New Music

In première: Dayweaver filosofeert in Hurricane over perfectie en wat nou echt waardevol is


25 september 2020

Gloednieuwe band, maar wel met een aantal bekende gezichten. Vandaag laten we namelijk de nieuwe single van Dayweaver in première gaan, een Utrechts collectief dat pas sinds vorige maand naar buiten is getreden, maar je bij de eerste kennismaking direct overrompeld.

En waar we die jongens van kennen? Nou, van de glinsterende shoegaze-band Stillwave, waar wij eerder al eens over schreven. Die duistere onderlaag is gebleven, verder lijkt alles in duizend stukjes gevallen te zijn en val je met Dayweaver gewichtloos achterover in een dwarrelende ruimte, de betoverende wereld van de nieuwe single Hurricane. Schurende synths, scifi-bliepjes, kruipende vocalen en glijdende baspartijen zorgen ervoor dat de band je meeneemt naar een soort ondergrondse, Berlijns aandoende fantasiewereld.

We spreken met de band om meer te weten te komen over wie ze zijn, wat ze doen, over ‘Allie’, het muzikale huis dat ze aan het bouwen zijn en waar die onheilspellende single Hurricane toch over gaat.

Kun je ons eerst eens wat meer vertellen over het ontstaan van Dayweaver?
“Een kennis van ons, Allie Osha, heeft aan het begin van dit jaar aan ons gevraagd of wij het roer om konden gooien en deze muziek konden maken. Eigenlijk doen we alleen maar een soort uitgebreide karaoke met Allies ideeën; de ziel staat er, wij spelen en zingen eromheen, Jurriaan Sielckens en Iwen Legro doen vervolgens de mixing en de mastering. Door de huidige staat van de wereld wordt deze muziek uitgewerkt op onze slaapkamers; eigenlijk is het bedroom-pop waarbij je je liggend op bed mag voorstellen dat je om twee ‘s nachts op een festival staat. We hopen – ondanks het feit dat dat festival er nu niet in zit – mensen zich in Allies wereld toch een beetje verbonden kunnen voelen met elkaar.”

Jullie willen het anders aanpakken door niet op te bouwen naar grote releases, maar regelmatig jullie nieuwste werk uit te brengen. Wat is het plan hierachter? 
“Eigenlijk zit er een tweeledig idee erachter, als we het goed hebben begrepen tenminste. Ten eerste dat het ons een bepaalde rust gunt; elke maand één nummer uitwerken is overzichtelijk en stabiel. We konden in vorige muzikale projecten nog wel eens ongelukkig worden van de bizarre vergezichten die je als muzikant moet hanteren: je neemt een album op en kan hem op zijn vroegst pas een half jaar later uitbrengen. Deze manier van muziek uitwerken maakt ons gelukkig, we leven veel meer van dag tot dag. Wij hadden iemand of iets nodig die een beetje voor ons kon zorgen: Allie laat met dit plan zien hier heel vaardig in te zijn.”

“Ten tweede is het leuk dat je als Dayweaver-luisteraar elke laatste vrijdag van de maand de sleutels van een nieuwe kamer krijgt. Aan het einde zie je wat voor huis het geworden is, maar in de tussentijd kan je al op allemaal verschillende plekken logeren.”

De single Hurricane is gebaseerd op het boek Een Klein Leven (Hanya Yanagihara) en de grote keuzes in het leven die onze generatie steeds later neemt. Ik neem aan dat die onderwerpen dan ook spelen in jullie eigen levens: hoe werden die gedachtes omgevormd tot een nummer?
“In het boek beleven individuen verschrikkelijke dingen maar weten ze desondanks te leven. Het contrast met de verschrikkingen die ze beleefd hebben toont de waarde van dingen die wij vaak voor lief nemen, zoals vriendschap. Uit onze omgeving krijgen we meer dan ooit druk om aan bepaalde standaarden te voldoen. Elke keer dat je je mobiel oppakt, zie je een afbeelding van iemand die meer succesvol lijkt te zijn en vragen we ons af waarom wij dat niet zijn. Tegelijkertijd blijven we keuzes die ons leven voorgoed zullen veranderen uitstellen omdat we ze niet meer lijken te begrijpen.”

“Het conflict tussen wat echt van waarde is in het leven en dat waarvan je denkt dat het je leven perfect maakt, is een terugkerend thema in het lied. In Hurricane vraagt een stel zich af of ze kinderen willen nemen. Hoe weet je dat je een keuze maakt voor jezelf of omdat je wilt voldoen aan maatschappelijke verwachtingen? Of is dat gewoon hetzelfde?”

“Afgelopen maart, vlak voor de lockdown, was Marcel Young aanwezig bij de vertaling van Een Klein Leven naar het theater door Ivo van Hove. Een gruwelijk stuk voor een publiek dat met knikkende knieën zich al afvroeg of ze niet te dicht op elkaar zaten. Tot twee keer toe werd het toneelstuk stilgelegd doordat iemand in het publiek flauwviel. Een bizarre ervaring die voor velen meer als een nachtmerrie moet hebben gevoeld dan als een avondje uit. Misschien zijn die grote keuzes in ons leven uiteindelijk helemaal geen keuzes.”

“Trouwens, in het boek zijn de hoofdrolspelers uiteindelijk stuk voor stuk ongelofelijk succesvol als acteur, kunstenaar, architect en advocaat. Maar ze hebben allemaal geen kinderen.”

Hoe is de video ontstaan bij de single?
“Voor elke single brengen we een karaoke-versie uit, zo ook voor Hurricane. De twee geliefden weten pas waar ze op uitkomen als ze de tunnel uitstappen, voor die tijd is het een groot mysterie. Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.”

Wat zijn de plannen voor Dayweaver de rest van het jaar en 2021?
“Elke laatste vrijdag van de maand brengen we een nieuw nummer uit. Dat doen we op zijn minst tot diep in 2021, maar het liefst nog langer. Mocht de wereld het toelaten, dan zullen we in de materiële wereld verschijnen, maar voor nu willen we vooral in die ruimtes opduiken waar mensen steeds meer heen lijken te moeten verhuizen: hun huis- en slaapkamers.”