New Music

Guided By Voices-coryfee Tobin Sprout heeft misschien wel zijn mooiste plaat gemaakt met Empty Horses


18 september 2020

Tussen de niet aflatende stroom aan Guided By Voices-materiaal van de afgelopen jaren, is het makkelijk om de solo- en side-projects van de verschillende bandleden over het hoofd te zien. Laat ons je op de hoogte brengen!

Frontman en meesterbrein Robert Pollard had bijvoorbeeld jarenlang Boston Spaceships en Circus Devils, waarmee hij om de haverklap platen vol lofi-gekkigheid uitbracht, maar een van de andere belangrijke figuren in de carrousel, gitarist en songschrijver Tobin Sprout, heeft in de loop der jaren ook een aardig oeuvre opgebouwd met eigen werk.

Een contrapunt
De songs die hij bijdroeg aan Guided By Voices behoorden vaak tot de meest catchy tracks in het omvangrijke repertoire van de Amerikaanse indieband. Neem bijvoorbeeld It’s Like Soul Man, To Remake The Young Flyer en Narrated By Paul, allemaal pareltjes van popsongs die een meer emotioneel, gestroomlijnd contrapunt vormen voor het meer rauwe en absurdistische werk van Pollard.

Op zijn nieuwste soloalbum, Empty Horses, laat Sprout meer dan ooit zijn verfijnde gevoel voor songwriting spreken. Het is misschien wel zijn meest ingetogen plaat tot nu toe, met weinig echte rockers en vooral veel melancholische, midtempo-ballads. Het eigen werk van Sprout kenmerkt zich door een iets slickere productie dan die van Pollard en op vocaal gebied wint hij het ook van zijn collega. Met zijn minder explosieve stijl is hij een beetje de George Harrison tegenover Pollard zijn Paul McCartney/John Lennon.

Einde-van-de-zomer-gevoel
Empty Horses herbergt een aantal van Tobin Sprouts mooiste liedjes tot nu toe, met Every Sweet Soul als een van de grootste uitschieters. Een schitterend nummer dat nooit echt losgaat, maar waarin een scala aan subtiele en emotionele bespiegelingen verscholen ligt. Antietam is ook fraai, met zijn ritmische klikgeluiden die de luisteraar het gevoel geven dat hij op een paard zit, trekkend door de Amerikaanse midwest, terwijl Sprout hem van voorin de karavaan toezingt. Op All In My Sleep horen we tóch nog een paar scheurende gitaren, maar deze zijn relatief subtiel geïmplementeerd en staan volledig in dienst van het nummer. Wie verwacht dat Sprout nog even het gaspedaal intrapt voor een knallende climax, komt bedrogen uit.

Tobin Sprout heeft met deze plaat een prachtige verzameling popliedjes afgeleverd die zich uitstekend leent voor het bekende einde-van-de-zomer-gevoel. Fans van de meer gelikte, bescheiden kant van het immense Guided By Voices-universum kunnen met Empty Horses hun hart ophalen.