New Music

IDLES blíjft maar rake klappen uitdelen: ook nieuwe track Danny Nedelko is weer ongelooflijk sterk


9 juni 2018

IDLES bracht pas nog de single Colossus uit en nu is de band al met een nieuwe knaller op de proppen gekomen. De punkers uit Bristol brengen in hun nieuwe single een ode aan een goede vriend van de band en vele eerlijke immigranten met hem: Danny Nedelko.

Het eerste voltallige album van IDLES kwam vorig jaar pas uit, maar toch voelt de vuige groep Britten aan als een vaste naam en daarmee zijn er verwachtingen voor nieuw werk geschept. De vorige single Colossus heeft al op goedkeuring kunnen rekenen, en werd door Reinier de grootste opdonder tot nu toe genoemd. Maar voor Joe Talbot en zijn mannen gaat het morele principe van ‘don’t kick them while they’re down’ niet op, want ze blijven rake klappen uitdelen.

Op debuutplaat Brutalism heeft IDLES al meerdere malen gesneerd naar menig deel van de samenleving en ook nu heeft de band een duidelijke mening verpakt in goed gevonden tekst trucjes. Het punt dat IDLES maar wil maken: immigranten zijn net als wij, net als legendes als Freddie Mercury, sprintheld Mo Fara maar ook net als hun beste vriend Danny Nedelko.

Natuurlijk is alleen tekst niet genoeg om een nummer te laten slagen, daarom is het ook gewoon een ongelooflijk sterk nummer. Even rauw als zijn meest krachtige voorgangers, maar dan met een pakkend, en, al helemaal voor de doen van een punkband als IDLES, catchy laag.

Ja, als IDLES een indiepopbandje zou zijn, was dit een zomerhitje geweest. Maar nu is het een anthem voor het linkse tuig, boos, eerlijk en met een hart van goud. Oh, en wie hoort de Pavement referentie?