New Music

Glass Animals doet aan zelfreflectie op zijn nieuwe single Dreamland


9 mei 2020

Een maand lang konden fans van Glass Animals in coronatijd vertoeven op het Instagram-account van de band. Frontman Dave Bayley zat vast in zijn thuisstudio met alleen een Mellotron synthersizertje en een gitaar met enkele effecten: de perfecte gelegenheid om vier hitjes in de broeierige Glass Animals-oven te gooien en vier verrassende covers te fabriceren. Dat en nog meer was er op hun account te vinden, totdat op 1 mei vorige week alle content in één klap werd gewist en daar een twaalfdelige poster stond: de aankondiging voor een nieuw album.

Dreamland, het derde album van de band, is voortgekomen uit de aanhoudende onzekerheid rondom het ongeluk van drummer Joe Seaward in 2018. Terwijl hoopvol vooruit kijken steeds moeilijker werd, besloot Bayley terug te kijken en zijn eigen leven onder de loep te nemen. Daar vond hij troost in het ophalen van oude herinneringen. Niet geheel onbelangrijk kwam de aankondiging van Dreamland met de gelijknamige titelsingle. De haast vloeibare electronica die Glass Animals zo kenmerkend maakt, is nu toegepast in een extreem dromerig en diepdenkend nummer. Lichtelijk surrealistische songteksten schetsen en verrassend raak beeld: “You’ve had too much of the digital love / You want everything live, you want things you can touch.”

Om het plaatje compleet te maken, is de band tegelijkertijd helemaal in de zachte wereld van de vaporwave-esthetiek gedoken. Voor de clip heeft Bayley in zijn eigen huis een camera gehuurd en een compleet studiodecor in elkaar geklust, inclusief palmtak, wattenwolkjes en een iriserend, roze achtergrondzeil. Halverwege de video wordt de camera omgedraaid en kun je zien hoe Bayley worstelt met het aanleggen van een cameraspoortje en één van zijn decorstukken, een live-genomen polaroidfoto, boven zijn gasfornuis verbrandt. Knap werk voor een ex-geneeskundestudent.

Het album Dreamland verschijnt deze zomer op 10 juli.