Live

Explore the North: “Vanuit een positief geluid en ‘het grote onbekende’ stroomt alles in elkaar over”


5 november 2019

Explore the North
22 t/m 24 november

Eind november zit er een nieuwe editie van Explore the North aan te komen. Het Leeuwarder festival dat elk jaar de stad voor een weekend transformeert in een plek waar je doorheen kunt dwalen aan de hand van unieke locaties, speciale voorstellingen, standswandelingen en een ijzersterke line-up. Een ideale gelegenheid om het noorden te verkennen, een ontdekkingstocht waarover we festivalprogrammeur Peter Reen spreken.

Met namen als Weval, Mdou Moctar, Moor Mother, Tshegue, Remy van Kesteren, Peter Broderick, Lucky Fonz III, Kaleo Sansaa, LIFE, Drahla, Nibiru, Hania Rani en speciale projecten van Meindert Talma, Abdomen, Pitou, Binkbeats en Mischa Porte, kun je al je zintuigen aan het werk zetten van 22 tot 24 november, want veel shows worden op bijzondere locaties georganiseerd.

Foto: Marc de Fotograaf

Wat dat betreft gaat Explore the North om meer dan het ontdekken van nieuwe muziek. Het gaat net zo goed om de stad, de taal, het gevoel van het noorden, theater, literatuur en projecten die speciaal voor het festival worden geproduceerd. Volgens Reen heeft het festival dit jaar opnieuw een stap in de diepte en de breedte gezet.

Wat is voor jou het eerste waar je aan denkt als je Explore the North voor de geest haalt?
“Het gaat dit jaar nog meer om de hang naar het Grote Onbekende, de toekomst, naar dingen anders doen. Over verandering, met positiviteit en hoop. Deze keer kwamen we zo onder andere bij de stroming van hope punk uit. Waar traditionele punk vaak een – noodzakelijk – tegenbeweging is en gaat over wat er niet goed is, benoemt hope punk eveneens de problemen, maar komt het ook met een positief geluid én oplossing. Dat is voor mijn gevoel de gemeenschappelijke factor die deze acts bindt, de lijn die door het hele programma loopt.”

Een festival is een soort levend organisme: iets dat ouder wordt, zich ontwikkeld en met de tijden en zijn makers meebeweegt. In welke fase zit Explore the North nu?
“Het festival begon met het idee om het gevoel van het noorden te reflecteren. De taal, het landschap, de ijlheid en de uitgestrektheid. Alleen op een gegeven moment is dat ook op, inhoudelijk. Het programma moet geen pastiche worden van wat je ooit bedacht hebt, dan beperk je jezelf uiteindelijk alleen maar in je programma. We blijven dus continu kijken: ‘waar liggen de uitdagingen, waar is behoefte aan, hoe bewegen de literatuur en muziek zich?’ Door de jaren zijn we steeds meer verschoven van de noordelijke focus naar echt het ontdekken. Van ‘the north’ naar meer ‘explore’.”

Elk jaar worden er een aantal projecten speciaal voor Explore the North geproduceerd, is dat iets waar jullie je als festival nog meer op richten om je te onderscheiden?
“Zeker, het zit in het DNA van het festival. We hebben sinds kort ook een productiehuis en werken bijvoorbeeld met partijen als Oerol aan producties waarmee we het verhaal van ons festival kunnen vertellen. Muziek, literatuur, taal en het noordelijke landschap zijn belangrijke festival-pijlers en we willen die op een unieke manier terug laten komen in het programma. Dat voegt wat ons betreft meer toe dan het inkopen van een bepaald project.”

Foto: Xanne Wijkamp

Elk festival kent zijn eigen uitdagingen, wat zijn die van Explore the North?
“De locaties en het programma gaan hand-in-hand bij het festival. Er zijn daardoor een hoop extra factoren waar je in de programmering rekening mee moet houden. Zo gaat het bijvoorbeeld niet werken om een keiharde gitaarband als Bad Breeding in een kerk neer te zetten en een andere keer werkt het andersom: dan bekijken we vanuit een locatie wat voor act daar goed bij zou passen. Daarnaast bestaat het programma uit muziek, literatuur, speciale producties, theater, wat allemaal op elkaar aan moet sluiten. Het vinden van de juiste mix maakt het altijd een bijzondere uitdaging.”

En wat waren voor jou de uitdagingen van deze editie?
“De eigen producties zijn behoorlijk uitdagend. Dat begint vaak met alleen een idee en vanuit daar moet er iets uitgroeien tot een volledig eindproduct. Dat is een hartstikke tof proces, maar er komt ongelooflijk veel bij kijken. Het is natuurlijk eenvoudiger om een band te boeken en die ergens een plekje te geven, maar uiteindelijk geeft het veel meer voldoening om zelf iets unieks te ontwikkelen en dat te zien groeien tot het op het podium staat.”

Foto: Jantina Talsma

Het is dit jaar echt een ontdekkingsprogramma met een aantal namen die echt nog wel voorgesteld moeten worden aan het publiek. Hebben jullie het idee dat het programma dit jaar moeilijker is of duik je er op een bepaalde manier juist gemakkelijker in voor jouw gevoel?
“Ik denk beide, hoe vaag dat ook klinkt. Vorig jaar hadden we al duidelijke lijnen door ons programma lopen, waardoor er een samenhang ontstond. Dit jaar hebben we nog meer de line-up aan het thema ‘het grote onbekende’ gekoppeld en vanuit daar stroomt alles in elkaar over. Alle onderdelen hangen aan elkaar, ongeacht of het een special is of een literatuur- of muziekprogramma.”

Qua hoeveelheden acts vind ik het festival behoorlijk overzichtelijk. Daardoor heb je het idee dat je beter in het programma kunt duiken en tegelijkertijd minder mist. Is dat een bewuste keuze of is dat deels noodgedwongen?
“Het zit er ergens tussenin. Ik zou veel meer acts kunnen boeken, alleen al omdat ik vind dat die ook allemaal gehoord moeten worden. Maar ik heb toch liever dat mensen de tijd nemen om een act helemaal te zien, in plaats van dat je mensen een beetje dwingt dat ze maar een minuut of vijftien kunnen zien en doorlopen naar de volgende act. Bepaalde voorstellingen hebben simpelweg hun tijd nodig, bij Guus Kuijer en het Kamerorkest van het Noorden of het programma met Kristien Hemmerechts en Özcan Akyol, kun je niet halverwege in komen vallen, dat werkt niet. Daarom zetten we shows die goed bij elkaar passen niet verticaal in het schema, maar achter elkaar en bouwen we bewust looptijd in tussen verschillende onderdelen.”

Op het gebied van programmering en visie staat de komende editie sterk in zijn schoenen, wat zijn andere zaken waar jullie je nu als festival nog op richten?
“We hebben een flinke groep van vaste bezoekers die al jaren komt en die ieder jaar groter wordt. Alleen die groep willen we natuurlijk graag verder uitbreiden, want daar zijn naar mijn idee nog genoeg mogelijkheden voor. Mensen denken geloof ik nog steeds dat Leeuwarden ver weg is, maar vanuit Amsterdam ben je hier met een uur en een kwartier. Da’s toch niks?”

Foto: Jantine Talsma

WEBSITE EXPLORE THE NORTH | FACEBOOK-EVENT | KAARTEN