New Music

In première: de duistere knip- en plakvideo van Pandae’s nieuwe single Bigger Boat


25 september 2017

We zijn al sinds het uitkomen van de EP Now afgelopen voorjaar gecharmeerd van de Utrechts-Amsterdamse psychband Pandae. De nieuwe single van het viertal heet Bigger Boat en dat is een indrukwekkend stukje handenarbeid. Je ziet ‘em als eerste bij The Daily Indie.

Now was bij het uitkomen in mei het eerste noemenswaardige teken van leven van Pandae, een viertal dat elkaar kent van het Amsterdamse conservatorium. Bigger Boat stond al op die EP, maar de band maakte er samen met videomaker Zindzi Witte van animatiebureau Zwart Werk nu ook een videoclip bij.

Er is geen digitale animatie aan de video te pas gekomen: prittstift, scharen en mensenhanden. Dat zorgt voor een creatieve 3D-benadering, zo zonder computerbeelden, met zo’n vertederende oldschool jaren 90-Disneylook. Maar net als dat Disneyfilms als je goed oplet natuurlijk zo duister als fuck zijn, zorgt de jagende psychgroove van het nummer hier ook voor een behoorlijk paranoïde feel.

 

Bigger Boat gaat over een veranderd leven, vertelt zangeres Kim Erkens. “Ik was met een goede vriend in een café. Ik zie hem veel minder dan jaren geleden en bedacht me hoeveel er in de tussentijd allemaal veranderd is in onze levens. Alles blijft in beweging en dat is goed. Wat niet verandert, is de drive die ons steeds door laat gaan en vooruitbrengt, soms bijna dwingend. Daarover gaat Bigger Boat.”

Dit najaar werkt Pandae aan een opvolger van Now. Ook de is de band live te zien, op 19 oktober in De Duycker in Hoofddorp en op 24 november in Utrechtse ACU.