Interview

Evva: “De videoclip bij Dark Sea vertelt het verhaal van onze muzikale breuk”


23 oktober 2020

Vandaag verschijnt de nieuwe videoclip van Popronde-act Evva. Een geanimeerde video die voortkomt uit het project Sa Fier fan Hûs van Friesland Pop, waarin noordelijke artiesten en filmmakers aan elkaar worden gekoppeld. De release van Dark Sea markeert een belangrijk kruispunt voor Evva, wat vanaf nu geen duo meer is, maar een solo-act.

Tijdens het maken van de video wist filmmaker Edward Kobus nog niet dat er op datzelfde moment door Emma Poppink en Folkert Hofstra werd gesproken over een muzikale breuk. Hij werd door Friesland Pop aan het duo gekoppeld en kreeg de opdracht een video te maken bij het nummer Dark Sea. “We vonden het belangrijk dat Edward iets kon maken gebaseerd op zijn eigen interpretatie, bij het horen van de muziek”, zegt Poppink. Veel sturing kreeg de filmmaker dus niet. Hij bedacht een verhaallijn waarin twee mensen elkaar kwijtraken in een wereld onder water. “Achteraf is het wel bijzonder dat hij deze verhaallijn bedacht in dezelfde periode waarin Folkert en ik concludeerden dat wij elkaar op creatief vlak kwijt waren geraakt.”

Vreemde eend in de bijt
Poppink en Hofstra ontmoetten elkaar tijdens hun opleiding aan het conservatorium. Daar voelde Poppink zich bij vlagen een vreemde eend in de bijt. Ze glimlacht als ze aan haar studietijd terugdenkt. “Ik ben van nature geen heel technische muzikant. Op het conservatorium wordt lesgegeven op een sturende manier. Niets ten nadele van de opleiding, natuurlijk, maar je krijgt er vooral hapklare opdrachten en er wordt niet zozeer ingezoomd op artistieke identiteit. Wie jij bent als artiest, of wat je wilt gaan doen en vanuit welke beweegreden.” Ze schreef wel steeds meer eigen muziek, maar ze was nog te verlegen om daar iets mee te doen, en voelde zich ook te weinig gestimuleerd. “Ik was tijdens mijn studie eigenlijk vooral gefocust op zo goed mogelijk zingen.”

Een vrije benadering
Hun paden kruisten doordat Hofstra haar vroeg om in zijn toenmalige band te komen zingen. “Toen die band uit elkaar viel, besloten Folkert en ik als duo verder te gaan met een nieuw muzikaal project. Zo is Evva ontstaan”, aldus Poppink. De vrije benadering die het tweetal op hun eigen project losliet, stond haaks op hun opleiding. Er ging een wereld voor Poppink open, toen ze binnen haar eigen muziek inhoud boven techniek kon verkiezen. “Alles was ineens mogelijk.”

Er volgden drie jaar waarin Evva twee EP’s uitbracht, geïnspireerd door muziek van onder andere Boards of Canada, Air, Massive Attack en Thom Yorke, geproduceerd door Francesco Taranto (Elemenopee). “In eerste instantie werkten we heel intuïtief en zonder duidelijke doelstelling”, vertelt Poppink. “Pas vanaf vorig jaar zijn we Evva echt serieus gaan benaderen.” Die serieuze benadering wierp vrij snel zijn vruchten af. Zo speelde het duo begin dit jaar op Eurosonic/Noorderslag en werd Evva geselecteerd voor Popronde. “Maar goed, die stroomversnelling nam in maart natuurlijk ineens af.”

Gescheiden wegen
In de periode waarin veel mensen een moment van stilstaan ervoeren, grepen ook Poppink en Hofstra de rust en tijd aan om eens na te denken over hun toekomst met Evva. “Helaas kwamen we toen tot de ontdekking dat we over bepaalde dingen toch echt anders dachten en dat we niet dezelfde toekomstvisie deelden”, zegt Poppink. Een paar maanden later vertelde Hofstra haar dat hij besloten had een nieuwe weg in te slaan en zich te gaan richten op andere projecten. “We hebben toen samen de knoop doorgehakt en afgesproken dat ik Evva in mijn eentje voort zou gaan zetten.”

In de tussentijd werkte Kobus aan de videoclip bij Dark Sea. Zonder op de hoogte te zijn van de gesprekken tussen Poppink en Hofstra, animeerde hij een video waarin twee mensen elkaar kwijtraken. “De video staat voor mijn gevoel ook echt voor het einde van een hoofdstuk”, aldus Poppink. “Het is bijzonder dat Edward, zonder dit alles te weten, op een abstracte manier heeft geïllustreerd wat wij als duo hebben doorgemaakt de afgelopen maanden.”