Interview

Duik zaterdag 22 juli in de krochten van de Haagse underground met SuBmarine Festival in PIP


19 juli 2017

SuBmarine Festival
Zaterdag 22 juli

 

In Den Haag staat deze zaterdag een festival gepland om je grijpgrage muziekvingertjes bij af te likken. Het nieuwe Haagse platform SuBmarine – voor alternatieve muziek in de breedste zin van het woord – is naar eigen zeggen ‘te water gelaten’. Wat zich daar allemaal onder de oppervlakte schuilhoudt? Daar kom je 22 juli achter tijdens het festival in PIP Den Haag.

Bij The Daily Indie zien we elk jaar een haast bizarre hoeveelheid aan toffe festivals voorbijkomen. Maar zo’n uiteenlopend programma als SuBmarine komt zeker niet elke dag voorbij, in PIP is het deze zaterdag dan ook twaalf uur lang raak. Om even kriskras door de line-up te gaan: NoizBoiz, Fata Boom, Bonne Aparte, Hexeneiche, Klankman, BOYTOY, Offerbeest, FOES, Cusack, Knimes, Nachtraaf, Great White Death, BLAAM!, Jagd, Wet Boys, Yuri Landman, Ctrl Freq, Nachtraaf en alkaloid.

 

Scene-samensmelting
En laat dat nou precies de doelstelling zijn van artistiek coördinator Rob Vondracek en programmeur Martijn Verlinden, die we ontmoeten in een idyllische binnentuin in het centrum van de Hofstad. Zij vertellen ons over het festival waar allerlei scenes samen gaan smelten. Een ambitieus plan dat dit jaar voor de tweede keer wordt uitgevoerd. “Het is een verlengde van het Plein Open festival, alleen gaan we met SuBmarine muzikaal nog dieper de underground in”, vertelt Vondracek. “We zijn wat meer de alternatieve kant opgegaan. Den Haag loopt wat dat betreft absoluut niet achter, maar er is weinig cohesie tussen de verschillende subscenes. Er gebeuren hier onwijs veel mooie dingen, maar iedereen zit een beetje op zijn eigen eilandje. We proberen dat samen te brengen en een platform te zijn voor nieuwe initiatieven en stromingen. We vervullen een soort laboratorium-functie voor de lokale muziek.”

 

“We vervullen een soort laboratorium-functie voor de lokale muziek.”

 

SuBmarine is namelijk niet een festival dat één keer per jaar alle muziekkringen bij elkaar brengt en zijn handen er weer vanaf trekt, het platform is er het hele jaar. “We doen naast het festival ook tien shows per jaar op allerlei broedplaatsen en spannende plekken in de stad. Die avonden krijgen artiesten die ‘afwijken van de norm’ alle ruimte om zich te laten zien en te experimenteren”, zegt Vondracek. “Den Haag heeft een goede undergroundscene en die moet je ook lekker zijn gang laten gaan, maar het is ook goed om zo nu en dan naar voren te treden. Ook om op die manier meer draagvlak te creëren binnen de stad, waardoor het weer makkelijker wordt om events te organiseren en bijzondere locaties te kunnen gebruiken voor shows.”

De diepte in met curatoren
De taak aan de SuBmarine om in de borrelende underground te duiken en met nieuwe, talentvolle acts boven te komen drijven. In de onderzeeboot van het festival zaten meerdere scouts, want zo’n brede en intensieve line-up programmeer je niet even in je eentje. “We werken met een aantal curatoren bij SuBmarine, waarvan Martijn er eentje is. Hij zit met zijn label antilounge bijvoorbeeld bovenop opkomende Haagse artiesten”, zegt Vondracek. “Een ander is Jan Borchers, ook wel de drone- en noise-goeroe van Den Haag en voorheen programmeur van State-X New Forms. Maar we hebben ook iemand uit de hoek van Motorwolf en Grauzone. “Ik merk bijvoorbeeld dat metal- en noisefans ook ontzettend van elektronische muziek houden. En dat geldt voor allerlei genres, er is steeds meer overflow van smaken.”

