New Music

In première: Bonfire pt.2 van Midwinter Bonfire is een trillende autotune-single vol kleuren, vuur en donder


23 augustus 2019

Van gevraagd worden voor een Vaporwave-avond waar je ‘ja’ tegen zegt zonder eigenlijk materiaal te hebben, naar een album te schrijven binnen twee weken. Het solo-project Midwinter Bonfire van Jasper Boogaard, zat kennelijk al die tijd al in zijn systeem. Vandaag gaat Bonfire pt. 2 in première bij ons.

Mocht je de naam Jasper Boogaard bekend voorkomen, dat kan kloppen, want die volgen we al tijden met zijn band Goodnight Moonlight en als een van de oprichters van het cassette-label Coaster Records. Op 6 september verschijnt zijn debuutalbum onder de naam Midwinter Bonfire, een project dat al snel vorm kreeg na een avondje ‘kloten met synthesizers en autotune. Het begon met een nummer, toen werd het een EP en binnen twee weken was er opeens een plaat’, zoals de muzikant ons laat weten via de mail.

Het gevolg is inderdaad een lading trillende synths en bibberende autotune, die we in groten getale voor onze kiezen krijgen in Bonfire pt 2. Een lied met teksten over kleuren, vuur en donder, jongens op een eiland, een videoclip die een soort sluimerende schemerwereld laat zien. Het is een bijzondere goede trip voor vrijdagochtend, en om toch een aantal mysteries proberen te ontrafelen, vroegen we Boogaard een aantal van onze vragen te beantwoorden.

Meer over dit project, hoe het ontstaan is en wat erachter zit?
“Ergens vorig jaar werd ik gevraagd iets te doen voor een Vaporwave-avond in WORM Rotterdam. Ik zei ja, maar had eigenlijk helemaal geen materiaal. Dus binnen een week heb ik een hoop geschreven en toen speelde ik die avond mijn eerste set als Midwinter Bonfire. Ik wilde al een tijdje iets doen met mijn liefde voor synthesizers, maar kon het nergens echt kwijt. Midwinter Bonfire was de perfecte uitlaatklep.”

Kun je ons iets meer vertellen over het nieuwe nummer Bonfire pt. 2?
Fire burns in many colours,
Pick your way ‘cause no one is duller,
When we’re gone it burns forever,
Make the best of all your thunder,
I am thunder.

“Het lied speelt zich af tijdens de verbranding van het eiland. Bij de jongen die op het eiland is gebleven razen alle gedachten door zijn hoofd, en dit nummer gaat over dat moment.

Want het album gaat over twee jongens die opgroeien op een eiland, hoe zit het precies met dat verhaal?
“De plaat gaat over twee vrienden die opgroeien op Kaji Island, een eiland in the middle of nowhere waar vrij weinig gebeurt. De één is tevreden over het rustige leven op het eiland, terwijl de ander snakt naar avontuur. Dit zorgt voor een ruzie tussen de twee. Tijdens een hevige storm verlaat de ander het eiland. Hij kan Kaji Island nog net in de verte zien als plotseling de bliksem inslaat op de vuurtoren van het eiland. Het duurt niet lang of het hele eiland ligt in vuur en vlam, om nooit meer terug te zien.”

“De plaat is een coming of age verhaal dat eindigt in een existentiële apocalyps. Het komt voort uit thema’s waarmee ik mezelf verbonden voel, in een verhaal dat heel ver van mij af staat. Het is de soundtrack van een animatiefilm die ik, waarschijnlijk, nooit zal maken.”

Hoe zagen de opnames eruit voor dit album?
“De plaat is in een periode van twee weken obsessief opnemen tot stand gekomen tijdens de bloedhete zomer van 2018. Tijdens die periode luisterde ik veel naar harutosyura van Haru Nemuri en Ye van Kanye West. Die twee platen gaven mij super veel inspiratie om volledig mijn eigen gang te gaan. Doordat ik veel met loops werkte en knip-en-plak-technieken toepaste, hebben de liedjes een heel andere structuur gekregen dan ik normaal zou schrijven.”

Hoe is de bijbehorende video tot stand gekomen?
“De video is gemaakt door Roel van der Meulen, die met zijn VHS-recorder willekeurige beelden heeft geschoten verspreid over twee dagen, zowel buiten als in de thuisstudio waar de plaat is opgenomen.”

En natuurlijk wat de plannen zijn voor de komende tijd!
“Op 6 september komt Kaji Island uit op cassette via Coaster Records, met artwork van illustrator Wolter Dreissen.”