New Music

Fontaines D.C. neemt ons mee in een mantra op A Hero’s Death


7 mei 2020

Pas een jaar geleden kwam Fontaines D.C. met zijn debuut Dogrel, maar stilzitten doen de mannen niet. Ze pakken door met een nieuw album dat 31 juli verschijnt, waarvan titeltrack A Hero’s Death de eerste voorproef is.

De band neemt de luisteraar altijd graag mee in een verhaal. Zo ook op A Hero’s Death, waarop de instrumentatie je met de minuut verder in het diepe trekt. De repetitieve drums en rammelende gitaarlijn zijn typisch Fontaines D.C. en de zang van Grian Chatten voelt net zo goed als een mantra: ‘Life ain’t always empty.’ Toch biedt deze track bovenop de herhaling iets nieuws: nuance. Een achtergrondkoor voegt een nieuwe laag toe aan het typerende bandgeluid dat we kennen, wat het geheel net wat interessanter en des te hypnotiserender maakt.

Opbeurende reclameboodschappen
De naam van de titeltrack komt uit een toneelstuk van Brendan Behan, het idee van de track zelf uit reclame. Chatten zegt hierover: “De repetitieve natuur van opbeurende reclameboodschappen nemen, hoe meer je ze ziet, een telkens meer surrealistisch en enge vorm aan.” Met die gedachte schreef hij het mantra dat A Hero’s Death heet. Als het doel was om ons op dezelfde wijze te hypnotiseren als een reclame, dan is dat goed gelukt.

In de clip schittert niemand minder dan Aidan Gillen, die je wel kent als Littlefinger van Game of Thrones. Ook in de clip zien we overigens de invloed van mantra’s, of zoals Chatten het omschrijft: “Net als in de muziek zie je ook in de video een balans tussen oprechtheid en onoprechtheid.”