Live

Get Into The Groove: Hong Kong Dong is de getikte stuitersynth die je het grijze februari kleur geeft (7 februari, Sugarfactory)


23 januari 2018

Hong Kong Dong
Woensdag 7 februari

Een sprankelend stukje Vlaamse pop komt terug naar Nederland met meer materiaal dan ooit: Hong Kong Dong. Het synthpop-trio uit Gent bracht vorig jaar het nieuwe album Kala Kala uit en staat 7 februari in de Amsterdamse Sugarfactory. Een niet-te-missen-avond vinden wij, daarom maakt The Daily Indie een get into the groove, a.k.a. een kort voorstelrondje van Hong Kong Dong.

Voor fans van Deerhoof, of Montreal, MGMT en The Flaming Lips  

“Hong Kong Dong kun je echt nergens plaatsen, en dat is eigenlijk het grootste compliment dat je kunt krijgen”, vertelde Stephen Dewaele van Soulwax ooit aan De Morgen. Opgericht in 2007 door Sarah Yu en Boris Zeebroek, optredend met onder meer Deerhoof, The Chap, Digitalism, CSS, Soulwax, dEUS en in 2012 furore makend met het debuutalbum Sweet Sensations, is Hong Kong Dong geen onbekende meer. Het balletje begint echt te rollen als gitarist/beatmeister Geoffrey Burton bij de band komt, die eerder onder meer met Iggy Pop en Arno speelde.

Daarvoor was het echter wel al te horen welke kant het op zou gaan op de EP Lesbians Are A Boy’s Best Friend uit 2011. De audiovisuele mindfuck bij het titelnummer is typisch Hong Kong Dong. Het is druk, intens, all over the place en er gebeurt continu van alles. De surrealistische illustraties die Sarah Yu maakt voor het artwork van de band passen er dan ook uitstekend bij.

 

Shaken, springen en de robot
Humor, oosterse sferen, trippy synths en absurdistische songs als Sweet Sensations en Yoko Oh No !. Ze hebben het in ieder geval niet van een vreemde, aangezien Sarah en Boris de kinderen zijn van Luc Charles Zeebroek, ook wel bekend als Kamagurka. Na de Lesbians-EP, volgt het goed ontvangen en denderende debuutalbum Sweet Sensations.

De collega’s van Cutting Edge omschrijven de plaat mooi: “Wij hebben in onze living staan shaken, springen en van tijd en stond de robot – damn you, titelsong – gedaan. Hong Kong Dong brengt popmuziek zoals je die nog maar zelden hoort: fris, met een hoek af en altijd met een enthousiasme zo groot als een kind met overgewicht in een snoepwinkel.”

 

Geschiftheid
Na een plaat die lekker over allerlei grenzen heen stuitert, werd het na een reeks mooie shows weer wat rustiger rondom Hong Kong Dong. Terwijl er achter de schermen genoeg aan het pruttelen was, zo kwam in 2015 de single Hurricane 2016 de EP Dreaming In Paradise uit. Nog meer elektrorock dat de klok slaat en getikte funkyness die je niet aan zag komen.

It’s sweet, it’s sour, it’s trashy, it’s nightmarish and it’s fun, lezen we ergens op de site van de boeker en ja: dat is de Hong Kong Dong-formule.

 

Kala Kala! 
In de tussentijd heeft Boris ook niet stilgezeten, die inmiddels onder de naam Bolis Popul muziek uitbrengt via Deewee, ofwel het label van Soulwax. Boris/Bolis weet dus ook wel what’s up en zijn nieuwe componeer-skills zijn perfect terug te horen op het nieuwe album Kala Kala. Het gezelschap creëert nog steeds die markante, geschifte en tegelijkertijd ontzettend aantrekkelijk disco-pop. Met het kloppende hart van de Dong zit het wel goed.

Zoals de Vlaamse collega’s Dansende Beren al tikten: “De zorgvuldig opgebouwde tracks – laag na laag synths en drummachines – zijn zo out of this world dat je tijd nodig hebt om alles te laten bezinken, laat staan begrijpen.” Check nog even Right Place Wrong Time hieronder en alle stukjes vallen op hun plek.


 

WEBSITE SUGARFACTORY | FACEBOOK-EVENT