New Music

Iceage is terug en klonk zelden zo dreigend, woest en intens meedogenloos als op de nieuwe single Catch It


13 februari 2018

‘Catch it, catch it, catch it, catch it, catch it, catch it.’ Het vuur in de grom van zanger Elias Bender Rønnenfelt is helemaal terug en alle licht-satirische randjes die de laatste jaren nog weleens op muziek van de Deense band zaten geplakt, zijn er in één keer afgetrokken. Oh man, Iceage klinkt weer agressief en meedogenloos als een angstaanjagende waakhond die met een schuimende bek dreigend tegen het hek opspringt. 

De band is inmiddels mijlenver verwijderd van de plaat waarmee hij debuteerde in 2011 en begint zich meer in de voetsporen van Nick Cave And The Bad Seeds te begeven. Catch It gaat stukken dieper en klinkt veel dreigender, terwijl het tempo een stuk lager ligt. De zes minuten dat Catch It duurt, gaan voor mijn gevoel sneller voorbij dan de chaoscomposities van twee minuten die we ook van Iceage kennen. Ik zou niet zeggen: ‘dat kunnen alleen de Groten der Aarde’, maar laten we stellen dat Iceage al jaren niet meer hoeft te raggen om indruk te maken en de kunst van het schrijven van grootse, meeslepende songs indrukwekkend goed onder de knie heeft.

Sun Ra-belletjes
Op Catch It is goed te horen dat de band zijn muzikale ideeën nog beter weet te vertalen in de studio. De dromerige en onheilspellende Rønnenfelt walst over de voortslepende akkoorden heen en ligt zijn hele ziel en zaligheid in zijn zanglijnen. Na drieënhalve minuut gaat het nummer nog een tweede gedeelte in, dat wordt ingeleid door een partij belletjes die zo van een Pharoah Sanders- of Sun Ra-plaat vandaan kunnen komen. Ja, Iceage weet op een prettige manier te verrassen en overdonderen op Catch It.

We kunnen wel stellen: er is een hoop veranderd sinds we frontman Elisa zo’n vijf jaar geleden nog spraken tijdens een vrij ongemakkelijk, maar wel vermakelijk interview. Toen was net de sterke plaat You’re Nothing net uit, waarna het verrassende Plowing In The Field Of Love volgde. Nadat de band bijna vier jaar niks uit heeft gebracht, heeft het goed de tijd genomen voor een nieuw album, dat nog niet aangekondigd is, maar er ongetwijfeld aan zit te komen.

De video werd in Los Angeles opgenomen doorAdam Hashemi. Op 5 mei speelt de band live in Bitterzoet, Amsterdam.