mijn familie en ik zijn natuurlijk super enthousiast om hem weer in ons leven te ontvangen, zeker tijdens deze bizarre tijden. Als 2020 ook nog eens een klein beetje wilt meewerken door geen roet in het eten te gooien, krijgen we misschien toch nog een happy end om het jaar mee af te sluiten.”


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Word-Lid-Banner-660x150.jpg