Album Review

Garagerockers Tigercub gaan met succes voor het grote gebaar op ijzersterke debuutplaat Abstract Figures In The Dark


6 december 2016

Toen ik Tigercub ongeveer in november 2014 in TivoliVredenburg aan het werk zag als voorprogramma van Blood Red Shoes, was de band uit Brighton nog een charmant rommelig garagerockbandje. De heren waren duidelijk onder de invloed van het een of ander, want zanger Jamie Hall was ervan overtuigd dat hij in Duitsland stond te spelen. Enfin, hoewel dat optreden zeker vermakelijk was, had ik naderhand niet verwacht nog veel te horen van Tigercub. 

Maar ik had het mis. Twee jaar na dato heeft de band debuutalbum Abstract Figures In The Dark op de plank liggen en dat blijkt een enorm slimme en verslavende plaat te zijn. Van de lollige garagerocksound die de band in mijn herinnering toentertijd liet horen, is weinig meer over. Tigercub gaat op Abstract Figures In The Dark vanaf minuut één voor het Grote Gebaar en doet dat met succes.

Opener Burning Effigies begint stemmig, na ongeveer anderhalve minuut praatzingt Hall de bemoedigende woorden ‘Our god’s a made-up fraud / Our skies are full of scars / And I’ll be there until your gone’ en barst de band los. Op plaat is deze uitbarsting al een kippenvelmoment van jewelste. Moet je nagaan hoe het live klinkt.

Hierna verslapt het niveau van het album geen moment. De heerlijk raggende singles Memory Boy en Omen zijn allebei kandidaten voor op de jaarlijstjes, maar ook de relatief rustigere songs als het dromerige Up In Smoke zijn zeer goed te verteren. De band toont aan een uitgebreid assortiment aan stijlen te beheersen, wat het begin van ieder nummer even spannend maakt. Hoe zal het nu gaan klinken? Variatie genoeg dus, maar dankzij de kenmerkende zang van Hall blijft het album toch aanvoelen als een geheel.

Met afsluiter Black Tides, dat vrijwel volledig op de drums leunt, lijkt de band alvast een eerste poging tot een stadionanthem te doen. Daar is het misschien nog wat vroeg voor, maar het nummer heeft wel potentie om uit te groeien tot een festivalmeezinger van jewelste. Met zo’n ijzersterke debuutplaat zie ik ze volgend jaar dan ook graag terug op de festivals. Ik ga er maar even vanuit dat ze dan wel weten in welk land ze zijn.