 

“De gemeenschappelijke factor is het best te omschrijven als ‘dwarse muziek’. Elke muziekliefhebber kunnen we verrassen tijdens het festival.”

 

Vondracek en Verlinden zijn dus losgegaan voor SuBmarine, om muziekliefhebbend Nederland mee te nemen naar de krochten van hun stad. Met veel lokaal talent is er een line-up samengesteld van noise tot techno, grime, experimentele psychedelica, garage en rave. “Die veelzijdigheid van de lokale scene willen we terug laten komen in de line-up, we hebben een enorme diversiteit aan bands en elektronica geboekt. Er is dan ook niet zozeer een ‘SuBmarine-act’, maar de gemeenschappelijke factor is het best te omschrijven als ‘dwarse muziek’. Elke muziekliefhebber kunnen we verrassen tijdens het festival.”

 

Jagd

 

Verlinden heeft er in ieder geval vertrouwen in. “Het zijn allemaal hybride niche-stromingen die zaterdag samenkomen en elkaar op verschillende manieren versterken. Te vaak zijn verschillende groepen van elkaar gescheiden en hiermee brengen we verschillende soorten publiek en subculturen bij elkaar. Hopelijk wordt er daarmee een soort gat opgevuld”, vertelt Verlinden. “En hoe ik het zie: het gaat puur en alleen om de muziek, er is niks pretentieus of wat dan ook aan SuBmarine. Het heeft een duidelijk doel: héél goede muziek programmeren en mensen samen laten komen.”

Insidertips
Verlinden en Vondracek zijn blij met de hele line-up, maar lichten onder druk toch een paar acts uit. Te beginnen met Vondracek. “Wij kijken vooral naar stromingen en stevige alternatieve rock is daarin een grote. Jagd hoort wat dat betreft zeker bij een interessante nieuwe lichting, daar ben ik dan ook wel erg nieuwsgierig naar. Verder kan ik niet wachten op Offerbeest. Dat wordt volgens mij erop of eronder, er is geen tussenweg”, vertelt de artistieke coördinator. Verlinden vult aan. “Knimes vind ik ook wel een goede om uit te lichten, een jazzdrummer die muziek maakt in de Flying Lotus-hoek. Alleen dan met livedrums, dat is wel behoorlijk uniek en dat maakt die muziek veel vetter.”

 

“Dat is wel echt tof, we zijn benieuwd wat ‘ie nu weer uit gaat vreten.”

 

Verlinden vervolgt. “Fata Boom ook niet te vergeten, die band heeft een goede sound en live ziet dat er ook heel sterk uit. Verder wordt Klankman erg cool en ook niet te vergeten: Sciant Lentement & DJ Kris. Dat is een DJ die 100BPM funk-en hiphopplaten draait en dan zit er iemand naast met een liveset die muziek speelt op 200BPM. Ik kan je vertellen: dat zie je ook niet elke dag.” En als gezamenlijke tip. “Yuri Landman, hij opent het festival en heeft een paar speciale instrumenten gebouwd voor het festival (Landman is ontwerper van muziekinstrumenten, die hij onder meer maakte voor Liars, The Dodos en Sonic Youth red.). Dat is wel echt tof, we zijn benieuwd wat ‘ie nu weer uit gaat vreten.”

Kortom: SuBmarine wordt een mooie marathon voor de alternatieve muziekliefhebber. “Gelukkig rijdt de nachttrein gewoon. Als de vogeltjes fluiten, ga je weer naar huis”, lacht Vondracek


 

Locatie: PIP Den Haag, Binckhorstlaan 36
Tijd: 17:00 tot 05:00 uur
Tickets: gratis!

 

WEBSITE FESTIVAL | FACEBOOK-EVENT